Betöltés

Hihetetlen összeget csengettek ki a focistáért – Vajon megérte az üzlet?

szerző: Bankmonitor
2017-08-04

Amennyiben kicsit is fogékony vagy a sporthírekre, netán fociszurkoló is vagy, hallhattál a világ legdrágábban elkelt focistájáról, Neymarról. Tegnap vált bizonyossá, hogy a fiatal játékos valóban a francia PSG-ben folytatja a pályafutását, és mintegy 222 millió eurójába (nagyjából 67 milliárd forint) került ez a klubnak. Ez már elsőre is iszonyatos összegnek tűnik, azonban várhatóan ennél jóval többé fog fájni Neymar. Egyáltalán miért éri meg egy focicsapatnak ennyi pénzt belefeccölni egy játékosba? A Bankmonitornál szokásunkhoz híven a focista igazolásának pénzügyi oldalát nézzük meg.

Neymar, habár nagyon fiatal, 25 éves focista, már most szép eredményekkel büszkélkedhet, és sokan úgy tartják, hogy nagyon ígéretes pályafutás áll előtte. Azt azonban sokan nem gondolták volna, hogy a játékosért a korábbi csapatának, a Barcelonának megfogják fizetni a 222 millió eurós, vagyis 67 milliárd forintos kivásárlási árat. Ez olyan magas összeg, amibe még belegondolni is megborzongató nekünk, a mostani igen magas 2,58 milliárd forintos ötöslottó nyeremény sem rúghat labdába mellette.

Márpedig megtörtént az igazolás, hiszen a francia Paris Saint German focicsapat készségesen kifizette a magas összeget. Ezzel már Neymar biztosan bevonul a történelemkönyvekbe, hiszen a legdrágább focisták listájának élére tört. Ehhez képest a tavaly a Juventusból Manchesterbe igazoló Paul Pogba is alulmarad a 105 millió eurós (az ábrán 93 millió font) vételárral, de még Cristiano Ronaldo is kismiska az igazolásért kifizetett 94 millió euróval (az ábrán 80 millió font).

Márpedig a Barcelona nem akarta, hogy Neymar távozzon a csapatból, ezért igyekezett volna egy olyan kivásárlási árat megszabni, amit biztos nem ugrik meg senki, azonban a PSG hajlandó volt kifizetni ezt az összeget is. Ez jól mutatja az erőviszonyokat is, hiszen már egy ilyen hatalmas összeg kifizetése sem akadály, ha a legnagyobb tehetségekről van szó. Egy egyszerű példával élve, ha valaki meg szeretné venni a hőn áhított lakást, még akár dupla áron is megveszi, ha belefér a keretbe. Ezek után nem lepődhetünk meg, ha a közeljövőben is hasonló átigazolásról hallunk (például a monacói Mbappé, vagy a liverpooli Coutinho).

Azonban várhatóan a végső összeg nem 222 millió euró lesz. Neymar fizetése is 30 millió euróra nő a mostani 13 millióról, ami figyelembe véve, hogy 5 éves szerződést kötött a csapattal 150 millió eurójába is fog kerülni a PSG-nek. Ugyanakkor nem is beszéltünk még az esetleges bónuszokról sem, hiszen a focisták a fizetésükön kívül még ezekből is jelentős összegeket bezsebelhetnek. Ráadásul egy esetleges büntetéssel is szembesülhet a francia klub a pénzügyi fair play szabály megsértése miatt. Mindent egybevéve úgy számolhatunk, hogy 500 millió euróba is belekerül Neymar átigazolása.

Ha éppen elkezdtük volna már sajnálni Neymart az igen szegény gázsija miatt, meg kell jegyezni, hogy a focista közel sem ebből a „szűkös”, napi 24 millió forintos fizetésből fog megélni. Bár pontos adatok nincsenek, minden okunk meg van azt feltételezni, hogy a teljes jövedelmének közel fele származik a fociból, azon kívül pedig igen jelentős bevételei érkeznek a szponzoroktól, egyéb vállalkozásaiból.

Bizonyára már mi is futottunk olyan reklámba, ahol feltűnik az arca, ráadásul a hazájában, Brazíliában és talán egész Dél-Amerikában nagyon hírességnek számít, így nincs olyan ember, aki ne ismerné. A lehetőséggel kapva-kaptak a marketing szakemberek is, hiszen a rajongótábornak köszönhetően jobban eladhatók a termékek, ha azokat Neymar reklámozza.

De mi értelme van egy csapatnál – rendelkezzen az bármilyen erős pénzügyi háttérrel is – ennyit kiadni egy játékosért? A válasz egyszerű, ha belegondolunk a PSG törekvéseibe, vagyis a lehető legtöbb kupát elhozni (például Bajnokok Ligáját). Ezenkívül nyilván hosszabb távon is gondolkodnak, és az előny pontosan Neymar vonzerejéből fakad. A beruházás a PSG-nek várhatóan megtérül, hiszen a focista is segíthet abban, hogy jelentős brandet, márkanevet építsen ki, és betörjön a legelitebb klubok közé.

Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Nirina le vgb

  Le Figaro szerint nem a PSG-t terheli a 222 M EUR, hanem Neymar kapott Katartól a 2022-es VB-re egy “nagyköveti” sponzor szerződést, amelyből maga ki tudja fizetni a kivásárlási összeget. A PSG csak megelőlegzte Neymarnak ezt az összeget. A PSG így tudja kikerülni a FIFA fairplay szabályát.

  link to sport24.lefigaro.fr

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt az új év – 20 dolog, amit tarts észben

2017. 01. 02.

Éjfél után valószínűleg sokan tettek fogadalmat, hogy min szeretnének változtatni 2017-ben. Találtunk egy hosszabb listát, amit érdemes végigfutni, ha a pénzügyek terén is egyenesbe akarunk jönni. Sokszor elég új szemszögből...

A házasság és a pénzügyek

2015. 10. 13.

Az esküvői szezon idén már véget ért, de azért még mindig akadnak, akik a rossz idő ellenére ilyenkor házasodnak, vagy kérik meg párjuk kezét. Sokak számára ez a legboldogabb időszak...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.