Hoppá, itt az ingyenhitel korszaka?

 • 2017.05.04.
 • szerző: bankmonitor.hu

Korábban lehetetlennek tűnt, de most valóság, hogy a legolcsóbb lakáshitelek kamata alacsonyabb, mint az infláció. Ez azért is érdekes helyzet, mert ha kevesebbet vesztek azzal, ha hitelt veszek fel, mintha csak otthon a párnacihában tartom a pénzem, akkor nem is lehetne jobb az időzítés a hitelfelvételhez. Idővel persze változni fog a helyzet, viszont addig is a bankokon nincs lépéskényszer, hogy drágítsanak a hiteleken. Vigyázzunk, ne essünk abba a hibába, hogy a legolcsóbb, de gyorsan változó hitelt választjuk, inkább törekedjünk a biztonságra. Új hírlevelünk, a CashMester éppen erre mutat rá. 

Mi történt pontosan?

A legolcsóbb lakáshitel kamata (2,4%) alacsonyabb, mint az éppen aktuális infláció (2,7% márciusban éves alapon). Ez a gyakorlatban egyet jelent azzal, hogy ingyen kaphatunk hitelt (legalábbis a jó minősítésű adósok).

Mit jelent ez magyarul?

Mind a hitelek, mind a megtakarítások esetében a fizetett, vagy kapott kamatról csak akkor tudjuk eldönteni, hogy magas, vagy alacsony, ha figyelembe vesszük az inflációt. Ha 3% az éves infláció, akkor egy év múlva 103 Ft-ot kell adnunk azért, amit ma 100 Ft-ért vehetünk meg. Ha az inflációnál alacsonyabb a hitelkamat, akkor valós költsége nincs a hitelnek. Ha az inflációnál alacsonyabb a megtakarításunkon elért kamat, akkor nem kerestünk pénzt.

Hogyan lehet alacsonyabb a hitelkamat, mint az infláció?

Az egész onnan indul, hogy a megtakarításokkal elérhető kamatok is borzasztóan alacsonyak. Ma a bankok kockázat mentesen 0,2-0,3% kamatot tudnak elérni a szabad pénzükkel (és kb. ennyit is adnak a betétekre átlagosan). Ehhez viszonyítva a 2,4% legjobb lakáshitelkamat már érdemi jövedelmet jelent a bank számára.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Miért kellene engem érdekelnie?

Az infláció alatti hitelkamat nagyon ritka, most is egy hatalmas válság utólagos következményeként állt elő. Azok számára van jelentősége, akik hitelfelvételen gondolkoznak. A többiek számára az olcsó lakáshitel csupán egy olyan tényező, mely arra utal, hogy olcsón juthatnak pénzhez a lakásvásárlók. Az olcsó pénz pedig soha nem jelent várható árcsökkenést az ingatlanpiacon (sőt, inkább az ellenkezőjét)…

Rohanjak hitelt felvenni?

Csak azért ne vegyél fel hitelt soha, mert alacsony a kamat. Ha belátható időn belül lakásvásárlásban gondolkozol, akkor viszont érdemes mérlegelni, hogy azt hogyan időzítsd. Ha albérletben laksz érdemes átszámolni, hogy saját lakással, vagy bérléssel jársz jobban hosszú távon.

Kockázat!

A legolcsóbb hitelek törlesztő részlete rövid távon is változhat, ha emelkednek a kamatok. Bár most egyetlen jel sem utal közelgő kamatemelkedésre, érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha ma hitelt veszünk fel tudjuk-e majd fizetni törlesztő részleteket, ha 1-2%-kal magasabban lesznek a kamatok (ez 8-16%-kal magasabb havi kifizetést eredményezhet egy 20 éves hitelnél). A kamatkockázatot a végig fix törlesztésű hitelek zárják ki, ez azonban legkedvezőbb esetben is 5% feletti kamatszinten érhető el. (Hozzátesszük, hogy pár év múlva vélhetően ez már igen kedvezőnek fog tűnni visszatekintve…)

1 Hozzászólás

 • H János 2017-05-04 18:04:18 - Válasz

  1982-ben nem tudom már, hogy mennyi volt az inflációs ráta, azt tudom, hogy amikor a szerződésünket kötöttük az OTP fiókban a hitelkamat 3% volt 35 évre. A hitel pontos összegére már nem emlékszem kb fél millió lehetett. És akkor jött a 90-s évek eleje amikor durván 15%-ra emelte a bank a hitelkamatot. Aki egy összegben ki tudta fizetni a hitelét annak elengedtek 40%-t. Az akkori időkben sok családnak okozott fejfájást a meghozott intézkedések.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.