Ide tedd a pénzed, ha félsz az átveréstől!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 07. 21.

32 ezer Quaestor-kötvényes kapja vissza pénzét (vagy annak egy részét) a következő hetekben. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatókban a legkevésbé sem bízó tízezreknek kell új befektetési vállalatot keresniük nagyon rövid időn belül. Hogyan találhatják meg a legbiztonságosabbat? Mire figyeljenek, hogy többé ne verhessék át őket át? Erre adunk tippeket az alábbiakban!

Azoktól, akik az elmúlt hónapok brókerbotrányaiban megégették magukat, egyáltalán nem lenne meglepő, ha visszakapott pénzükkel semmiféle kockázatot nem akarnának vállalni. És ne csak az eszközök árfolyam-ingadozására gondoljunk, hanem a szolgáltatók alkalmazásából adódó ún. partnerkockázatra is.

A téma pedig azért is igencsak aktuális, mert több mint egy hete folyik már a Quaestor-kötvényesek kártalanítása. Több, mint 32 ezer károsultnak kell tehát új befektetési vállalkozást választania a következő hetekben. A problémát pedig nem csak az jelenti, hogy a választék hatalmas, hanem az is, hogy ezek az emberek már jó eséllyel csak a legmegbízhatóbb partnerrel akarnak majd szóba állni.

A kockázatmentes befektetésekhez a legjobb

Azok számára, akik a visszaszerzett pénzük jövőjét teljes egészében az irányításuk alatt szeretnék tartani, a bankbetétek és az állampapírok jelenthetik a legjobb megoldást. Ez utóbbi eszközöket több forgalmazónál is megvásárolhatjuk, egy azonban éppen a biztonságossága miatt ugrik ki ezek közül. Ez nem más, mint a Magyar Államkincstár. Vonzerejét pedig az okozza, hogy az ott megvásárolt papírokra a magyar állam korlátlan tőke- és hozamgaranciát vállal.

Ha az állampapírokat nem itt, hanem egyéb forgalmazóknál vásároljuk meg, ezekre is a Beva 20 ezer eurónak megfelelő összegig szóló garanciája vonatkozik (ha adott forgalmazó tagja a Bevának).

Ha már némi kockázatot is vállalnánk

Ha hajlandóak vagyunk némi kockázatot is vállalni (csakis az eszköz árfolyam ingadozását tekintve), akkor a befektetési alapok jelenthetik a legjobb megoldást. Befektetési alapokat pedig akár a nagyobb bankoknál is tudunk venni. Ehhez nem kell más tennünk, mint adott intézménynél nyitni egy értékpapírszámlát, és a bank kínálatában szereplő legszimpatikusabb alapokra vételi megbízást adni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

De hogyan is válasszunk a bankok közül? A legegyszerűbben talán úgy, ha feltételezzük, hogy egy bank minél nagyobb, annál biztonságosabb. Hazánk bankjainak méret szerinti rangsorával (és a legjobb bankbetéti ajánlatokkal) bővebben foglalkoztunk már a közelmúltban. Ebből kiderült, hogy saját tőkéje alapján a legnagyobb részvénytársasági formában működő hazai bank az OTP, majd ezt követi a K&H és az UniCredit. (Ne felejtsük el viszont, hogy ezeken kívül számos külföldi óriásbanknak is van Magyarországon érdekeltsége, ezekhez képest még az OTP sajáttőkéje is eltörpül.)

Mivel azonban a bankok már mind a biztonság magas fokát jelentik, befektetési alapok vásárlásánál érdemes lehet egy másik szempontot is fontolóra venni: az elérhető befektetési alapok számát.

Az elérhető befektetési alapok választéka mellett ugyancsak fontos az értékpapírszámla költségeit is szemügyre venni, és a választásnál ezt is mérlegelni. Ezzel a témával azonban nem most, hanem egy hamarosan megjelenő cikkünkben foglalkozunk bővebben.

Mit tegyünk, ha részvényeket vennénk?

Ha visszakapott pénzünket elsősorban részvényekbe fektetnénk, és igen gyakran kereskednénk is azokkal, akkor a brókercégek között kell keresgélnünk. Bár részvényeket általában a bankoknál nyitott értékpapírszámlánkra is vásárolhatunk, a brókercégek egyéb szolgáltatásokkal is segítik ügyfeleiket. (A brókercégeknél ráadásul leggyakrabban állampapírokat és befektetési alapokat is megvásárolhatunk.)

A Quaestor-botrányban érintettek számára nyilvánvalóan nem jöhet szóba olyan szolgáltató, amely nem tagja valamilyen betétbiztosítás alapnak. Azonban itt ne csak a Bevára gondoljunk, hiszen vannak olyan szolgáltatók, amelyek egy külföldi cég fióktelepeként működnek hazánkban. Ilyen például a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe is, amelynek ügyfeleit nem a magyar, hanem belga betétbiztosítási alap védi, értékpapírok esetén 20 ezer, pénzeszközök esetén pedig 100 ezer eurónak megfelelő összeghatárig.

Hazánkban a brókercégek száma igen nagy (az MNB adatbázisában 21 szerepel), nem egyszerű tehát ezek között megtalálni a legbiztonságosabbat. Nagy megbízhatóságot jelenthet viszont, ha egy cég erős banki háttérrel rendelkezik. Ezzel pedig máris leszűkítettük a mezőnyt, hiszen hazánkban ennek a feltételnek mindössze két szereplő felel meg: az Erste Befektetési Zrt. és a már említett KBC Securities.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a többi szereplő ne lenne megbízható csak azért, mert nem áll mögötte egy bank. Például hazánk egyik legnevesebb pénzügyi szolgáltatója, a Concorde Értékpapír Zrt. mögött sem áll pénzintézet, mégis el tudta jelenlegi pozícióját. Hiszen már régóta őrzi vezető szerepét, és ennek köszönhetően még külföldi intézményi befektetők is nála tartják pénzüket.

És még egy jó tanács: ha a biztonság az elsődleges, semmiképpen ne hagyjuk, hogy az alacsony költségek megvezessenek bennünket! Mindenképpen vigyázzunk az online brókercégekkel, amelyek bár költségekben vonzónak tűnhetnek, mindenképpen magasabb biztonsági kockázattal bírhatnak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

2018. 04. 30.

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.