Betöltés

Így készülj fel a diákévekre!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-18

Lassan, de biztosan vége lesz a nyárnak, és kezdődnek a szorgos hétköznapok. Sokak számára ezek az utolsó igazán szabad napok. Szeptemberben elkezdődik a főiskolai vagy egyetemi lét és minden, ami ezzel jár: lakást keresni, önálló életvitelt kialakítani különálló kasszával. Adunk néhány tippet, hogy lehet felkészülni a diákévekre!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Először is nézzük sorba, hogy mi mindenre kell odafigyelni:

 • lakhatás (Kollégium, albérlet vagy saját lakás?)
 • pénzügyek (Készpénz, bankszámla?)
 • bevételek (Munkavállalás, ösztöndíj, diákhitel?)

1.) Lakhatás

A legfontosabb és legnagyobb megoldandó probléma a lakhatás. Amennyiben másik városban kell ideiglenesen diákként élni, legkézenfekvőbb megoldás a kollégium. Még, ha meg is felel valakinek 2-3 idegennel való együttélés, a kollégiumi férőhelyek általában szűkösek. Ezért nem árt B-tervvel készülni. A második magától értetődő lehetőség általában az albérlet. Ám a mostanában tapasztalható albérleti ár robbanása után a bérlés mellett a vásárlás is kifizetődő alternatíva lehet.

Ez természetesen sokkal inkább családi, mint egyéni döntés. De, ne feledjük, hogy jobb esetben 3,5-5 év lakhatását kell megoldani (rosszabb esetben akár ennek a dupláját is). És az sem feltétlenül probléma, ha későbbiek során nem tervezünk majd ott lakni. Ha diákként nekünk megfelelt, akkor valószínűleg, könnyen kiadható vagy eladható más diáknak is.

2.) Pénzügyek

Ritka az a fiatal, aki bankszámlával rendelkezik, pedig a diákévekben igencsak szükséges. Egyrészt a felmerülő fizetnivalókat általában (utóvizsga, egyéb pótdíj) bankszámláról kell teljesíteni, másrészt a bevételek többségéhez (ösztöndíj, munkabér) is szükségeltetik bankkapcsolat. De a szülök is könnyebben tudnak pénzt küldeni: csak egy pár kattintás a web- (vagy mobil-) bankon. Nem is beszélve, hogy hova teszed a pénzed a koliban, hogy biztonságban legyen?

Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az adott bankszámlának milyen költségei vannak. Szerencsére diákként számtalan kedvezményt lehet igénybe venni. Ezekkel a kedvezményekkel számol a kalkulátorunk, így a legkedvezőbb számla megtalálásához mindössze néhány kattintás szükségeltetik!

Természetesen egy kedvező díjakkal rendelkező számlát is lehet úgy használni, hogy a végén mégiscsak sokat fizessünk. Érdemes megelégedni egy nem dombornyomott kártyával, de az SMS értesítéseket is drágán mérhetik.

3.) Bevételek

A ”szegény diák” nem véletlenül állandósult szókapcsolat. Felsőoktatásban részvevőként már megnövekednek a kiadások (vidéki hazautak és bulik mellett ebben az időszakban szokás felfedezni a világot, de legalább is a közvetlen környezetet).

A bevételek az igényekhez képest mindig kevésnek bizonyulnak. Itt is kezdjük az alapoknál: a diák egyik legfőbb dolga (a kapcsolatépítés mellett) a tanulás. Minél jobban teljesít valaki, annál inkább valószínű, hogy tanulmányi ösztöndíjat kap érte. Természetesen különböző tematikus ösztöndíjakat is érdemes megpályázni, nincs mit veszteni vele. Maximum mást választanak.

A következő bevételi forrás a munkabér. Ezt sokan diákszövetkezeten keresztül képzelik el, mert rugalmas, és minimális papírmunkával jár. Ennek ellenére mi azt javasoljuk, hogy egy „rendes”munkahelyen érdemes magát kipróbálnia az embernek. Megszerezhető általa az interjúrutin, a rendes munkatapasztalat, sőt későbbi kapcsolatépítésre sem utolsó.

És, ha a fentiek nem elegek (még szülői támogatással sem), akkor nem marad más, mint a hitelfelvétel. De a jelzáloghitel, személyi kölcsön vagy hitelkártya helyett, diákoknak egyértelműen a diákhitel lehet a legjobb választás. Ebből két változat létezik: az egyiket bármire (akár albérletre is) lehet költeni, míg másikból csak a tandíjat lehet finanszírozni. Ám bármilyen hitelt is veszünk igénybe, érdemes azt minél előbb, a kötelezőnél magasabb törlesztőrészlettel visszafizetni.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.