Így válthatod le a pénztárad, ha magasabb nyugdíjat akarsz!

 • 2017.10.08.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nagyon jól tesszük, ha takarékoskodunk a nyugdíjra, de ugyanennyire fontos az is, hogy milyen hozamot érünk el. Nem kell egy pénztár mellett kitartani, ha úgy érezzük, hogy váltanánk. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni átlépéskor. Aki azt hiszi, hogy mindez lassan megy, az tévedni fog, ugyanis akár egy hónapon belül is megtörténhet a pénz átmozgatása.

Nem vagyunk röghöz kötve, ha egy önkéntes nyugdíjpénztárnál nyitottunk korábban számlát, hiszen a jogszabály lehetővé teszi, hogy szabadon átlépjünk egy másik pénztárba. Persze pénztár alatt az esetek döntő többségében nyugdíjpénztárt értünk, bár egészségkárosodás esetén egészség- és önsegélyező pénztárba is át lehet lépni.

Mi a következőkben azzal foglalkozunk, hogy mit kell tenni és mire lehet számítani, ha egy másik önkéntes nyugdíjpénztárba megyünk át. Ennek sok oka lehet, ilyen logikus döntés az is, ha a jobb hozam reményében lépünk át egy folyamatosan gyengébben teljesítő pénztárból.

Az átlépés menete a következő:

1) A fogadó pénztárnál kezdeményeznünk kell, hogy az átadó pénztárból oda szeretnénk átlépni. Erre vonatkozóan vannak formanyomtatványok, amit ki kell tölteni. Pénztára válogatja, de bizonyos esetben nem kerülhetjük el a személyes megjelenést a pénztár ügyfélszolgálatán, az okmányaink bemutatása céljából. Önmagában viszont ez nem elegendő, ki kell várni azt az időpontot, amikor a belépési nyilatkozatot záradékolják. Ez a benyújtáshoz képest 30 napon belül meg kell, hogy történjen. A jó hír, hogy a valóságban ennél jóval gyorsabbak a pénztárak, általában már egy hét alatt megvan a záradékolás.

2) Az átadó, vagyis a jelenlegi pénztárunkhoz is ezzel egy időben elindítjuk az átlépési folyamatot. Van olyan pénztár, ahol erre van külön nyomtatvány, de olyan is, ahol nincs, a lényeg, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell írásba foglalni a szándékot.

Itt semmi esetre sem úszhatjuk meg a személyes megjelenést, mert a Pmt. szerint azonosítást követően lehet csak rendelkezni az átlépésről. Nagyon fontos, hogy addig nem válunk jogosulttá, hogy a pénzünket átvigyük a másik pénztárba, amíg minden dokumentumot hiánytalanul be nem szereztünk. Többek között ilyen a fogadó pénztár záradékolt belépési nyilatkozata. Márpedig a korábbi pont alapján tudjuk, hogy erre jellemzően egy hét alatt sor kerül.

3) A pénz átutalásához szükség van egy fordulónapra. Ez jellemzően az átadó pénztárhoz beérkező összes dokumentumtól számított 7-10. munkanap. Megadhatunk mi is fordulónapot, de ennek nagy jelentősége nincsen, hiszen a mi érdekünk is, hogy minél hamarabb megtörténjen az átutalás. Tudni kell, hogy ha a 7-10. munkanapnál rövidebbet adnánk meg, akkor azt nem fogja figyelembe venni a pénztár.

A fordulónap nem egyenlő az utalás napjával, ez csak arra vonatkozik, hogy ezzel a nappal fogják a befektetéseinket pénzre váltani. Ergo az adott napon érvényes elszámolóegységes árfolyam alapján számított összeget vihetjük át.

4) Az átutalásra a fordulónapot követő 8 munkanapon belül kerül sor. Magyarul, jó esetben egy hónap sem telik el, mire a pénzünk megérkezik a másik pénztárba (1 hét + max. 18 munkanap).

A pénztár az átlépésért a törvények szerint maximum 3000 forint ügykezelési költséget számíthat fel, valamint a banki átutalás díját. Az átutalás után kapunk az átadó pénztártól egy papírt, amin a számlánk tőke és hozam szerint megbontva szerepel, valamint a 2007. december 31-ét követő befizetések értéknap szerint.

+1) Legyünk arra is tekintettel, hogy ha tagi kölcsönt vettünk fel, akkor az átlépéssel azonnal esedékessé válik a visszafizetés. A pénztárak gyakorlata szerint ezt úgy fogják érvényesíteni, hogy levonják az egyéni számlánk egyenlegéből a tagi kölcsön még ki nem fizetett részét.

Nézze meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat a nyugdíjban. Szakértőnk segít a megfelelő pénztár kiválasztásában is!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

1 Hozzászólás

 • Sanyi 2017-10-08 16:52:56 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ugyanez NYESZ esetében hogyan néz ki?Idén még raktam rá X összeget,arra adójóváírást 2018 nyarán kapom.2019-vagy 2020 ban vihetem át mondjuk az Állampapírokat tartalmazó NYESZ-t az Államkincstárhoz átmozgatva TBSZ-re??
  Gondolok itt az állami támogatás 120%-al növelt visszafizetésre,ami jelenlegi jogszabályok szerint 2 év után nullázódik./Kérdésem honnan kell nézni a 2 évet- utolsó befizetés vagy adójóváírástól két év???Válaszukat megköszönném-egy évszámot szeretnék kérni Önöktől.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.