Betöltés

Így válthatod le a pénztárad, ha magasabb nyugdíjat akarsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-08

Nagyon jól tesszük, ha takarékoskodunk a nyugdíjra, de ugyanennyire fontos az is, hogy milyen hozamot érünk el. Nem kell egy pénztár mellett kitartani, ha úgy érezzük, hogy váltanánk. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni átlépéskor. Aki azt hiszi, hogy mindez lassan megy, az tévedni fog, ugyanis akár egy hónapon belül is megtörténhet a pénz átmozgatása.

Nem vagyunk röghöz kötve, ha egy önkéntes nyugdíjpénztárnál nyitottunk korábban számlát, hiszen a jogszabály lehetővé teszi, hogy szabadon átlépjünk egy másik pénztárba. Persze pénztár alatt az esetek döntő többségében nyugdíjpénztárt értünk, bár egészségkárosodás esetén egészség- és önsegélyező pénztárba is át lehet lépni.

Mi a következőkben azzal foglalkozunk, hogy mit kell tenni és mire lehet számítani, ha egy másik önkéntes nyugdíjpénztárba megyünk át. Ennek sok oka lehet, ilyen logikus döntés az is, ha a jobb hozam reményében lépünk át egy folyamatosan gyengébben teljesítő pénztárból.

Az átlépés menete a következő:

1) A fogadó pénztárnál kezdeményeznünk kell, hogy az átadó pénztárból oda szeretnénk átlépni. Erre vonatkozóan vannak formanyomtatványok, amit ki kell tölteni. Pénztára válogatja, de bizonyos esetben nem kerülhetjük el a személyes megjelenést a pénztár ügyfélszolgálatán, az okmányaink bemutatása céljából. Önmagában viszont ez nem elegendő, ki kell várni azt az időpontot, amikor a belépési nyilatkozatot záradékolják. Ez a benyújtáshoz képest 30 napon belül meg kell, hogy történjen. A jó hír, hogy a valóságban ennél jóval gyorsabbak a pénztárak, általában már egy hét alatt megvan a záradékolás.

2) Az átadó, vagyis a jelenlegi pénztárunkhoz is ezzel egy időben elindítjuk az átlépési folyamatot. Van olyan pénztár, ahol erre van külön nyomtatvány, de olyan is, ahol nincs, a lényeg, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell írásba foglalni a szándékot.

Itt semmi esetre sem úszhatjuk meg a személyes megjelenést, mert a Pmt. szerint azonosítást követően lehet csak rendelkezni az átlépésről. Nagyon fontos, hogy addig nem válunk jogosulttá, hogy a pénzünket átvigyük a másik pénztárba, amíg minden dokumentumot hiánytalanul be nem szereztünk. Többek között ilyen a fogadó pénztár záradékolt belépési nyilatkozata. Márpedig a korábbi pont alapján tudjuk, hogy erre jellemzően egy hét alatt sor kerül.

3) A pénz átutalásához szükség van egy fordulónapra. Ez jellemzően az átadó pénztárhoz beérkező összes dokumentumtól számított 7-10. munkanap. Megadhatunk mi is fordulónapot, de ennek nagy jelentősége nincsen, hiszen a mi érdekünk is, hogy minél hamarabb megtörténjen az átutalás. Tudni kell, hogy ha a 7-10. munkanapnál rövidebbet adnánk meg, akkor azt nem fogja figyelembe venni a pénztár.

A fordulónap nem egyenlő az utalás napjával, ez csak arra vonatkozik, hogy ezzel a nappal fogják a befektetéseinket pénzre váltani. Ergo az adott napon érvényes elszámolóegységes árfolyam alapján számított összeget vihetjük át.

4) Az átutalásra a fordulónapot követő 8 munkanapon belül kerül sor. Magyarul, jó esetben egy hónap sem telik el, mire a pénzünk megérkezik a másik pénztárba (1 hét + max. 18 munkanap).

A pénztár az átlépésért a törvények szerint maximum 3000 forint ügykezelési költséget számíthat fel, valamint a banki átutalás díját. Az átutalás után kapunk az átadó pénztártól egy papírt, amin a számlánk tőke és hozam szerint megbontva szerepel, valamint a 2007. december 31-ét követő befizetések értéknap szerint.

+1) Legyünk arra is tekintettel, hogy ha tagi kölcsönt vettünk fel, akkor az átlépéssel azonnal esedékessé válik a visszafizetés. A pénztárak gyakorlata szerint ezt úgy fogják érvényesíteni, hogy levonják az egyéni számlánk egyenlegéből a tagi kölcsön még ki nem fizetett részét.

Nézze meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat a nyugdíjban. Szakértőnk segít a megfelelő pénztár kiválasztásában is!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

1 Hozzászólás

 1. Sanyi

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ugyanez NYESZ esetében hogyan néz ki?Idén még raktam rá X összeget,arra adójóváírást 2018 nyarán kapom.2019-vagy 2020 ban vihetem át mondjuk az Állampapírokat tartalmazó NYESZ-t az Államkincstárhoz átmozgatva TBSZ-re??
  Gondolok itt az állami támogatás 120%-al növelt visszafizetésre,ami jelenlegi jogszabályok szerint 2 év után nullázódik./Kérdésem honnan kell nézni a 2 évet- utolsó befizetés vagy adójóváírástól két év???Válaszukat megköszönném-egy évszámot szeretnék kérni Önöktől.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

befektetés

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.