Betöltés

Indul a kamatvadászat! 3+1 forintos tipp betétlekötéshez

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-13

„Olyan alacsonyak lettek a kamatok, hogy már nem is éri meg lekötni a pénzt” – hallani oly gyakran, amikor a megtakarításokról esik szó. Ezt a magatartást némileg alá is támasztja az a jegybanki statisztika, mely szerint a lakossági bankbetétállomány közel fele (~45%-a) lekötés nélküli. Bár a lekötött betétek átlagos kamata 1,16%-ra csökkent, aki résen van és kihasználja az adódó lehetőségeket, akár 3,50-4,00%-ot is elérhet egy-egy akció keretében. Íme, 3+1 Bankmonitor-tipp, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére Te is a lehető legtöbbet hozd ki a félretett pénzedből.

A bankbetétek két alaptípusa a látra szóló betét és a lekötött betét. A látra szóló betét esetében az ott elhelyezett összeg lekötés nélkül kamatozik, viszont a likviditás következtében ezek kamata a jegybanki adatok szerint átlagosan már csak alig 0,38%-ot tettek ki az elmúlt időszakban. A látra szóló betétek esetén könnyen előfordulhat, hogy a felszámított számlavezetési díjak és egyéb banki költségek elviszik a kamatot, sőt jóval magasabbak is annál.

Érdemesebb lehet tehát a lekötött betétet választani, amikor egy bizonyos összeget biztosan nélkülözni tudunk egy meghatározott időszakra, amiért cserébe kamatot kapunk a banktól. A Bankmonitor-tippek segítségével könnyen kiválaszthatod a megfelelő összeget, a futamidőt, a lekötés módját, valamint könnyen megtalálhatod a lehetőségeidhez mért legjobb banki ajánlatot!

1. Így határozd meg a lekötésre szánt összeget!

Valaki ügyesen fejben tudja tartani a bevételeit és a kiadásait, mások kockás papíron vezetik a különböző tételeket, lehet egy folyamatosan frissíthető táblázatot készíteni a számítógépen, de akár okostelefonos alkalmazást is letölthetünk a családi kassza nyilvántartására. A lényeg, hogy készítsünk egy olyan családi költségvetést, amely megmutatja, hogy az előttünk álló időszakban várhatóan mikor, mire és mennyit fogunk költeni, valamint hogyan érkeznek majd a bevételeink.

Ennek ismeretében jóval nagyobb pontossággal meg tudjuk határozni azt az összeget, amit a lekötés tervezett időszakára biztosan nélkülözni tudunk. Ha nem veszünk figyelembe minden kiadást, könnyen eltúlozhatjuk az összeget, ami a lekötésünk lejárat előtti felbontásával és a kamat elveszítésével járhat. Amennyiben túl alacsony összeget jelölünk meg, akkor a lekötés nélküli rész nem kamatozik (igaz fedezetet nyújthat egy váratlan kiadásra).

2. Ezekre figyelj, ha a futamidőt próbálod belőni!

A statisztikák szerint a forint lekötött betétek közel 93%-a éven belüli, mindössze 7%-ot tesz ki az éven túl lekötött betétek aránya. A futamidő meghatározását döntően befolyásolhatja az adott időszakban elérhető kamatok mértéke. A bankok – nem ritkán egyéb feltételekhez kötött – csábító ajánlatai jelenleg leginkább a két- és három hónapos futamidőre lekötött betéteket díjazzák, de hat és kilenc hónapra is találni kedvező ajánlatokat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A lekötésünk lehet eseti, vagy folyamatos. Az eseti lekötés egy alkalomra szól, leggyakrabban új betétekre vonatkozik akciós feltételekkel, a futamidő végén a lekötés lejár, a pénzünk nem kamatozik tovább. Folyamatos lekötés esetén nyilatkozhatunk a felhalmozott kamat sorsáról, hogy a folyószámlánkra kerüljön, vagy az eredeti lekötéshez hozzáadva, tőkésítve kamatozzon tovább. Fontos, hogy az újabb periódusra már nem vonatkoznak az akciós kamatok, hanem a hirdetmény szerinti feltételekkel megy tovább a lekötés.

A lekötött összeg kamatveszteség nélkül általában csak a lekötés lejártakor vehető fel, a betét feltörése esetén előfordulhat, hogy a bank egyáltalán nem fizet kamatot, vagy csak látra szóló kamatot fizet.

3. Így találod meg a legjobb ajánlatokat egy helyen!

A televíziós reklámokban, az újságokban vagy az interneten egymást érik a jól hangzó banki ajánlatok, ennek ellenére az ügyfeleknek nincs könnyű dolga a döntés meghozatala során. A különböző feltételeket és a lekötés paramétereit nem szükséges fejben tartani, ma már jóval könnyebb az ajánlatok közül a legjobb kiválasztása.

A megtakarítóknak nagyban segíthet egy összehasonlító kalkulátor a döntéshozatalban, amely az összeg és a futamidő megadását követően sorba rendezi az elérhető legjobb ajánlatokat és megmutatják, hogy pontosan mennyi pénzünk lesz a lekötés lejártakor. Így azok az ügyfelek is könnyen eligazodnak a bankok kínálatában, akik nem feltétlenül tudják, hogy mit takar a fix, a változó, a küszöbös, vagy a sávos kamatozás.

+1. Ne feledkezz meg az ajándékokról!

A pénzintézetek az akciós kamatokon túl nem ritkán tárgyi ajándékokkal is kedveskednek az új lekötést elhelyező ügyfeleknek. Aki él a lehetőséggel és pénzt helyez el egy banknál valamilyen akció keretében, az ne feledje el megkérdezni, hogy jár-e a lekötés mellé valamilyen ajándék!

Még valami!

A személyi jövedelemadó kulcsának csökkenésével együtt jövőre 16%-ról 15%-ra csökken a kilenc éve bevezetett kamatadó mértéke. Aki olyan lekötést választ, amelynek a lejárata átcsúszik a jövő évre, attól a 6%-os egészségügyi hozzájárulás mellett az idei évre eső időarányos kamat után 16%-ot, a jövő évre eső kamat után 15%-os kamatadót vonnak le.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.