Indul a kamatvadászat! 3+1 forintos tipp betétlekötéshez

 • 2015.07.13.
 • szerző: bankmonitor

„Olyan alacsonyak lettek a kamatok, hogy már nem is éri meg lekötni a pénzt” – hallani oly gyakran, amikor a megtakarításokról esik szó. Ezt a magatartást némileg alá is támasztja az a jegybanki statisztika, mely szerint a lakossági bankbetétállomány közel fele (~45%-a) lekötés nélküli. Bár a lekötött betétek átlagos kamata 1,16%-ra csökkent, aki résen van és kihasználja az adódó lehetőségeket, akár 3,50-4,00%-ot is elérhet egy-egy akció keretében. Íme, 3+1 Bankmonitor-tipp, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére Te is a lehető legtöbbet hozd ki a félretett pénzedből.

A bankbetétek két alaptípusa a látra szóló betét és a lekötött betét. A látra szóló betét esetében az ott elhelyezett összeg lekötés nélkül kamatozik, viszont a likviditás következtében ezek kamata a jegybanki adatok szerint átlagosan már csak alig 0,38%-ot tettek ki az elmúlt időszakban. A látra szóló betétek esetén könnyen előfordulhat, hogy a felszámított számlavezetési díjak és egyéb banki költségek elviszik a kamatot, sőt jóval magasabbak is annál.

Érdemesebb lehet tehát a lekötött betétet választani, amikor egy bizonyos összeget biztosan nélkülözni tudunk egy meghatározott időszakra, amiért cserébe kamatot kapunk a banktól. A Bankmonitor-tippek segítségével könnyen kiválaszthatod a megfelelő összeget, a futamidőt, a lekötés módját, valamint könnyen megtalálhatod a lehetőségeidhez mért legjobb banki ajánlatot!

1. Így határozd meg a lekötésre szánt összeget!

Valaki ügyesen fejben tudja tartani a bevételeit és a kiadásait, mások kockás papíron vezetik a különböző tételeket, lehet egy folyamatosan frissíthető táblázatot készíteni a számítógépen, de akár okostelefonos alkalmazást is letölthetünk a családi kassza nyilvántartására. A lényeg, hogy készítsünk egy olyan családi költségvetést, amely megmutatja, hogy az előttünk álló időszakban várhatóan mikor, mire és mennyit fogunk költeni, valamint hogyan érkeznek majd a bevételeink.

Ennek ismeretében jóval nagyobb pontossággal meg tudjuk határozni azt az összeget, amit a lekötés tervezett időszakára biztosan nélkülözni tudunk. Ha nem veszünk figyelembe minden kiadást, könnyen eltúlozhatjuk az összeget, ami a lekötésünk lejárat előtti felbontásával és a kamat elveszítésével járhat. Amennyiben túl alacsony összeget jelölünk meg, akkor a lekötés nélküli rész nem kamatozik (igaz fedezetet nyújthat egy váratlan kiadásra).

2. Ezekre figyelj, ha a futamidőt próbálod belőni!

A statisztikák szerint a forint lekötött betétek közel 93%-a éven belüli, mindössze 7%-ot tesz ki az éven túl lekötött betétek aránya. A futamidő meghatározását döntően befolyásolhatja az adott időszakban elérhető kamatok mértéke. A bankok – nem ritkán egyéb feltételekhez kötött – csábító ajánlatai jelenleg leginkább a két- és három hónapos futamidőre lekötött betéteket díjazzák, de hat és kilenc hónapra is találni kedvező ajánlatokat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A lekötésünk lehet eseti, vagy folyamatos. Az eseti lekötés egy alkalomra szól, leggyakrabban új betétekre vonatkozik akciós feltételekkel, a futamidő végén a lekötés lejár, a pénzünk nem kamatozik tovább. Folyamatos lekötés esetén nyilatkozhatunk a felhalmozott kamat sorsáról, hogy a folyószámlánkra kerüljön, vagy az eredeti lekötéshez hozzáadva, tőkésítve kamatozzon tovább. Fontos, hogy az újabb periódusra már nem vonatkoznak az akciós kamatok, hanem a hirdetmény szerinti feltételekkel megy tovább a lekötés.

A lekötött összeg kamatveszteség nélkül általában csak a lekötés lejártakor vehető fel, a betét feltörése esetén előfordulhat, hogy a bank egyáltalán nem fizet kamatot, vagy csak látra szóló kamatot fizet.

3. Így találod meg a legjobb ajánlatokat egy helyen!

A televíziós reklámokban, az újságokban vagy az interneten egymást érik a jól hangzó banki ajánlatok, ennek ellenére az ügyfeleknek nincs könnyű dolga a döntés meghozatala során. A különböző feltételeket és a lekötés paramétereit nem szükséges fejben tartani, ma már jóval könnyebb az ajánlatok közül a legjobb kiválasztása.

A megtakarítóknak nagyban segíthet egy összehasonlító kalkulátor a döntéshozatalban, amely az összeg és a futamidő megadását követően sorba rendezi az elérhető legjobb ajánlatokat és megmutatják, hogy pontosan mennyi pénzünk lesz a lekötés lejártakor. Így azok az ügyfelek is könnyen eligazodnak a bankok kínálatában, akik nem feltétlenül tudják, hogy mit takar a fix, a változó, a küszöbös, vagy a sávos kamatozás.

+1. Ne feledkezz meg az ajándékokról!

A pénzintézetek az akciós kamatokon túl nem ritkán tárgyi ajándékokkal is kedveskednek az új lekötést elhelyező ügyfeleknek. Aki él a lehetőséggel és pénzt helyez el egy banknál valamilyen akció keretében, az ne feledje el megkérdezni, hogy jár-e a lekötés mellé valamilyen ajándék!

Még valami!

A személyi jövedelemadó kulcsának csökkenésével együtt jövőre 16%-ról 15%-ra csökken a kilenc éve bevezetett kamatadó mértéke. Aki olyan lekötést választ, amelynek a lejárata átcsúszik a jövő évre, attól a 6%-os egészségügyi hozzájárulás mellett az idei évre eső időarányos kamat után 16%-ot, a jövő évre eső kamat után 15%-os kamatadót vonnak le.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.