Betöltés

Ingatlanba fektetnél? Akár több mint 20% hozam vár rád

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-24

Nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak az ingatlanárak, ám a hosszú távú árakhoz viszonyítva óriási a különbség: 20%-kal alulértékeltek. A jegybanki alapkamat csökkenési sorozat miatt olcsóbbá váló lakáshitelek is segíthetnek az ingatlanpiacnak magára találni. Már mutatkoznak pozitív jelek. Egyre többen látják jó időszaknak ezt az ingatlanvásárlásra. Budapesten már a vevők harmada nem tervezi, hogy benne éljen a megvett lakásban: befektetési céllal veszik azt.

A piac 2013-as pangását elsősorban a kiadott építési engedélyek, az új építések és a teljes piaci forgalom alacsony számai mutatták. Az ingatlanpiac a válság utáni évek legmélyebb pontját érte el a tavalyi év során. A lakásárak egy főre jutó GDP-hez viszonyított aránya jól jelzi a lakásárak értékelésének realitását.  
ingatlan01_20140724.jpg

Az ábrán tökéletesen látszik, hogy a válságot megelőző évek dinamikus áremelkedése – a legtöbb régiós országgal egyetemben – a lakásárak túlértékeltségét eredményezte. Azonban a válságot követő áresés hatására 2013 harmadik negyedévében a magyarországi lakásárak már 20 százalékkal alulmúlták a hosszú távú átlagos értéket, ami egyértelműen jelzi a lakásárak alulértékeltségét.

Áremelkedés és erős forgalmi adatok

A csökkenő lakásárak és hitelkamatok – a bérek emelkedése mellett – jelentősen megnövelték a lakásvásárlási kedvet. E hatásoknak az eredménye tűnik kirajzolódni az idei első féléves adatokból, amelyek alapján kijelenthető, hogy növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom. A hazai lakáspiaci tranzakciók száma 13 százalékkal meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatokat. A piac élénkülése mellett az országos árindex is növekedésnek indult az utóbbi évek stagnálását követően, elsősorban a fővárosi ingatlanok és a nyugat-magyarországi téglalakások árának kiugró emelkedésének köszönhetően. Az ország többi részének gyengébb teljesítménye ellenére is 82 százalékpontra emelte az országos árindexet az említett két mutató, sikeresen megtörve ezzel a 2012 óta tartó egyhelyben toporgást 
ingatlan02_20140724.jpg

Budapesten mind a panel, mind a téglalakások ára 3-3 százalékponttal emelkedett 2014 második negyedévében, mellyel 3 éves rekordot döntöttek meg.

Érdekes változás az előző időszakokhoz képest, hogy a befektetési célú lakásvásárlások lettek a legjellemzőbbek a fővárosi ingatlanpiacon. Júniusban a budapesti lakásvásárlók közel 1/3-a állította, hogy befektetési célból vásárolta új lakását. Ez az élénkülés is jól mutatja, hogy sokan látnak kedvező lehetőségeket és remek beszállási pontot a hazai ingatlanpiacon, különös tekintettel a fővárosra. 
ingatlan03_20140724.jpg

Az ingatlanárak nem egy év alatt fognak visszatérni a hosszú távú átlagokhoz. Ha Te jó is beszállási lehetőséget látsz, ahhoz a legnagyobb segítséget a lakástakarékpénztár nyújtja!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.