Betöltés

Ingatlanba fektetnél? Akár több mint 20% hozam vár rád

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-24

Nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak az ingatlanárak, ám a hosszú távú árakhoz viszonyítva óriási a különbség: 20%-kal alulértékeltek. A jegybanki alapkamat csökkenési sorozat miatt olcsóbbá váló lakáshitelek is segíthetnek az ingatlanpiacnak magára találni. Már mutatkoznak pozitív jelek. Egyre többen látják jó időszaknak ezt az ingatlanvásárlásra. Budapesten már a vevők harmada nem tervezi, hogy benne éljen a megvett lakásban: befektetési céllal veszik azt.

A piac 2013-as pangását elsősorban a kiadott építési engedélyek, az új építések és a teljes piaci forgalom alacsony számai mutatták. Az ingatlanpiac a válság utáni évek legmélyebb pontját érte el a tavalyi év során. A lakásárak egy főre jutó GDP-hez viszonyított aránya jól jelzi a lakásárak értékelésének realitását.  
ingatlan01_20140724.jpg

Az ábrán tökéletesen látszik, hogy a válságot megelőző évek dinamikus áremelkedése – a legtöbb régiós országgal egyetemben – a lakásárak túlértékeltségét eredményezte. Azonban a válságot követő áresés hatására 2013 harmadik negyedévében a magyarországi lakásárak már 20 százalékkal alulmúlták a hosszú távú átlagos értéket, ami egyértelműen jelzi a lakásárak alulértékeltségét.

Áremelkedés és erős forgalmi adatok

A csökkenő lakásárak és hitelkamatok – a bérek emelkedése mellett – jelentősen megnövelték a lakásvásárlási kedvet. E hatásoknak az eredménye tűnik kirajzolódni az idei első féléves adatokból, amelyek alapján kijelenthető, hogy növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom. A hazai lakáspiaci tranzakciók száma 13 százalékkal meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatokat. A piac élénkülése mellett az országos árindex is növekedésnek indult az utóbbi évek stagnálását követően, elsősorban a fővárosi ingatlanok és a nyugat-magyarországi téglalakások árának kiugró emelkedésének köszönhetően. Az ország többi részének gyengébb teljesítménye ellenére is 82 százalékpontra emelte az országos árindexet az említett két mutató, sikeresen megtörve ezzel a 2012 óta tartó egyhelyben toporgást 
ingatlan02_20140724.jpg

Budapesten mind a panel, mind a téglalakások ára 3-3 százalékponttal emelkedett 2014 második negyedévében, mellyel 3 éves rekordot döntöttek meg.

Érdekes változás az előző időszakokhoz képest, hogy a befektetési célú lakásvásárlások lettek a legjellemzőbbek a fővárosi ingatlanpiacon. Júniusban a budapesti lakásvásárlók közel 1/3-a állította, hogy befektetési célból vásárolta új lakását. Ez az élénkülés is jól mutatja, hogy sokan látnak kedvező lehetőségeket és remek beszállási pontot a hazai ingatlanpiacon, különös tekintettel a fővárosra. 
ingatlan03_20140724.jpg

Az ingatlanárak nem egy év alatt fognak visszatérni a hosszú távú átlagokhoz. Ha Te jó is beszállási lehetőséget látsz, ahhoz a legnagyobb segítséget a lakástakarékpénztár nyújtja!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.