Betöltés

Ingyen milliók? Támogatásnak indul, inkasszó is lehet belőle

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-04

Felmérések szerint az előző pályázati ciklusban a magyarországi kis- és középvállalkozások 22%-a próbált uniós pályázati forrásokhoz jutni, a 2014-től 2020-ig tartó időszakban már a cégek negyede, a magasabb árbevétellel rendelkező társaságok 29%-a készül pályázni. Az uniós és a hazai költségvetési forrásból biztosított támogatások esetén egyaránt biztosítékokat kérnek a támogató szervezetek. Ezek egyike a banki felhatalmazó levél, amely a pályázati céltól eltérő felhasználás esetén inkasszós jogot biztosít a támogatónak. A pályázati elszámolás rendben léte esetén pedig a későbbiekben okozhat kellemetlenségeket, amennyiben a támogatott nem intézkedik annak visszavonásáról.

Hasonló hiba a lakosságnál

A félbehagyott ügymenet, az elfeledett papírok és a be nem nyújtott igazolások okozta kellemetlenségekről a lakossági ügyfelek esetében már beszámoltunk (Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!). Az ügyfelek gyakran megfeledkeznek a banki-, a munkáltatói- vagy az önkormányzati hitelek visszafizetése után a törlési engedélyek földhivatal felé történő benyújtásáról. A tulajdoni lapon található bejegyzések ilyenkor évek-évtizedek múlva is visszaköszönnek, amikor a régi iratanyagok nehezebb fellelhetősége miatt sokkal bonyolultabbá válik azok töröltetése.

A felhatalmazó levél is „elfelejtődhet”

A finanszírozási bevételek és a visszafizetési kötelezettséggel nyújtott támogatások biztosítéka lehet a zálogjog kikötése, a bankgarancia, a kezesség vagy az óvadék, de ebbe a körbe tartozik a banki felhatalmazó levél is. A támogató bizonyos – jogszabályban előírt – feltételek teljesülése esetén eltekinthet annak kikötésétől, de az esetek többségében ez is egy plusz biztosítékot nyújt a támogató részére.

A felhatalmazó levél tartalmazza a fizető fél, vagyis a számlatulajdonos nevét, címét és fizetési számlaszámát. Része a pályázat, vagy támogatási program megnevezése, száma, melyhez kapcsolódóan nem teljesítés esetén aktívvá válhat az inkasszó. A nyomtatvány tartalmazza a kedvezményezett nevét és számlaszámát is, rendelkezik a felhatalmazás időtartamáról, összegéről és az egyéb feltételekről.

Ezek egyike a visszavonás módja, ami általában a kedvezményezett (vagyis a támogató) írásos engedélyével történhet meg. Az elfeledett lakossági jelzálogjog törlésekhez hasonlóan ez az a mozzanat, amit a kkv-k és egyéb támogatottak (alapítványok, egyesületek, non-profit társaságok) is gyakran elmulasztanak.

A lakossági ügyfelek utólag a hitelezőt teszik felelőssé, pedig az ügyfélnek lehet, hogy csak az az egy hitele van, miközben a pénzintézetnek akár több százezer is lehet. A szerződés rendelkezik arról, hogy az engedélyek kiadása milyen feltételekhez kötött, illetve ki kezdeményezi az eljárást.

A támogatottak hasonló helyzetben vannak, nekik lehet, hogy ez az egy pályázatuk van, a támogató pedig ezres nagyságrendben kezel ügyleteket. A felhatalmazó levél visszavonása sok esetben nem automatikus, hanem kérelemre történik. Amennyiben a támogatottak nem feledkeznek meg erről a lépésről, akkor a későbbiekben rengeteg kellemetlenségről kímélhetik meg magukat.

A pénzügyek tudatos kezelését egy vállalkozás életében is az alapoknál kell kezdeni. Első lépésként a legegyszerűbben egy kedvezőbb számlacsomaggal csökkentheted céges kiadásaid. Keresd meg a megfelelőt bankszámla kalkulátorunk segítségével!


Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.