Betöltés

Ingyen milliók? Támogatásnak indul, inkasszó is lehet belőle

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-04

Felmérések szerint az előző pályázati ciklusban a magyarországi kis- és középvállalkozások 22%-a próbált uniós pályázati forrásokhoz jutni, a 2014-től 2020-ig tartó időszakban már a cégek negyede, a magasabb árbevétellel rendelkező társaságok 29%-a készül pályázni. Az uniós és a hazai költségvetési forrásból biztosított támogatások esetén egyaránt biztosítékokat kérnek a támogató szervezetek. Ezek egyike a banki felhatalmazó levél, amely a pályázati céltól eltérő felhasználás esetén inkasszós jogot biztosít a támogatónak. A pályázati elszámolás rendben léte esetén pedig a későbbiekben okozhat kellemetlenségeket, amennyiben a támogatott nem intézkedik annak visszavonásáról.

Hasonló hiba a lakosságnál

A félbehagyott ügymenet, az elfeledett papírok és a be nem nyújtott igazolások okozta kellemetlenségekről a lakossági ügyfelek esetében már beszámoltunk (Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!). Az ügyfelek gyakran megfeledkeznek a banki-, a munkáltatói- vagy az önkormányzati hitelek visszafizetése után a törlési engedélyek földhivatal felé történő benyújtásáról. A tulajdoni lapon található bejegyzések ilyenkor évek-évtizedek múlva is visszaköszönnek, amikor a régi iratanyagok nehezebb fellelhetősége miatt sokkal bonyolultabbá válik azok töröltetése.

A felhatalmazó levél is „elfelejtődhet”

A finanszírozási bevételek és a visszafizetési kötelezettséggel nyújtott támogatások biztosítéka lehet a zálogjog kikötése, a bankgarancia, a kezesség vagy az óvadék, de ebbe a körbe tartozik a banki felhatalmazó levél is. A támogató bizonyos – jogszabályban előírt – feltételek teljesülése esetén eltekinthet annak kikötésétől, de az esetek többségében ez is egy plusz biztosítékot nyújt a támogató részére.

A felhatalmazó levél tartalmazza a fizető fél, vagyis a számlatulajdonos nevét, címét és fizetési számlaszámát. Része a pályázat, vagy támogatási program megnevezése, száma, melyhez kapcsolódóan nem teljesítés esetén aktívvá válhat az inkasszó. A nyomtatvány tartalmazza a kedvezményezett nevét és számlaszámát is, rendelkezik a felhatalmazás időtartamáról, összegéről és az egyéb feltételekről.

Ezek egyike a visszavonás módja, ami általában a kedvezményezett (vagyis a támogató) írásos engedélyével történhet meg. Az elfeledett lakossági jelzálogjog törlésekhez hasonlóan ez az a mozzanat, amit a kkv-k és egyéb támogatottak (alapítványok, egyesületek, non-profit társaságok) is gyakran elmulasztanak.

A lakossági ügyfelek utólag a hitelezőt teszik felelőssé, pedig az ügyfélnek lehet, hogy csak az az egy hitele van, miközben a pénzintézetnek akár több százezer is lehet. A szerződés rendelkezik arról, hogy az engedélyek kiadása milyen feltételekhez kötött, illetve ki kezdeményezi az eljárást.

A támogatottak hasonló helyzetben vannak, nekik lehet, hogy ez az egy pályázatuk van, a támogató pedig ezres nagyságrendben kezel ügyleteket. A felhatalmazó levél visszavonása sok esetben nem automatikus, hanem kérelemre történik. Amennyiben a támogatottak nem feledkeznek meg erről a lépésről, akkor a későbbiekben rengeteg kellemetlenségről kímélhetik meg magukat.

A pénzügyek tudatos kezelését egy vállalkozás életében is az alapoknál kell kezdeni. Első lépésként a legegyszerűbben egy kedvezőbb számlacsomaggal csökkentheted céges kiadásaid. Keresd meg a megfelelőt bankszámla kalkulátorunk segítségével!


Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Egészséges paranoia

    A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.