loading

Írd a költéseid két hamburger közt

A McDonald’s amerikai része és a Visa kártyakibocsátó cég kiadott egy tanácsadó prospektust, amiben javasolja, hogy mindenki vezesse költéseit. Az ugyan kérdéses, hogy erre miért pont a McDonalds figyelmeztet, a felvetés ugyanakkor jogos. Nagyságrendekkel könnyebb kordában tartani a kiadásokat, ha tisztában vagyunk vele, hogy mire mennyit költünk. A tudatos döntések meghozatala is így tud létrejönni: ha tudjuk mire mennyit kell kiadnunk, könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyi szabadon elkölthető pénzünk marad nap-mint-nap.

A McDondalds és a Visa Amerikában kiadott egy több oldalas füzetet, amiben segítséget nyújt, hogy hogyan költhetünk ésszerűbben. Az alap tanácsok mellett javasolt a közös munka egy háztartási kiadás követést is, amiben fel tudjuk jegyezni, hogy mikor, mire és mennyit költöttünk egy hónapban.

A jó tanácsokra sokan általában csak azt mondják, hogy ez természetes, hiszen ezt mindenki tudja. A betartásuk viszont már közel se ennyire egyszerű. Íme a javaslatok, amikkel a két cég segítséget nyújt:

 • Amikor lehetséges, használd a tömegközlekedést
 • Fontold meg a biciklizést és a gyaloglást
 • Kölcsönözz könyveket és filmeket a vétel helyett
 • Vásárolj mindig bevásárló listával
 • Amint lehet, fizess vissza minden kölcsönt
 • Mindig a bankod saját ATM-jeit használd

A hétköznapi tanácsok mellett érdemes hosszú távra is gondolkodni. Ebben segít, ha pénzügyi célokat jelölünk ki magunknak és megtervezzük melyiket, hogyan és mikor fogjuk tudni elérni. A pénzügyi célok megtartásához segítenek a megtakarítási számlák is. Egy ilyen számlára könnyebben el tudjuk különíteni a hónapban célra szánt pénzösszeget.

A megtakarítás alapja és egyben az egyik kezdő lépés a McDonalds és a Visa írása alapján egyértelműen a kiadások jegyzése. Erre nem csak egy sematikus példát de egy üres napi bontást is beszúrtak.

1_5nap_2013.07.20

2_5nap_2013.07.20

A napi bontást követően érdemes összefoglalni, hogy mennyit költöttünk hetente illetve havonta. A bevételekből kivonva, mindig tisztában lehetünk azzal, hogy mennyit sikerült félretenni az adott hónapban, vagy mennyire kerültünk mínuszba.

havi_minta_2013.07.20

A kiadások követésére természetesen már vannak modernebb módszerek. Ahogyan a bankmonitor.hu-n számon tarthatod a betéteidet és befektetési alapjaidat, úgy telefonos és számítógépes alkalmazásokkal rendszeresen követheted kiadásaidat. A jobb programok automatikusan táblázatokat és diagramokat is készítenek a kiadásokról, így egyszerűen áttekintheted, hol és mennyit tudsz lefaragni.

Nem maradt más hátra, mint, hogy elkezd írni kiadásaid és elindulj álmaid felé.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...