loading

Januárban indokolatlanul drágán vettek fel személyi kölcsönt a magyarok

A fogyasztói hitelekre érvényes THM plafon kivezetésre került 2020 év végével, emiatt törvényszerűen megemelkedett a személyi kölcsön THM értéke idén. A növekedés mértéke azonban indokolatlanul nagy volt az MNB januári kimutatása alapján. Egy jó választással akár 300 ezer forintot is meg lehet spórolni egy 2 milliós személyi kölcsönnél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Az MNB kimutatása alapján a januárban folyósított személyi kölcsönök átlagos THM értéke 12,83% volt. Ez több mint kétszerese a 2020. decemberi átlagos éves hitelköltségeknek. Sokan megijedhetnek ettől, ugyanakkor a költségemelkedés teljesen indokolt volt.

2020. decemberével megszűnt az 5,75%-os THM plafon

Tavaly év végén ugyanis kivezetésre került a válság kezdetekor – március 18-án – a fogyasztói hitelekre bevezetett THM plafon. (Ennek értelmében a személyi kölcsönök tavalyi évre számolt THM értéke decemberben nem haladhatta meg az 5,75%-ot.) Ezt a THM küszöböt mindegyik bank átlépte a korlát bevezetése előtt, így az áremelkedés várható volt. Az MNB kimutatásában szereplő átlagos teljes hiteldíj mutató értéke azonban túl magas – 7,16 százalékponttal haladja meg a decemberi értéket -, ekkora emelkedést nem indokol a kondíciók változása.

Nem mindenki választja a legolcsóbb személyi hitelt 

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint az átlagos 12,86%-os THM értéknél januárban 14 bank hitelajánlata is kedvezőbb teljes hiteldíj mutató értékkel rendelkezett. (2 millió forintos hitelösszeg, 5 éves futamidő és 300 ezer forint nettó jövedelem beállítása mellett.)

A legolcsóbb és egy átlagos költségű 2 millió Ft összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsön összehasonlítása

Ez azt jelent, hogy a legtöbb hiteligénylő bizony elsétált a legolcsóbb ajánlatok mellett, ezt pedig havi 5 ezer forintja bánta. Ennyit spórolhattak volna átlagosan  az adósok, ha a legolcsóbb konstrukciót választják. De azt is mondhatnánk, hogy 300 ezer forintot fizet ki 5 év alatt feleslegesen egy átlagos 2 millió forint összegű hitelre az adós.

Természetesen a legkedvezőbb kamat eléréséhez számos feltételt kell teljesítenie az adósnak: ez többek között kapcsolódhat a jövedelemhez, vagy épp a hitelösszeghez is. Emiatt érdemes megnézni, hogy kisebb hitelösszeg és jövedelem esetén milyen ajánlatokkal találkozhatunk. A Bankmonitor Kalkulátora szerint – 5 éves futamidő, 500 ezer forint hitelösszeg és 150 ezer forint jövedelem megadása esetén – az MNB kimutatásában szereplő átlagos hitelköltségnél még mindig 4 bank rendelkezik kedvezőbb ajánlattal. (A legolcsóbb konstrukció THM értéke még mindig 1,6 százalékponttal a januári átlag alatt van.)

Érdemes tehát mindenképpen összehasonlítani hiteligénylés előtt az egyes bankok ajánlatait egy személy kölcsön esetében is, hiszen több százezer forintot spórolhatsz, ha megtalálod a legjobb kölcsönt.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...