Betöltés

Jól nézz körbe, ha túlköltekezel – Így spórolj tízezreket!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-11

Kicsi összegnél akár jó szolgálatot is tehet a folyószámlahitel, ha nincs meg a kellő jövedelmünk, de százezres tételeknél már biztosan találunk olcsóbb hitelt a bankoknál. Átlagosan 22%-ért vehetnénk fel a bankszámlához kapcsolt hitelt, viszont ha jól döntünk, akkor ennek a harmadáért (7%-ért) vihetjük el a személyi kölcsönt. Bemutatjuk a következőkben, hogy mit kell ehhez tenned!

Bármennyire is szeretnéd elkerülni, de bármikor adódhat olyan pillanat, amikor nem elégséges a havi kereset és tovább kell nyújtózkodnod, míg a takaród ér. Ezzel semmi gond sincs, csak nagyon figyelj oda, hogy mit választasz, mert a jó döntés tízezreket hozhat a konyhára.

Tetszik vagy sem, de nagyon elterjedt hazánkban a folyószámlahitel, valószínűleg kevés olyan ember van ma Magyarországon, aki valamilyen formában ne találkozott volna már vele. Érhető, hiszen egy nagyon egyszerű hiteltermékről van szó. Gyakorlatilag a bankszámlához hozzákapcsolt hitelkeretet érünk el általa. Bónuszként a törlesztéssel sem kell bajlódni, mert a számlánkra érkező jóváírásból automatikusan feltöltődik a keret.

Bármennyire is vonzó ajánlat ez, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy milyen magas költsége is van a folyószámlahitelnek. A jegybank adatai szerint aktuálisan 22% körül van az éves kamat egy ilyen hitelnek. Tegyük fel, hogy van 150 ezer forintos folyószámlahitelünk, akkor ezt teljesen felhasználva a kamat éves alapon 33 ezer forint lesz. Gondoljunk csak bele, hogy ha van közel fél milliós hitelünk, akkor azért évente bő 100 ezer forintot kell letennünk.

A következtetés, hogy csakis akkor vegyük igénybe a folyószámlahitelt, ha az átmeneti pénzzavarokra vagy biztonsági vésztartalékként használjuk, és minél gyorsabban vissza tudjuk fizetni a bank pénzét. Ha más célból használjuk a terméket, akkor arra jócskán ráfizetünk.

Különösen akkor, ha egy-egy régóta dédelgetett álmunk akarjuk megvalósítani, és például egy tévét vagy nyaralást. Sokkal jobban járunk, ha egy ilyen nagyobb összeget, amit várhatóan néhány hónapon belül nem tudunk visszafizetni, egy személyi kölcsönnel fizetünk ki.

Először is, ha van olyan rendszeres jövedelmünk, ami alapján a bank felajánlana nekünk folyószámlahitelt, akkor nagyon valószínű, hogy a személyi kölcsönnel sem lenne semmi probléma. Márpedig, ha ez így van, akkor az olcsóbb megoldást válasszuk, ami egyértelműen most már a személyi kölcsön.

A jegybank szerint az átlagos fogyasztási hitel kamata 14% körül tartózkodik. ha visszaemlékszünk, akkor a folyószámlahitelé 22% volt, vagyis rögtön 8%-ot (harmadát) lefaragunk a kamatból. Nem is olyan rossz, pedig még nem is tettünk semmi különöset.

Másrészt, igazán jól akkor járunk el, ha például egy személyi kölcsön kalkulátorral megkeressünk a számunkra legideálisabb hitelt. A Bankmontor gyors lekérdezése alapján a legjobb személyi kölcsön 250 ezer forintos jövedelem mellett 7%-os kamattal elvihető, ami a fele az átlagos kamatszintnek. És még 150 ezer forintos bér mellett is a legjobb ajánlat 12%-os kamat körül elvihető.

A legjobb esetben így a fél millió forintra számítva nem kell egy év alatt 100 ezer forintot kifizetnünk, hanem csak 35 ezer forintot. Magyarul majdnem 70 ezer forintot nyerünk csak ezen az egy tételen, miközben sok mindent nem kellett hozzá tennünk. Az igénylés a folyószámlahitelhez képest nem bonyolultabb, annak a több tízezer forintnak pedig biztosan találunk jobb helyet, mint hogy hitelkamatként kifizessük.

Egy szó, mint száz, érdemes végignézni az ajánlatokat, és nagyobb lélegzetvételű költés esetén a személyi kölcsönt is megfontolni.

Nézd meg ehhez kapcsolódóan a kalkulátorunkat!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok
0 Ft hitel, x évre-re

THM

Havi törlesztő
Havi X Ft jövedelem, Y havi munkaviszony
Bankmonitor
1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank
K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Budapest Bank
Budapest Bank Online Hűség hitel
33873
Havi törlesztő
0.13892
THM
1219428
Teljes visszafizetés
Cetelem Bank
Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne legyél rest pénzt spórolni!

2018. 10. 29.

A személyi kölcsönnel történő hitelkiváltás talán sosem volt aktuálisabb téma, mint manapság. Az aktuálisan igényelhető hitelek kamatai az előző évekhez, évtizedekhez képest sokkal alacsonyabbak. A korábban felvett, rosszabb kondíciókkal rendelkező...

Mi alapján dönt a bank, hogy ad-e Neked hitelt?

2018. 09. 26.

A mai napig azt tapasztaljuk, hogy a legtöbbször még mindig nem egyértelmű az „átlagember” számára: mi alapján dönt a bank arról, hogy ad-e hitelt, és milyen összegben. Praktikus információk, több...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Blogajánló

  • alapblog

    A tőzsde jelene és jövője

    A Párbeszéd a gazdaságról legutóbbi adásában Máté-Tóth István, a BÉT vezérigazgató-helyettese és Korányi G. Tamás, tőzsdei szakértő beszélgettek a tőzsde szerepéről, jelenéről és jövőjéről. Az alábbiakban...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.