Betöltés

Későn ébredtem, még megéri a nyugdíjra félretenni?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-04

„Szeretnék valamilyen nyugdíj-megtakarítást kötni, azonban már kevesebb, mint 10 évem van hátra a nyugdíjig. Azt kérdezném, hogy egyáltalán megéri ilyen későn ebben a lehetőségben gondolkozni?” Ezt a kérdést kaptuk az egyik érdeklődőtől, amit most egy szakértőnk meg is válaszol.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

A gyors válaszunk a kérdésre az, hogy mindenképpen érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkozni, még akkor is, ha esetleg a nyugdíjkorhatárhoz képest már kevesebb, mint 10 év van hátra. Több okot is fel tudunk sorolni, amiért megéri az öngondoskodás később is.

A legfontosabb, hogy amíg dolgozunk és fizetünk adót, addig jogosultak leszünk adóvisszatérítésre is a nyugdíj-megtakarítás után. Ennek mértéke mindegyik lehetőségnél a befizetés 20%-a, ami nagyon sokat jelent majd a nyugdíjban.

A későbbiekben bemutatjuk, hogy persze van áldozata annak, ha a szerződés megkötéséhez képest 10 éven belül nyúlunk hozzá a megtakarításhoz, de az előnyök meghaladják a hátrányokat. méghozzá azért, mert ha nyugdíjcélú a felhasználás (márpedig az lesz), akkor az állami adóvisszatérítést nem kell visszafizetni.

Ne felejtsük el azt sem, hogy ha elindítunk egy nyugdíj-megtakarítást, akkor azt nem kell megszüntetni a nyugdíjkorhatárhoz elérve. Nyugodtan megtehetjük, hogy még pár évig fenntartjuk a számlát, amíg például letelik a 10 év (de akár tovább is) és akkor éljük fel szép lassan az összegyűjtött összeget.

Az előző pont azért is lényeges, mert nem tudhatjuk előre, hogy az állami nyugdíjrendszerben mikor fognak nagyobb átalakítást végrehajtani. A romló demográfiai feltételek miatt elkerülhetetlen az állami nyugdíj csökkentése, évtizedek múlva egészen biztosan arányaiban kevesebbet fogunk visszakapni ugyanannyi ledolgozott év és jövedelem mellett. Ezt a negatív hatást csak úgy tudjuk kikerülni, ha saját megtakarítással is rendelkezünk.

Ahogy mondtuk, bemutatjuk azt is, hogy mire számíthatunk,ha 10 éven belül akarjuk felhasználni a nyugdíj-megtakarítást. A kulcs itt az, hogy a felhasználáskor már nyugdíjasok vagyunk, különben teljesen más lenne a leányzó fekvése.

 • Önkéntes nyugdíjpénztár: a szabályozás alapján alapesetben nem lehetséges a 10 éven belüli felvétel, tehát effektíve csak 10 év után lehet hozzányúlni az összeghez, még akkor is, ha időközben nyugdíjba mentünk.
 • Nyugdíj-előtakarékossági számla: 10 éven belül hozzá lehet nyúlni a megtakarításhoz, ekkor a tőke adómentes, a hozam adóköteles (SZJA+EHO), viszont ha a számlanyitástól számítva 3 év eltelt, akkor az állami adójóváírást nem kell növelten visszafizetni.
 • Nyugdíjbiztosítás: 10 éven belül feltörhetjük a megtakarítást. A nyugdíjcélú felhasználás miatt az állami adójóváírást megtarthatjuk, azonban a hozam befizetési módtól függően adóköteles lesz (kedvezményt lehet kapni), és a tőkéből a biztosító a visszavásárlási tábla szerint a költségeit levonja.

Mindent egybevéve a háromból egy esetben nincs lehetőség a 10 éven belüli feltörésre, míg a másik két esetben van, azonban ekkor adózni kell a hozamok után és a nyugdíjbiztosításnál a tőkét is csökkenti a biztosító saját díjszabása. Ezek alapján matematikailag is megéri a 10 éves „várakozási időszakot” kivárni, mert sokkal magasabba lehet a nyugdíj-kiegészítés mértéke.

Szeretnéd tudni, te mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz nyugdíjasként különböző megtakarítás mellett? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

3 Hozzászólás

 1. Fülekiné Márta

  58 évesen 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehettem. Önkéntes nyug.pénztári tagságom volt, melyet 10 éves futamidő után, a nyugdíjamat követően megszüntettem. A nyugdíj mellett dolgozom 8 órában.
  Kérdezni szeretném, hogy milyen lehetőség van nyugdíjasként takarékoskodásra, amelynél
  adóvisszatérítést is igényelhetek?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Márta,

   Az első fontos kérdés az lenne az adóvisszatérítés igényléséhez, hogy a jövedelme után fizet-e személyi jövedelmet adót, ugyanis ebből tudja érvényesíteni az adókedvezményt. A jövőben is fennáll ez a jövedelemforrás, hogy az adóvisszatérítés is kihasználható legyen?
   Nyugdíjasként is fizetheti azokat a nyugdíjcélú-megtakarítási lehetőségeket, amelyek 20%-os adóvisszatérítést tesznek lehetővé. Ezek a következőek lehetnek: az önkéntes pénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás. Ezeket a fenti cikkben is részletezzük.

 2. Anna

  A már nyugdíjban levők vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők önkéntes megtakarításait másképpen kellene elbírálni, mint az aktív állományúakét, több okból. Ma már a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésekor az adóhatóság kéri a nyugdíjcélú megtakarítás összegét mindenkitől (öngondoskodás), de valószínűleg olyan kimutatást még nem készült, hogy a takarékoskodó ügyfél mennyi visszatérítést nem tudott igénybe venni a nyugdíjak adómentessége miatt. A jogalkotók nem gondoltak azokra a nyugdíjas emberekre, akik még a legalacsonyabb jövedelmek mellett is a megtakarítást fontosnak, elengedhetetlennek tartják, különösen a váratlan kiadások miatt. Ugyanakkor a növekvő egészségügyi kiadásaik miatt is egyre sürgetőbb, hogy tartalékot képezzenek. Az önkéntes egészségpénztári tagságot sem nekik találták ki, abból az alacsony betéti kamatok miatt veszteségük származik (minimum a tagdíj és az adminisztrációs költségek csökkentik a megtakarítás összegét, adóvisszatérítés nem vehető igénybe) !

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  A sportközvetítések jövője?

  A mára már megszokottá vált rekordösszegű labdarúgó átigazolások között nemrég egy bokszoló „csúcsigazolás” is történt. A középsúly jelenleg regnáló bajnokával, Canelo Alvarezzel, a DAZN nevű...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.