Betöltés

Kevesebb gyermek születik, ha túl magasak a lakásárak

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-08

Érdekes elemzést közölt az amerikai ingatlanpiac és a születésszám összefüggéseiről az ingatlanpiacon tevékenykedő Zillow társaság. A legfőbb mondanivalója az elemzésnek, hogy a születési arányszám visszaesése ott volt a legsúlyosabb Amerikában, ahol az ingatlanárak a legjobban emelkedtek. Azokon a területeken, ahol a lakásárak nem nőttek nagyobb mértékben, ott a születésszámra sem volt olyan drámai hatással az ingatlanpiac.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Azt nem árt tudni, hogy a 25-29 éves korosztályba tartozó nők esetében igaz ez a megállapítás. De itt meglehetősen erős az ingatlanpiac visszafogó hatása. A 2010-2016 közötti adatok alapján, ha 10%-ponttal jobban nőttek egy területen a lakásárak, akkor az 1,5%-ponttal nagyobb esést idézett elő a születési arányszámban.

Az elemzést végző szakértő szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy az elszálló ingatlanárak mennyire jelentősen tudják befolyásolni az életünket. Olyan fontosabb mérföldkövek elérését késleltetik, mint amilyen a házasság és az első lakás vásárlás. Ez a kettő kritikus tényező, a legtöbben csak ezt követően indítják el a gyermekvállalást.

A Zillow által ismertetett adatok szerint, míg 2010-2013 között az első lakásvásárlók átlagos életkora 32,5 év volt, addig 2017-ben ez már 35,2 évre emelkedett. Mindeközben az első gyermek vállalásának átlagos életkora a 2010-es 27,7 évről 2016-ra 28,7 évre nőtt.

Amerikában a gazdasági kilábalás időszaka nem járt kéz a kézben a termékenység növekedésével, sőt ez utóbbi inkább visszaesett. Egy ország lakossága akkor tud fennmaradni egy adott szinten, ha a nők átlagosan 2,1 gyermeket vállalnak. Ha ennél kevesebbet, akkor hosszú távon migráció nélkül jelentősen visszaeshet a népesség száma. A tengerentúlon például a válság előtt 2007-ben a termékenységi ráta 2,12 volt, ami 2017-re az előzetes adatok alapján 1,76-ra eshetett vissza.

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy mire számíthatunk a következő 10 évben. De, ha elfogadjuk az elemzés fő megállapítását és azt, hogy Amerikában az ingatlanárak a jövőben kisebb mértékben fognak nőni, akkor legalább is az ingatlanpiac miatt nem feltétlenül kell majd elhalasztani a gyermekvállalást.

Lakásvásárláshoz hitelre van szükséged? Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Minden egy helyen a július 1-től elérhető falusi CSOK-ról

2019. 05. 21.

Július 1-től igényelhető a falusi CSOK, aminek feltételeiről az elmúlt hónapokban mi is folyamatosan írtunk, ahogy újabb és újabb információmorzsák derültek ki róla. Most összefoglaljuk a végleges tudnivalókat a hatályos...

Blogajánló