Ki lehet törni a szegénységből, itt a legjobb példa

Ki lehet törni a szegénységből, itt a legjobb példa
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-01 Frissítve: 2021-08-06
 

Sok mesének az a legfőbb tanulsága, hogy a legkisebbek viszik a legtöbbre, ami valamilyen formában még a befektetések világában is igaz. Nem régiben derült fény arra, hogy sok esetben a szegényebb körülmények közül érkező befektetési alap kezelők eredményesebbek tudtak lenni a gazdagabb körülmények közül jövő társaiknál. Ugyan nem a hetedhét ország királyságáért kell versenyezni, hanem a hozamokért, de a szegényebb sorból jövők érezhetően jobb teljesítmény nyújtottak. Az Alapblog írásában bővebben is olvashatunk a témáról.

Sok embernek kedvencévé váltak a befektetési alapok, melyek által egy jó választással kiemelkedő hozamokra is szert tudunk tenni. Arról azonban már kevesebb szó szokott esni, hogy vajon az alap befektetései mögött kik állnak, milyen személyek kezelik ezeket befektetéseket. Az alapok portfólió menedzsereként olyan emberek dolgoznak a pénzünk gyarapításán, akik kétségtelenül a piacok és befektetési szakma profi ismerői. Új kutatások azonban arra is fényt derítettek, hogy a legjobban teljesítő menedzserek esetében az is meghatározó milyen társadalmi rétegből származnak. Meghökkentő módon a szegényebb körülmények közül érkezők hozamok tekintetében képesek lekörözni a jobb módú környezetből jövő társaikat.

A magyarázat egyébként nem olyan bonyolult, ahogy a népmesékben is a legkisebb királyfinak kell a legtöbbet igyekeznie, úgy a portfólió menedzsereknél is az lehet a fő tényező, hogy a hátrányosabb helyzetből indulók többet hajtanak az eredmények érdekében. Sőt, még a kisebb vagyonkezelő cégek is jobban teljesítenek a nemzetközi hírnévnek örvendőknél. Nem is meglepő a dolog, hiszen a kicsi cégeknek sokszor igazolni kell, hogy nekik is megvan a létjogosultságuk és vannak legalább olyan tehetségesek a szakmában, mint a nagyok. A témáról bővebben olvashatunk az Alapblog „A szegényebb gazdagabbá tesz” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés