Kiszámoltuk, mit tudnak az új Széchenyi MAX+ hitelek!

Kiszámoltuk, mit tudnak az új Széchenyi MAX+ hitelek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-28 Frissítve: 2023-01-11
 

Elindult az új, Széchenyi Kártya Program MAX+, amely révén támogatott, egységesen nettó 5 százalékos fix kamat mellett elérhető hitelekhez juthatnak a vállalkozások. Ez a kamatot illetően drágulást jelent, ám mivel kezelési költség nincs, az adósok a termékek egy részénél akár még jobban is járhatnak mint azok, akik korábban vettek fel Széchenyi hitelt. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mit jelent ez az egyes konstrukcióknál összegszerűen.

MAX+ néven fut tovább a Széchenyi Kártya Program. A változás az idén a második félévben elérhető MAX kontrukciókhoz képest az elérhető hitelfajták számában és a kamat mértékében mutatkozik meg. A támogatott hitelek a gazdasági miniszter bejelentése szerint már december 23-tól elérhetőek. (A termékleírások a programot lebonyolító Kavosz honlapján meg is jelentek, de az üzletszabályzatok és a választható bankok listája még nem hozzáférhető.)

Hirdetés

Hirdetés

Folytatódik a Széchenyi Kártya Program

A Széchenyi MAX+ termékek kamata egységesen 5 százalék lett, ami jelentősen magasabb a korábbi 0,5-3,5 százaléknál, ám mivel az új konstrukciókat nem terheli kezelési költség, hitelfajtánként eltérő, hogy jobban, vagy rosszabbul járnak a forrás iránt érdeklődő cégek, mint korábban.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei a következők: 

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+: a napi működési költségek biztosításához;
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+: kifejezetten a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére;
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+: a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszközök beszerzésekhez;
  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+: az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő “zöld” beruházási hitelcélok megvalósítására;
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+: továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások agrár és nem agár beruházási céljainak; megvalósítására;
  • Agrár Beruházási Hitel MAX+: elősegíti az agrár vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

Az alábbiakban konkrét példákon keresztül mutatjuk be a Széchenyi Kártya Programnál a kamatemelés pénzügyi hatásait. (A Garantiqa Zrt. készfizető kezességvállalásának igénybevételéért fizetendő éves díjjal nem kalkuláltunk.)

Széchenyi Folyószámlahitel

Ha egy vállalkozás a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX 250 millió forintos keretéből éves átlagban 100 millió forint összeget használt fel, akkor ezért 3,5 százalékos kamatot és 1,5 százalékos kezelési költséget kellett fizetnie, vagyis hitel teljes éves költsége 5,5 millió forint volt.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ esetében bár a kamat 5 százalékra emelkedik, mivel a kezelési költséget az állam átvállalja, a hitel költsége még csökken is, mindössze évi 5 millió lesz. Vagyis az elérhető pénzügyi előny évi 500 ezer forint.

Jó tudni
A klasszikus folyószámlahitelek jellemzően 1-2 évre szólnak, ám a Széchenyi MAX és MAX+ futamideje is 3 év. Ez a mostani piaci környezetben számottevő előny, hisz ilyen időtávra számolhatnak a vállalkozások ezzel az olcsó forrással.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX és MAX+ esetében azonos a bírálati díj mértéke, ami hitelösszegtől függően változatlanul 30 ezer és 320 ezer forint között lehet (mértéke a rendelkezésre bocsátott hitelkeret nagyságától függ). A bírálati díj megfizetése a hitelkeret megnyílásának napján esedékes, amivel a bank az ügyfél számláját megterheli.

Széchenyi Likviditási Hitel

Egy 100 millió forint összegű Széchenyi Likviditási Hitel MAX után ugyancsak 3,5 százalék kamat és 2 százalék kezelési költség terhelte az adóst, vagyis 5,5 százalék hitelköltséggel lehetett kalkulálni. Három éves futamidőnél ez összesen 3 019 590 forint kiadást jelentett egy vállalkozásnak.

A Széchenyi Kártya Likviditási Hitel MAX+ esetében a kamat 5 százalék, és mivel az állam a kezelési költséget átvállalja, ez lesz a hitel teljes költsége is. Egy 100 millió forintos likviditási hitel havi törlesztője hároméves futamidőre tehát 2 997 090 forint lesz, ami 22 500 forinttal kevesebb, mint amennyit korábban kellett ugyanezért fizetni.

Jó tudni
A Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ esetében is megmaradtak a korábbi kedvező feltételek. Ezek közül érdemes kiemelni, hogy a 3 éves futamidejű kölcsön törlesztését maximum 9 hónapos türelmi idő után kell megkezdeni törleszteni. (A példában nem számoltunk a türelmi idő igénybevételével.) Emellett számottevő könnyebbséget jelenthet a vállalkozások számára, hogy a hitel szabadon felhasználható – nem kell számlával igazolni, hogy forgóeszközökre költötte az így biztosított forrást a cég.

Likviditási hitel esetében egyszeri költségként az úgynevezett szerződéskötési díjjal is számolni kell, ami a hitelösszeg 1,5 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint. A példánkban szereplő kölcsön esetében tehát 1,5 millió forint kiadással számolhat az igénylő.

Széchenyi  Beruházási Hitel és Agrár Széchenyi Beruházási hitel

A Széchenyi Kártya Beruházási Hitel MAX kamata az állami támogatásnak köszönhetően 1,5 százalék, míg a kezelési költség 2 százalék volt, vagyis 3,5 százalékos összköltséggel számolhattak adósok. (Az energiahatékonyság-javításra és technológiai fejlesztésre igénybe vett összeg még kedvezőbb, 0,5 százalékos kamattal volt elérhető.)

A MAX+ esetében 5 százalék a kamat, ám kezelési költség nincs, miközben a plafon 400 millióról 500 millió forintra módosult. A 100 millió forintos hitelösszeg és a 10 éves futamidő mellett a korábbi MAX konstrukcióval 19 155 250 forint a kamat és a kezelési összege, míg a MAX+-nál 27 278 618 forint lesz ugyanez, vagyis 8 123 368 forinttal drágul a finanszírozás.

A szerződéskötési díj ugyanakkor nem módosult, ez továbbra is a hitelösszeg 2 százaléka, legfeljebb 2 millió forint, vagyis a példánkban szereplő finanszírozás esetében pont ennyit kell fizetni. A folyósítási jutalékon sem változtattak, ez hitelösszegtől függetlenül folyósításonként 15 ezer forint maradt.

Széchenyi Turisztikai Kártya

A korábban elérhető Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Folyószámlahitel kamata az ügyfél számára mindössze 0,5 százalék volt, míg a kártya 1 évig volt érvényes. A december 23-tól elérhető Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+ kamata a többi MAX+ termékhez hasonlóan 5 százalék, kezelési költség azonban itt sincs, miközben a hitelkeret maximális összege 300 millió forint, a futamidőt pedig legfeljebb 3 évre hosszabbították meg.

A drágulás itt jelentősnek értékelhető a korábbi, ám még az 5 százalékos kamat is kedvezőnek számít a jelenlegi kamatkörnyezetben, a futamidő 1-ről 3 évre hosszabbítása pedig nagyobb rugalmasságot biztosít. (A MAX+ termék esetében egyelőre nem tudni, hogy lesz-e szerződéskötési díj, vagy más egyéb egyszeri költség.)

Széchenyi Mikrohitel

A Széchenyi Mikrohitel MAX a vállalkozások egyik kedvenc hitele volt korábban is – nem ok nélkül. A legfeljebb 50 millió forint összegű, maximum 120 hónapra igényelhető hitel ugyanis kezdő vállalkozások számára is elérhető, ami mellett a forrás rendkívül sokféle célra felhasználható. Gondolva itt a

  • klasszikus beruházási célokra; úgy mint például új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb, jármű kategóriába nem tartozó tárgyi eszköz beszerzésére akár az agrárszektorban is,
  • a forgóeszköz beszerzésre (a hitelösszeg 20 százaléka erejéig), ami mellett
  • a feltételeknek megfelelő korábbi beruházási hitelek kiváltása is megengedett.

Nos, itt a kamat 5 százalékra emelkedése érdemi költségnövekedést hoz magával. Míg a 10 évre igényelt 50 millió forintos hitel törlesztőrészlete a MAX esetén érvényes az 1 százalékos kamat és 2 százalék kezelési költség mellett 521 354 forint volt, a futamidő alatt kifizetett összes költség pedig elérte a 7 687 418 forintot. A MAX+ esetén érvényes 5 százalékos kamat mellett a havi törlesztő 530 328 forint, így a futamidő alatti teljes költség 13 639 309 forint.

Még mindig rendkívül kedvező a kamat

Bár a Széchenyi Kártya Program 5 százalékos kamata – ahogy az a fentebbi példákból egyértelműen kiderül – bizonyos esetekben drágulást jelent, a jelenlegi hitelpiaci és inflációs környezetben ezek a konstrukciók még mindig rendkívül kedvező ajánlatokként értékelhetően – még a lakáshitelek kamata is 8 százalék felett kezdődik, míg a személyi kölcsönök esetében 10 százalékról indulnak az ajánlatok.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a fogyasztóiár-index 2023-ban 15,0 – 19,5 százalék között alakulhat – a pénzromlás üteme tehát a jövő ében is még jócskán meghaladja majd az 5 százalékos kamatszintet. A megfelelő jövedelemtermelő képességgel rendelkező vállalkozásoknak, amelyek terveik megvalósításához plusz forrást kívánnak bevonni, mindenképpen célszerű tehát megvizsgálni a támogatott hitel igénylésének lehetőségét is.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés