Kíváncsi vagy mennyit hozott a pénztárad? – Mutatjuk a számokat!

 • 2016.08.29.
 • szerző: bankmonitor.hu

Sokak pénze parkol az önkéntes nyugdíjpénztárakban, ezért különösen érdekes lehet, hogy milyen hozamokkal örvendeztettek meg minket. A 2016 féléves adatok ismerjük, ebből az rajzolódik ki, hogy 2 százalék volt az átlagos hozam. Ettől viszont mind a két irányba eltérhettek az egyes pénztárak, attól függően, hogy mennyire találták el ők vagy a vagyont kezelők a helyes irányt.

Az átmeneti döccenő ellenére tart a jó széria

Több mint egymillió tagja van az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, akik közül vélhetően sokan nem követik napi figyelemmel a pénztárak hozamait. Éppen ezért pont kapóra jött a Magyar Nemzeti Bank frissen megjelent összesítése, melyben megtalálhatók a szektorszintű adatok. Világosan kiderült belőle, hogy mire is voltak képesek összesítve az intézmények 2016 második negyedévében.

Sajnos egy rossz hírrel kell kezdenünk, a pénztárak ugyanis a legutóbbi negyedév során veszteséget szenvedtek el, ennek mértéke azonban a kezelt vagyon arányában mindösszesen 0,2 százalékos volt. Ha az első fél évet nézzük meg, akkor már sokkal jobb a kép, körülbelül 2 százalékos hozamot értek el a pénztárak, ami kifejezetten jónak számít. Főleg, ha tudjuk azt, hogy nincs igazi áremelkedés az országban és a normál lekötött betéti kamatok jellemzően 0,7 százalék alatt maradnak.

Az utóbbi 5 év során a 20 negyedévből csak 4 esetben számoltak be veszteségről a pénztárak, a maradék 16 esetben kisebb-nagyobb nyereség képződött a befektetéseken. Az utóbbi öt évben negyedévente átlagosan 1,7 százalékos (évente 6,8 százalékot) nyereséget termeltek a pénzünk kezelése által, ami igencsak szép eredmény.

onypuj1160826
Az éremnek csak az egyik oldala, hogy mekkora hozam volt elérhető, mert sokkal többet mond számunkra ez a teljesítmény, ha például az inflációhoz mérten nézzük. Az utóbbi 5 évben az éves átlagos infláció 1,5%-os volt, ehelyett a pénztárak átlagosan 6,8 százalékot értek el, amiből következik, hogy 5,3 százalékos reálhozam lehetett a miénk minden évben.

Megsüvegelendő teljesítmény még akkor is, ha kellő hátszelet kaptak a pénztárak. Egyfelől az utóbbi 5 évben kifejezetten jó volt a befektetői környezet, itthon és a nagyvilágban is magas hozamok voltak elérhetők. Másfelől, egy olyan időszakot élünk, amikor nagyon alacsonyra esett le az infláció, így a viszonyítási alap is alacsony volt. De ettől függetlenül a pénztártagok is ki voltak éhezve a jó teljesítményekre, hiszen a 2008-as válság leértékelte a számlákon lévő összegeket.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?


Add meg a születési éved a számításhoz!

Ennyi pénzed lesz nyugdíjas korodban ( )*:

Amiből havi nyugdíj-kiegészítésed: /hó **

*Konzervatív 4,5%-os hozammal számolva.
**Várható élettartamod végéig.

A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:


Rendelkezel vésztartalékkal?


Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

Milyen megtakarítással rendelkeztél/rendelkezel?

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Havi -ból
-od lehet.

E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Hogy teljesített a pénztáram?

A pénztárak befektetési teljesítményét ma már viszonylag könnyedén követhetjük, a felügyelet honlapján lekérhetőek a különböző portfóliók napi árfolyam adatai. Mindig hangsúlyozzuk, hogy ahogy egy befektetési alapnál itt sem érdemes rövid távú visszatekintő teljesítményeknek túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ennek ellenére azért érdemes egy pillantást vetni a féléves hozamokra.

Az egyik legkisebb kockázatúnak a klasszikus portfóliók nevezhetők, a kedvező hazai kötvénypiac miatt itt is szép hozamok jöttek ki, fél év alatt közel 2 százalékot is lehetett velük keresni. Ezen a téren egyedül az Allianz volt lemaradó a többiekhez képest, ahol az első negyedév miatt nem lett jobb az összesített eredmény.

A legtöbb pénztártag a kiegyensúlyozott portfólióban van, ahol azért már a kötvények mellett részvények is előfordulhatnak, ezért nagyobb is az elvárt hozam tőlük. A gyűjtésünk szerint a legtöbben 2-2,5 százalék közötti hozamot értek el, bár az MKB képes volt 3 százalék felett hozni. jelen esetben is az első negyedév hozta a jobb teljesítményt, utána inkább oldalazásra lehettünk figyelmesek.

A nagyobb részvényarányt is tartható növekedési portfóliók változatos képet mutattak a félév során. A legjobbak 2,5 százalék fölé tudták tornászni a hozamukat, míg a leggyengébb teljesítmény 0,7 százalékos volt. Mindent egybevéve azt mondhatjuk, hogy egy átlagos önkéntes nyugdíjpénztári tag 2 százalékot tehetett zsebre.

onypuj2160826
Természetesen megnéztük azt is, hogy mi történik, ha félév helyett az elmúlt 5,5 évet nézzük meg. Azért kellett ilyen tört időszakot vizsgálni, mert a részletes árfolyamadatok ezen az időtávon nem érhetők el mindenhol, és az MNB éves adataiból dolgoztunk. A következtetés az, hogy nagy eltérések lehettek az egyes pénztárak között. A klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési portfóliónál a következő évesített hozamok szerepeltek: 5,0-6,7%, 5,6-7,9%, 4,5-7,2%. Ezek alapján ismét bebizonyosodott, hogy érdemes több időt fordítani a kiválasztásra, mert néhány év távlatában is nagy eltérések adódhatnak a számlaegyenlegekben. Nem beszélve arról, hogy hosszú ideig megmarad a különbség.

3 Hozzászólás

 • Éva 2016-08-29 20:22:28 - Válasz

  Azt hallottam, hogy hamarosan hatályba lép egy olyan törvény, hogy a nyugdíjba vonuláskor nem lehet felvenni a teljes összeget csak járadék formájában lehet hozzájutni a betett összeghez. Ez nagyon hátrányosan érintene. Vajon igaz vagy csak pánik keltés ?

 • Fpts 2016-08-30 11:28:49 - Válasz

  Nem, nem igaz. A kérdést az 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) szabályozza, és 2016-tól éppenhogy rugalmasabb lett a nyugdíjszolgáltatás felvétele. Fel lehet venni a teljes összeget egyben, vagy csak egy részét, és lehet igénybe venni meghatározott idejű járadékot. És közben akár tovább is fizethet tagdíjat, de úgy is dönthet, hogy nem. Szóval elég sok lehetőség van, és szó nincs arról, hogy kötelező lenne járadékban felvenni.

 • Geri 2016-08-30 13:51:42 - Válasz

  én is olvastam erről, de utána rögtön ki is derült, hogy nem is terveztek semmi ilyesmit, hanem az van, hogy lehet választani, hogy járadékot akarunk vagy egyben felvenni az egészet, sőt a kettőt keverni is lehet (nem az egészet kivenni ha nem kell mind épp) és erről lett vmi törvény

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.