Betöltés

Kíváncsi vagy mennyit hozott a pénztárad? – Mutatjuk a számokat!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-08-29

Sokak pénze parkol az önkéntes nyugdíjpénztárakban, ezért különösen érdekes lehet, hogy milyen hozamokkal örvendeztettek meg minket. A 2016 féléves adatok ismerjük, ebből az rajzolódik ki, hogy 2 százalék volt az átlagos hozam. Ettől viszont mind a két irányba eltérhettek az egyes pénztárak, attól függően, hogy mennyire találták el ők vagy a vagyont kezelők a helyes irányt.

Az átmeneti döccenő ellenére tart a jó széria

Több mint egymillió tagja van az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, akik közül vélhetően sokan nem követik napi figyelemmel a pénztárak hozamait. Éppen ezért pont kapóra jött a Magyar Nemzeti Bank frissen megjelent összesítése, melyben megtalálhatók a szektorszintű adatok. Világosan kiderült belőle, hogy mire is voltak képesek összesítve az intézmények 2016 második negyedévében.

Sajnos egy rossz hírrel kell kezdenünk, a pénztárak ugyanis a legutóbbi negyedév során veszteséget szenvedtek el, ennek mértéke azonban a kezelt vagyon arányában mindösszesen 0,2 százalékos volt. Ha az első fél évet nézzük meg, akkor már sokkal jobb a kép, körülbelül 2 százalékos hozamot értek el a pénztárak, ami kifejezetten jónak számít. Főleg, ha tudjuk azt, hogy nincs igazi áremelkedés az országban és a normál lekötött betéti kamatok jellemzően 0,7 százalék alatt maradnak.

Az utóbbi 5 év során a 20 negyedévből csak 4 esetben számoltak be veszteségről a pénztárak, a maradék 16 esetben kisebb-nagyobb nyereség képződött a befektetéseken. Az utóbbi öt évben negyedévente átlagosan 1,7 százalékos (évente 6,8 százalékot) nyereséget termeltek a pénzünk kezelése által, ami igencsak szép eredmény.

onypuj1160826
Az éremnek csak az egyik oldala, hogy mekkora hozam volt elérhető, mert sokkal többet mond számunkra ez a teljesítmény, ha például az inflációhoz mérten nézzük. Az utóbbi 5 évben az éves átlagos infláció 1,5%-os volt, ehelyett a pénztárak átlagosan 6,8 százalékot értek el, amiből következik, hogy 5,3 százalékos reálhozam lehetett a miénk minden évben.

Megsüvegelendő teljesítmény még akkor is, ha kellő hátszelet kaptak a pénztárak. Egyfelől az utóbbi 5 évben kifejezetten jó volt a befektetői környezet, itthon és a nagyvilágban is magas hozamok voltak elérhetők. Másfelől, egy olyan időszakot élünk, amikor nagyon alacsonyra esett le az infláció, így a viszonyítási alap is alacsony volt. De ettől függetlenül a pénztártagok is ki voltak éhezve a jó teljesítményekre, hiszen a 2008-as válság leértékelte a számlákon lévő összegeket.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogy teljesített a pénztáram?

A pénztárak befektetési teljesítményét ma már viszonylag könnyedén követhetjük, a felügyelet honlapján lekérhetőek a különböző portfóliók napi árfolyam adatai. Mindig hangsúlyozzuk, hogy ahogy egy befektetési alapnál itt sem érdemes rövid távú visszatekintő teljesítményeknek túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ennek ellenére azért érdemes egy pillantást vetni a féléves hozamokra.

Az egyik legkisebb kockázatúnak a klasszikus portfóliók nevezhetők, a kedvező hazai kötvénypiac miatt itt is szép hozamok jöttek ki, fél év alatt közel 2 százalékot is lehetett velük keresni. Ezen a téren egyedül az Allianz volt lemaradó a többiekhez képest, ahol az első negyedév miatt nem lett jobb az összesített eredmény.

A legtöbb pénztártag a kiegyensúlyozott portfólióban van, ahol azért már a kötvények mellett részvények is előfordulhatnak, ezért nagyobb is az elvárt hozam tőlük. A gyűjtésünk szerint a legtöbben 2-2,5 százalék közötti hozamot értek el, bár az MKB képes volt 3 százalék felett hozni. jelen esetben is az első negyedév hozta a jobb teljesítményt, utána inkább oldalazásra lehettünk figyelmesek.

A nagyobb részvényarányt is tartható növekedési portfóliók változatos képet mutattak a félév során. A legjobbak 2,5 százalék fölé tudták tornászni a hozamukat, míg a leggyengébb teljesítmény 0,7 százalékos volt. Mindent egybevéve azt mondhatjuk, hogy egy átlagos önkéntes nyugdíjpénztári tag 2 százalékot tehetett zsebre.

onypuj2160826
Természetesen megnéztük azt is, hogy mi történik, ha félév helyett az elmúlt 5,5 évet nézzük meg. Azért kellett ilyen tört időszakot vizsgálni, mert a részletes árfolyamadatok ezen az időtávon nem érhetők el mindenhol, és az MNB éves adataiból dolgoztunk. A következtetés az, hogy nagy eltérések lehettek az egyes pénztárak között. A klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési portfóliónál a következő évesített hozamok szerepeltek: 5,0-6,7%, 5,6-7,9%, 4,5-7,2%. Ezek alapján ismét bebizonyosodott, hogy érdemes több időt fordítani a kiválasztásra, mert néhány év távlatában is nagy eltérések adódhatnak a számlaegyenlegekben. Nem beszélve arról, hogy hosszú ideig megmarad a különbség.

3 Hozzászólás

 1. Éva

  Azt hallottam, hogy hamarosan hatályba lép egy olyan törvény, hogy a nyugdíjba vonuláskor nem lehet felvenni a teljes összeget csak járadék formájában lehet hozzájutni a betett összeghez. Ez nagyon hátrányosan érintene. Vajon igaz vagy csak pánik keltés ?

 2. Fpts

  Nem, nem igaz. A kérdést az 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) szabályozza, és 2016-tól éppenhogy rugalmasabb lett a nyugdíjszolgáltatás felvétele. Fel lehet venni a teljes összeget egyben, vagy csak egy részét, és lehet igénybe venni meghatározott idejű járadékot. És közben akár tovább is fizethet tagdíjat, de úgy is dönthet, hogy nem. Szóval elég sok lehetőség van, és szó nincs arról, hogy kötelező lenne járadékban felvenni.

 3. Geri

  én is olvastam erről, de utána rögtön ki is derült, hogy nem is terveztek semmi ilyesmit, hanem az van, hogy lehet választani, hogy járadékot akarunk vagy egyben felvenni az egészet, sőt a kettőt keverni is lehet (nem az egészet kivenni ha nem kell mind épp) és erről lett vmi törvény

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

befektetés

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.