Betöltés
loading

Közel egy éve nem történt ilyen a magyarok kedvenc lakáshitelével!

szerző: Argyelán József
2020-02-19

A jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagos kamata minimálisan, 0,04 százalékponttal emelkedett februárban. Erre utoljára 2019. áprilisában volt példa, ráadásul több tényező azt mutatja, hogy ez bizony egy nagyobb kamatemelés előszele.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Bankmonitor 13 bank ajánlatát összehasonlító lakáshitel kalkulátora alapján 2020. februárjára a legkedvezőbb lakáshitelek átlag kamata a januári értékéhez képest minimálian, 0,04 százalékkal megemelkedett, ezzel elérte a 3,55%-os szintet. A vizsgálat során a 3 legkedvezőbb lakáshitel ajánlat – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint havi jövedelem esetén – átlagos kamatát vettük alapul. Ez kisebb korrekciónak is tűnhet, de bizony elég sokat kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy hasonló kamatemelkedéssel találkozzunk.

2019 áprilisa óta nem emelkedett a lakáshitelek átlag kamata

Bizony közel egy éve volt utoljára arra példa, hogy a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata emelkedjen.

Az emelkedés azonban egyáltalán nem jelentős, a 2019. decemberi értékkel azonos az új februári átlagos kamat. Ez akár egy minimális korrekció is lehetne, éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy változott-e valami a gazdasági környezetben az elmúlt időszakban.

Az emelkedő infláció és a gyengülő forint hatására megnövekedtek a bankközi kamatok

Az MNB politikája megváltozott a magas, 4,7%-os januári infláció és a gyengülő forint miatt. Emiatt a bankközi hitelkamatok  – BUBOR, BIRS – nagysága megemelkedett az elmúlt néhány napban, ami jótékony hatással volt a forint árfolyamára.

Ugyanakkor ezek a mutatók jól tükrözik a bankok kamatköltségének alakulását, ezek növekedése könnyen maga után vonhatja a hitelkamatok emelkedését is.

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatköltségének tekinthető 10 éves futamidejű BIRS mutató 1,93% volt 2020 február 18-án, utoljára 2019.06.28-án érte el ezt a szintet. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint a legkedvezőbb lakáshitelek kamata – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint havi jövedelem beállítása esetén –  2019. júniusában 4,35% volt. Ez 0,8 százalékponttal magasabb a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakáshitelek kamatának átlagánál.

Tavaly júniusban a BIRS éppen csökkenő tendenciát mutatott, amelyet a bankok még nem tudtak beárazni, emiatt mi jelenleg nem várunk 0,8%-os kamatemelést, azonban könnyen elképzelhető egy 0,4-0,5%-os növekedés. Ez a növekedés egy 10 millió forint összegű, 20 éve futamidejű lakáshitelnél 2 ezer forinttal magasabb havi törlesztőrészletet eredményezne.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
hiteltanácsadás Magasabb elvárt jövedelemmel hiteleznek csak a bankok
2020. 03. 30.

A koronavírus járvány miatt Magyarországon is lelassult az élet, a gazdaság pedig befékezett. Emiatt a bankok is óvatosabban hiteleznek. Megmutatjuk, jövedelemoldalról mire számíthatsz. A koronavírus miatti vészhelyzet, pontosabban ennek gazdasági...

Mennyire kockázatos az 5,9%-os THM értékű személyi kölcsön?
2020. 03. 25.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke keddi tájékoztatójában kitért az új, kedvező THM értékű személyi kölcsönökre is, emellett kormányrendelet is pontosította a kedvezményes fogyasztási hitelek szabályait. Ez alapján a kedvező feltételek...

Blogajánló