Lakásfelújítási támogatás – Mi számolható el anyagköltségként és mi nem?

Lakásfelújítási támogatás – Mi számolható el anyagköltségként és mi nem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-05
 

Augusztus végéig mintegy 26 ezer család igényelte meg az Otthonfelújítási támogatást, közülük 13 ezren már vissza is kapták a Magyar Államkincstártól a felújítási költségek egy részét. Bár a támogatás maximális összege 3 millió forint, eddig családonként körülbelül 1,8 millió forint volt az átlagos igénylési összeg, ami azt jelenti, hogy sokan nem használják ki teljes egészében a lehetőséget. Ennek egyik oka lehet az, hogy a támogatási összegen belül fele-fele arányt kell képviselnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, ám ez utóbbiak közül egyáltalán nem egyértelmű, hogy mit fogad el, illetve mit nem az Államkincstár. Ezért a Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek minden fontos információt az elszámolható tételekről.  

A 2021. év eleje óta elérhető Lakásfelújítási támogatás remek lehetőség azon családoknak, akik legalább egy gyermeket nevelnek és szeretnék otthonukat komfortosabbá, korszerűbbé varázsolni némi állami segítséggel. A támogatással ugyanis a munkálatok teljes költségvetésének fele, de legfeljebb 3 millió forint utólag visszaigényelhető. A munkadíjat és az anyagköltséget az igénylőknek  előre meg kell finanszírozniuk, a támogatást pedig utólag kaphatják meg, miután a felújításhoz kapcsolódó számlákat benyújtották a Magyar Államkincstár felé. 

A költségek elszámolására ugyanakkor számos részletszabály vonatkozik, a számlákat a meghatározott tartalommal és formában kell benyújtani. Például az egyik legfontosabb kikötés, hogy a támogatás összegének fele-fele arányban kell anyagköltséget és munkadíjat tartalmaznia. Fontos, hogy az 50-50 százalékos szabály nem a teljes költségvetésre, hanem az igényelt támogatási összegre vonatkozik.(A maximális 3 millió forintos támogatás kihasználásához mindkét költségelemnek el kell érnie legalább a 1,5 millió forintot, együttesen pedig a 6 millió forintot.)

Hirdetés

Hirdetés

Mi számolható el anyagköltségként?

A támogatás igénybevételéhez az építési tevékenységhez szükséges anyagok költségeiről, valamint a vállalkozó tervezési, építési és szerelési munkái kapcsán szükséges számlákat bemutatni. Arról, hogy milyen munkálatok után kérhetünk támogatást, a Bankmonitor Otthonteremtési és Otthonfelújítási támogatások aloldalán írunk részletesen. Az anyagköltség-számláknak természetesen ezen munkákhoz kell kapcsolódniuk. 

Például, ha konyhafelújítást tervezünk és szeretnénk egy új konyhabútort, akkor lehetnek anyagszámláink az asztalos által elkészítendő bútor alapanyagáról (ajtókról, pántokról, munkapultról, csavarokról), és minden egyébről, amit a szakember felhasznál annak érdekében, hogy az új konyhabútor elkészüljön és beépítésre kerüljön.

Lakásfelújítási támogatás és hitel részletek, anyagszámla

Mi nem számolható el anyagként?

Nem ilyen egyszerű a képlet akkor, ha olyan felújítási munkálatokban gondolkodunk, amelyekhez különböző eszközöket is be kell szereznünk. Például, ha a festéshez a festéken kívül vásárolnunk kell ecsetet, hengert, simítót, maszkolót, takarófóliát… A festék természetesen felhasznált anyagnak minősül, de ez utóbbiak nem, és ezért nem is számolhatók el anyagköltségként.

Ugyanígy nem számolható el például a szállítási költség sem, amennyiben a szállítást egy külső szolgáltató végzi. Ennek értelmében a szállítási költség (például az anyagok helyszínre vitele, vagy a sitt elszállítása) csak abban az esetben számolható el, ha az anyagszámlán, vagy a vállalkozó által kiállított számlán szerepel. A felhasznált anyagokat éppen ezért részletezni kell, ami megjelenhet a számlán, a számla mellékletében, a vállalkozó által elkészített költségvetésben, vagy esetleg számlarészletezőben. 

Hogyan kerüld el a buktatókat?

Sok esetben egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy az egyes elszámolni kívánt tételek közül mi számít anyagnak, mi pedig eszköznek, és erre külön tájékoztatót sem találunk sehol. A benyújtani kívánt számlák helyességéről így gyakran csak a támogatási kérelem benyújtását követően – az eredmény tükrében – tudunk informálódni. 

Éppen ezért a Bankmonitor szakértői a következőket javasolják:

  • Igényléskor – ha van erre lehetőség – érdemes kicsit rászámolni a költségekre és úgy beadni a kérelmet, hogy legyen inkább valamivel több számla benyújtva, hátha egyiket-másikat úgy ítéli meg a MÁK, hogy nem elfogadható. Így maradhat tartalék, abból pedig semmilyen probléma nem származhat, ha magasabb összegben nyújtunk be számlákat, mint amennyi után támogatást várhatunk.
  • A Felújítási Támogatás kapcsán a Magyar Államkincstár oldalán egy igen hasznos “gyakori kérdések” összefoglaló olvasható, ahol témánként csoportosítva találhatjuk meg a hivatalos válaszokat.
  • Ezt megelőzően pedig érdemes kipróbálni a Bankmonitor Otthonteremtési és Otthonfelújítási Támogatás kalkulátorát, amellyel ellenőrizhetjük, hogy jogosultak vagyunk-e igénybe venni a lehetőséget.

Bankmonitor tipp: Ha a munkálatok finanszírozásához nincs, vagy nem elegendő a saját megtakarítás, akkor remek alternatíva lehet a 2021. februárjától elérhető, államilag támogatott Otthonfelújítási Kölcsön. Ez a hiteltípus azok számára érhető el, akik a Lakásfelújítási Támogatásra is jogosultak. Segítségével maximum 6 millió forint igényelhető, akár 10 éves futamidőre, a kamat pedig rendkívül kedvező, legfeljebb fix. 3%.

Próbáld ki a Bankmonitor Otthonteremtési és otthonfelújítási támogatások 2021 kalkulátorát, amivel ellenőrizheted, milyen állami támogatások és kedvezmények érhetők el számodra:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

 

Hirdetés
Hirdetés