Lakáshitel kellene önerő nélkül? Mutatjuk a működő megoldásokat

Lakáshitel kellene önerő nélkül? Mutatjuk a működő megoldásokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-13 Frissítve: 2021-10-11
 

Egy lakáshitel esetében alapesetben minimum 20% önerőt vár el a bank, ami egy 40 millió forintos ingatlan esetében 8 millió forint. Már ezt sem könnyű előteremteni, ám a bankok ennél sokszor óvatosabbak, ami miatt még több megtakarításra lehet szükség. Vannak azonban megoldások, amelyekkel akár önerő nélkül is vásárolhatunk ingatlant. Mutatunk három lehetőséget.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

1. Segíthet a csok támogatás (de nem mindig)

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) nagy segítség lehet azoknak, akik meglévő gyermekkel vásárolnának vagy építenének ingatlant, vagy vállalják, hogy legalább kettő gyermeket vállalnak a jövőben. Mivel a csok egy vissza nem térítendő támogatás, az állam által kapott összeget nem kell visszafizetni, ám az kikötés, hogy azt kizárólag az új lakhatás biztosítására lehet fordítani. Ez azonban éppen kapóra jön azoknak, akik használt vagy új építésű otthont vennének, netán építkeznének hitelből.

Fontos azonban, hogy a bankok kizárólag a meglévő gyermekek után igényelt csok-ot fogadják el önerőként, hiszen ez az összeg biztosan az igénylőé, akiknek már nem kell plusz feltételeket teljesíteniük érte. A vállalt gyermek után járó csok-nál más a helyzet, hiszen itt a fiatal házaspárnak – itt az igénylőknek házasoknak kell lenniük, illetve legalább egyikük még nem töltheti be a 40. életévét – vissza kell fizetnie a támogatási összegét, amennyiben nem születik gyermek a jogszabályban rögzített határidőre. 1 gyermek vállalása esetén 4 éve, 2 gyermek vállalása esetén 8 éve, míg 3 vagy több gyermeknél 10 éve van a párnak. (Meglévő gyermekek esetén nincs korhatár, valamint a házasság sem feltétel, sőt, akár egyedülálló szülő is igényelheti a támogatást.)

A csok támogatás lehetséges összege:
1 gyermek: 600 000 Ft
2 gyermek: 2 600 000 Ft
3 gyermek: 10 000 000 Ft

Vagyis meglévő gyermek vagy gyermekek esetén a csok 0,6-10 millió Ft önerőt jelenthet.

Hirdetés

Hirdetés

2. Jól jöhet a Babaváró hitel

A Babaváró hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, a kamatmentesség pedig a futamidő végéig megmarad, amennyiben ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, ráadásul a baba érkezésétől számítva három évre felfüggeszthető még a törlesztés is. Mivel a második gyermeknél ismét kérhető a három éves fizetési moratórium, valamint elengedik a tartozás 30%-át, a harmadik gyermeknél pedig a teljes fennálló adósság megszűnik, megfelelő időzítéssel megoldható akár az is, hogy egyetlen forintot sem kell végül visszafizetni a Babaváróból.

A Babaváró hitelről tudni kell, hogy ez egy szabad felhasználású, úgynevezett fedezetlen kölcsön, vagyis ahogy a személyi kölcsön esetében, itt is kizárólag az igazolt jövedelem nagysága alapján dönt a bank a hitelképességről. A Babavárót érthető módon sokan lakáscélra fordítják, ám ha ez nem elegendő a vételár kifizetéséhez, akkor lakáshitellel lehet azt kiegészíteni.

Ekkor találkoznak sokan azzal a problémával, hogy a Babaváró összegének 25%-a hitelnek, míg 75%-a önerőnek számít akkor, amennyiben a Babaváró folyósítása és a lakáshitel igénylése között nem telt el legalább 90 nap. Ha például a bank 70%-ig hajlandó meghitelezni egy ingatlanvásárlást, akkor egy 40 millió forintos lakás esetében legalább 12 millió forint önerőt kell tudnia felmutatni a vevőnek, míg 28 millió forint lesz a lakáshitel. Ha a pár korábban – 90 napon belül – 10 millió forint Babaváró hitelt vettek fel, akkor ebből 2,5 millió forint hitelnek minősül, így a lakásra már csak 25,5 millió forint lakáshitelt kaphatnak. Amennyiben a pár a 10 millió forint Babavárót beforgatja az ingatlanvételbe, akkor ezen és a hitelen felül még további 4,5 millió forint saját forrásra lesz szükségük. (Itt írunk bővebben arról, hogy mire kell figyelni akkor, ha lakáscélra használnánk fel a Babaváró összegét.)

3. Új építésű lakás vásárlása: az 5%-os áfa is lehet önerő

Új építésű lakások vásárlásakor a vételár 5%-os áfatartalmát visszakapja a vevő, amennyiben csok támogatást is igényelne a vásárláshoz. Ezt az összeget a pénzintézet a vevőnek utalja el a vételár utolsó részeként. A csok támogatáshoz hasonlóan ez a kedvezmény is helyettesítheti részben a minimálisan elvárt önerőt. Ez egy 60 millió Ft+áfás lakás esetében például 3 millió Ft segítséget jelent. Ez, bár nem fedezeti természetesen a teljes önerőt (ami 70%-os hitelfedezeti mutató esetén 18 millió Ft ), de azért mégis csökkenti azt.

4. Több ingatlant is bevonhatunk fedezetként

Az önerő akár teljes egészében kiváltható akkor, ha a megvásárolni vagy építeni kívánt ingatlanon kívül más ingatlant vagy ingatlanokat is bevonunk fedezetként. Ilyenkor a bankok ugyanis az összes fedezet összértékét veszik alapul, és ennek maghatározott százalékáig (maximum 80%) hiteleznek.

Vagyis, ha a megvásárolni tervezett 40 millió Ft-os lakáson kívül van még egy másik 40 millió Ft becsült forgalmi értékű ingatlan az adós vagy adóstárs tulajdonában, akkor a felvehető hitel (70%-os hitelezési aránnyal számolva) akár 56 millió forint is lehet (a 80 millió Ft 70%-a), így a példánkban szereplő lakás önerő nélkül megvásárolható lakáskölcsönből.

+1. A lehetőségek akár kombinálhatók is

Természetesen a csok, a Babaváró és a pótfedezet lehetősége akár kombinálható is, ami nagyobb értékű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé önerő nélkül. Ekkor azonban a bank által elfogadott igazolt jövedelem jelenthet korlátot, ugyanis az adósságfék szabály azt is rögzíti, hogy a jövedelemből maximum mekkora összeget lehet hiteltörlesztésre fordítani. (A jövedelem terhelhetőségéről ebben a cikkünkben írunk részletesen.)

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés