Betöltés

Lakáshitel: sosem volt ilyen fontos a biztonság

szerző: Bankmonitor
2017-02-08

Az alacsony kamatok már senkinek nem okoznak nagy meglepetést, ugyanakkor kétségtelenül máshogy éli meg a helyzetet az, aki a megtakarítását helyezné el, és az, aki valamilyen hitelben gondolkodik. A lakáshitel kamatok még soha sem voltak ilyen alacsony szinten, azonban mégis különösen óvatosnak kell lennünk. A növekvő infláció és az azzal járó a kamatemelkedés már a nyakunkon van, ami a lakáshitelek feltételeit is jelentősen átformálhatja. Ebben a helyzetben nehéz bölcsen választani, de a hosszú távon rögzített hitelek kellő védelmet jelenthetnek számunkra. Segítségükkel akár a hitel teljes futamidejére is rögzíthető a havi törlesztő, amire óriási szükségünk lesz.

Manapság a megtakarítások terén a lehetőségeink már nagyon beszűkültek, a betétekkel szinte már semekkora kamatot nem érünk el, és ha nem vállalunk nagy kockázatot, már csak a lakossági állampapír nyújt számunkra elfogadható alternatívát. Ellenben, aki lakáshitelben gondolkodik, az most nyeregben érezheti magát, hiszen a kamatok még soha nem voltak ilyen mélységben.

Azonban az is tisztán látszik, hogy az alacsony kamatok már nem sokáig fognak jelenlegi szintjükön maradni, hiszen az infláció réme már itt lebeg a fejünk fölött, és már idén is 2,4 százalékkal emelkedhetnek az árak. Ha pedig az infláció újult erővel csap le ránk, az bizony a kamatokat is emelkedő pályára állítja. Így ha a lakásfelvétel elindítását eddig halogattuk, most lehet érdemes nekivágni, hiszen arra, hogy kamatok mélyebb szintre kerüljenek, már nem maradt tér. A hitelfelvétel, így nem kevés fejtörést okozhat számunkra, jól meg kell fontolnunk a döntést, ha nem akarjuk, hogy rövid időn belül növekvő törlesztővel szembesüljünk.

Még most érdemes kihasználni az alacsony kamatot

A fentiek alapján azt lehet mondani, hogy aki hitelt venne fel, annak nem érdemes halogatni a döntést, hiszen a jövő egyre több bizonytalanságot tartogat, és a kamatok is fokozatosan emelkedésbe kezdhetnek.

Ráadásul a kiszámítható, hosszú kamatperiódusú lakáshitelek esetében is egyre nehezebb lehet a dolgunk, így még érdemes lehet most lecsapni rájuk vonzó feltételek mellett. Úgy hozta az élet, hogy reális esély van arra, hogy a közeljövőben a több évre rögzített kamatozású hitelekhez is egyre kedvezőtlenebb kamat mellett jussunk. Ez azért lehet így, mert a bankok jellemzően valamilyen rövid forrást helyeznek az ilyen hitelek mögé, amik szintén megdrágulhatnak az emelkedő kamatok hatására, így a bank is emeli idővel a hosszan rögzített kamatokat.

Szerencsére eddig a bankok nem kezdték tömegesen emelni a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleik kamatát, mindenesetre a közeljövőben erre is sor kerülhet.

A legjobb feltételek mellett szeretnél lakáshitelhez jutni? A következő kalkulátor segítségével megtalálhatod a legkedvezőbb hiteleket!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ne csaljuk csapdába magunkat, válasszuk a biztonságot

Alapvetően kétféle kamatozással kínálnak a bankok lakáshitelt, melyeknél az eltérést az jelenti, hogy a hitel kamata, így a törlesztőrészlete milyen gyakran változhat meg. Így a rövid kamatperiódusú hitel esetében a kamat mértéke akár 3, 6, vagy 12 havonta is változhat, míg a hosszú kamatperiódus esetében rögzített nagyságú kamatot fizetünk 5-10 évig, de akár a hitel teljes futamideje alatt.

Ez azért fontos, mivel a rövid kamatperiódusú hitelek teljes kamata, az ún. kamatbázisból és a kamatfelárból tevődik össze. A kamatbázis pedig legtöbbször a BUBOR-t (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) foglalja magában, így a piaci kamatok mozgása nagy kihatással van a hitelünk kamatára is. Azt lehet mondani, hogy ha csak fél százalékkal is kerül feljebb a kamat, a lakáshitel törlesztője máris 4-5 százalékkal is magasabb lesz, ami több ezer forintot is jelenthet.

Éppen ezért kézenfekvő hosszú kamatperiódusú hitelben gondolkozni, mert így egy olyan időszakot is gond nélkül átvészelhetünk, mikor drámai módon emelkednek a kamatok. Üröm az örömben, hogy ezért valamivel magasabb kezdő törlesztőt kell bevállalni, mint egy rövid kamatperiódusú hitel esetében, ami nagyrészt abból fakad, hogy ez esetben a kamatkockázat nagy részét a bank viseli.

Tehát a magasabb törlesztő a biztonság áraként fogható fel, hiszen minket közvetlenül nem érint a változó kamat hatása, ami a rövid kamatperiódusú hiteleknél a legnagyobb veszélyt jelenti. Márpedig a rövid távon rögzített hiteleknél a BUBOR 1-3 százalékos emelkedése is elegendő ahhoz, hogy a hosszú távon rögzített hitellel jobban járjunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Ásvány Attila

  Akkor ki is tud a biztonság áráért magasabb törlesztőrészletet vállalni ? Ki is tud hosszú távon rögzitett hitelt felvenni? Ki jár jobban ?? Akinek nem az átlag magyar fizetése vagy jövedelme van , hanem 350 000 , 570 000 nettó fizetése vagy jövedelme ! Igaz ? Ök fognak sokkal jobban járni és persze kockázatmentesen élvezik a —hitelek áldásait — ! A többi akik megprobálják a most –nagyon kedvező és soha nem látott –alacsony hiteleket — vesziteni fognak ,de nagyon sokat ! Ez igy igazságosabb , nem ??Amikor drámai –mikor is ?–módon emelkednek a kamatok a magas jövedelmüek gond nélkül átvészelik a hosszú periodusu hiteleket, az alacsony jövedelmüek , a 4,1 millióból kb.. 3.7 millió bukja a partit! Ilyen formában TÉNYLEG a bank viseli a kockázat nagy részét ?? Melyik is ez rész ?? 10 milliós hitelnél 13,5 millió visszafizetésnél a 9 milliós értékü lakás a banké lesz ?? amit el tud adni kinaiaknak, szerbeknek , ukránoknak, izraelieknek plussz 12 millióért ??? Nagy kockázat !!!!

 2. Róbert

  “Ki is tud hosszú távon rögzitett hitelt felvenni? Ki jár jobban ?? Akinek nem az átlag magyar fizetése vagy jövedelme van , hanem 350 000 , 570 000 nettó fizetése vagy jövedelme ! Igaz ? ”

  Nem igaz, kevesebb jövedelemmel is kaptam. Úgyhogy nem értem ezt a hisztit.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.