Betöltés

Lakást veszek, de addig is hová fektessem a pénzem?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-14

Mára már vége az önerő nélküli hitelek korának. A vételár legalább 20%-ára szükségünk van saját megtakarítás formájában, de az sem kizárt, hogy 25-30%-ot vár el egy bank. Tegyük fel, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lakásunk eladása miatt az önerő nem jelent gondot. Természetesen össze is spórolhattuk az önrészt. Ha ezzel megvagyunk, akkor már „csak” a megfelelő ingatlanra kell várnunk. De mit kezdjünk addig a pénzzel?

Bankszámla

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy az önrészünket a folyószámlánkon tartjuk lekötetlenül.

Előnye: bármikor is találjuk meg álmaink otthonát, a foglaló készenlétben van. Az időarányos kamatot (ha van), megkapjuk.

Hátránya: egyrészt nem, vagy
néhány kivételtől eltekintve nagyon alacsony kamattal (0,1%) gyarapodik a pénzünk, másrészt nem túl biztonságos nagyobb összeget a folyószámlán tartani. Főként, ha a kártyánk is ehhez a folyószámlához kapcsolódik. Ilyenkor érdemes az összeget egy másik számlára helyezni, vagy legalább lekötni.

Banki lekötés

Az önrészünket tarthatjuk lekötésben is. Mivel nem tudjuk, hogy mikor lesz rá szükségünk, így nehéz meghatározni a futamidőt. Ha most azonnal le szeretnénk az ingatlant foglalózni, akkor fel kell használnunk az önerőnk egy részét. Ha egyben kötöttük le az egészet sok hónapra, akkor ez több havi kamatunk elvesztésével járhat. Megoldás lehet, a több részletben, több fajta futamidőre történő lekötés.

Előnye: könnyű kezelhetőség, bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz, akár aznap utalhatunk.
Ráadásul kamatot is kapunk a pénzünk után.

Hátránya: ha fel kell törni a lekötésünket, akkor a legtöbb esetben az időarányos kamatot elveszítjük, ami jelentős összeg is lehet. Hogyan lehet ezt kivédeni?

Állampapír

Az állampapírok után is kapunk „kamatokat”! Ráadásul, ha az értékpapír lejárata előtt szükségünk van a pénzünkre, akkor napi árfolyamon bármikor eladhatjuk, az időarányos kamatot pedig megkapjuk. Érdemes rövidebb futamidőt választani, mert sokkal optimálisabb, ha idő előtt el kell adni.

Előnye:
a lekötött betéteknél magasabb kamatot kapunk a pénzünkre, miközben futamidő alatti értékesítés esetén az időarányos kamatot megkapjuk. Ha nincs szükség a teljes összegre, akkor lehetőség van részösszeg kivételére is.

Hátránya: többletköltségei lehetnek, mint értékpapír számlavezetési díj, vételi jutalék (ezek a Magyar Államkincstárnál díjmentesek, de ne feledkezzünk meg róla, hogy az összeget oda kell utalni, illetve visszajuttatni, ami már díjköteles) A kamatok változására változhat az állampapír árfolyama.

Pénzpiaci alap

A nyíltvégű befektetési alapoknak nincs fix futamideje, így bármikor adhatóak – vehetőek. Ha befektetési alapok mellett döntünk, akkor a lakásvásárlásra félretett pénznek a legjobb hely valamelyik pénzpiaci alap. Az ajánlott befektetési időtáv mindössze 3 hónap, persze ennél korábban is pénzé tehető, ráadásul általában költségmentesen.

Előnye:
bármikor megvásárolhatjuk, és eladhatjuk, az időarányos hozamot megkapjuk. Részösszeget is kivehetünk, hozama a bankbetéti hozamok körül alakul. A legjobbak hozama az akciós betétek hozamszintjéhez közelít.

Hátránya: lehet értékpapír számlavezetési díja, sőt, akár vételi, vagy eladási költsége is. Ám jellemzően ezek a költségek eltörpülnek, ha több milliót tartunk ilyen alapokban.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Egyéb lehetőségek

Sokan úgy gondolják, hogy a fenti hozamoknál többet is ki lehetne hozni a pénzből. Ez így is van, ám nem ilyen rövid idő alatt!
Azt a pénzt, amire rövid időn belül szükségünk van tilos kockáztatni! Mert hiába hoznak hosszabb távon jobban a részvénypiaci alapok, vagy az egyedi papírok, ha éppen akkor esik az árfolyama, amikor megtaláltuk a tökéletes otthont. Ilyenkor akár több tíz százalék veszteséggel tudjuk kivenni az önrészre félretett pénzünket. A teljes képhez hozzátartozik, hogy akár ugyanennyit nyerhetünk is az üzleten, de nem éri meg hazardírozni!

Ha álmaid otthonához már csak hitelre van szükséged, akkor megmutatjuk Neked, hogy melyikkel jársz a legjobban!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.