Lakástakarék: ki fizeti, ki költheti el és hogyan többszörözhető meg a 30%-os állami támogatás?

Lakástakarék: ki fizeti, ki költheti el és hogyan többszörözhető meg a 30%-os állami támogatás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-14 Frissítve: 2021-07-01
 

20 ezer forint havi megtakarítással ma a legmagasabb (10% feletti garantált) hozamot lakástakarék-pénztárral lehet elérni. A magyar megtakarítók egy kisebb részének ugyanakkor a havi 20 ezer forint akár többszöröse is rendelkezésre áll. Hogyan többszörözhetik meg ők családtagok bevonásával a lakástakarékok éves 72 ezer forintos támogatását és hogyan lesz felhasználható az összegyűjtött pénz a futamidő végén?

A legrövidebb megtakarítási idővel (4 év), és legmagasabb havi befizetéssel (20 ezer Ft) 10-12%-os éves hozamot lehet elérni, amely garantált, ráadásul kamatadó és EHO mentes, a befizetés biztonsága pedig 100% állami garanciával bír. Ilyen adottságok mellett evidensen merül fel a kérdés: ha havonta valaki több mint 20 ezer forintot tud megtakarítani, hogyan többszörözheti meg a szerződéseit?

Kiinduló pont: ugyanaz a személy egyszerre csak egy lakástakarék szerződésre kaphatja azt meg.

Hirdetés

Hirdetés

Kivéve, ha nem magának köti a lakástakarékot, hanem megjelöl egy kedvezményezettet

Ugyanis az állami támogatást a lakástakarék kedvezményezettje kapja. Amennyiben valaki köt egy szerződést, és nem jelöl meg rajta kedvezményezettet, úgy ő maga az. Amennyiben önmagától eltérő személyt szeretne kedvezményezettnek megjelölni, megteheti már a szerződéskötéskor, vagy a megtakarítási idő alatt bármikor.

A kedvezményezettek csak a közeli hozzátartozók lehetnek, ily módon pedig annyiszor használható ki az állami támogatás, amennyi ilyen hozzátartozó van (feltéve, hogy nekik nincs saját lakástakarék szerződésük).

Ha valaki köt például 3 szerződést, az egyiken nem jelöl meg kedvezményezettet, a másik kettőn pedig a két szülőt jelöli meg, akkor mindhárom szerződésre jár az állami támogatás, és a végén az összes pénzt elkölthetik egyetlen egy lakásra!
ltpcikk160914

Aki fizet

A lakástakarék szerződője kötheti meg a szerződést, ő választhatja ki a megtakarítási idő hosszát, és a havi befizetés összegét is. A lakástakarék nem vizsgálja, honnan érkeznek a befizetések, így tulajdonképpen bárki teljesítheti a vállalt havi megtakarítást.

A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), akkor is, ha kedvezményezettet jelölt meg rajta. Maga a kedvezményezett személye is módosítható.

A szerződő addig rendelkezik a befizetések, betéti kamatok és állami támogatás felett, amíg a megtakarítási idő tart. Amennyiben a kedvezményezettje valamely családtag, úgy a kiutaláskor a szerződő nem költheti el az összegyűjtött pénzt, csak akkor, ha a kedvezményezett hozzájárult, azaz a kiutaláskor már a kedvezményezett rendelkezik az említett összegek felett.

Az így összegyűjthető pénz megnézheted az alábbi kalkulátorral:

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Aki elkölti a pénzt – hogyan kapja meg a befizető végül a megtakarítást?

    A kedvezményezett későbbi lakáscélja érdekében takarít meg a szerződő. Előbbi költheti el a végén az összegyűjtött pénzt saját lakására, vagy felajánlhatja azt bármelyik közeli hozzátartozójának, köztük tehát magának a szerződőnek is. Így lehetséges az, hogy egy családban a magasabb állami támogatás érdekében több szerződést kötnek, majd a végén egyetlen lakásra költik a teljes összeget.

    Kiskorú kedvezményezett esetén nem egységes a gyakorlat

    Ha a felhasználáskor a kedvezményezett kiskorú, a törvényes gyámja rendelkezik a megtakarítás felett automatikusan, és elvileg nem kell a gyámhivatalt ehhez bevonni. Azonban ha valaki a lakástakaréktól a lakáskölcsönt is igényelné, kiskorú kedvezményezett esetén bizonyos pénztáraknál szükséges lehet a gyámhivatal engedélye, míg más lakástakarékoknál az ilyen szerződésekre vonatkozóan nem lehetséges hitel felvétele.

    Mire költhető el a pénz?

    A lakástakarék szerződésben összegyűjtött pénz a futamidő végén fordítható új, vagy használt lakás vásárlására, építkezésre, lakásfelújításra, beépített bútorok és műszaki cikkek vásárlására, illetve lakáshitel visszafizetésre.

    Hirdetés
    Hirdetés