Betöltés

Lakástakarékból új építésűt – Mindenképpen tudnod kell erről!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-17

„Van lakástakarékom és fel szeretném használni a megtakarítást, de a hitel nem érdekel. A szerződő én vagyok, a gyermekem a kedvezményezett. Egy éppen épülő ingatlanban vennénk tulajdoni hányadot. A kérdésem, hogy felhasználhatom-e én az összeget, mint a kedvezményezett közeli hozzátartozója? Ha igen, akkor mivel kell igazolnom a felhasználást és mennyi időn belül?” A fentebb feltett kérdésekre az egyik szakértőnk adja meg a válaszokat.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Az alapeset az, hogy a szerződéses összeget (befizetés, betéti kamat, állami támogatás, hitel) a kedvezményezett használhatja fel. De persze lehetőség van arra, hogy a kedvezményezett (gyermek) közeli hozzátartozója (apa) felhasználja az összeget. Két esetet viszont meg kell különböztetnünk.

Az egyik esetnél a lejáratkor a gyermek kiskorú. Ekkor az apa (szerződő), mint közeli hozzátartozó fog arról nyilatkozni, hogy a gyermek helyett felhasználja a lakástakarékban összegyűjtött megtakarítást.

A másik eset az, hogy a lejáratkor gyermek nagykorú. Ekkor a gyermek belátásán és szándékain múlik, hogy mit tesz az összeggel. Azt is megteheti, hogy lemond a felhasználás jogáról és azt átadja közeli hozzátartozójának, jelen esetben az apjának, hogy az a saját ingatlanjára fordítsa a megtakarítást.

Mindent egybevéve kellően rugalmas a szabályozás ahhoz, hogy a közeli hozzátartozók között szabadon felhasználható legyen a lakástakarékban gyűjtött megtakarítás. De a kérdések megválaszolásának csak egyik részével végeztünk, hiszen a felhasználás igazolására természetesen szükség van.

A lakástakarék felhasználási lehetőségei kellően szélesek, de a jogalkotók természetesen gondoltak arra, hogy mi van, ha például az adásvételi szerződéshez képest sok időbe telik a tulajdonjog igazolása. Az új építésű lakásoknál pont ez a helyzet, különösen a jelenlegi környezetben, amikor a tervezettekhez képest akár 1 éves csúszása lehet az átadásnak.

Az biztos, hogy a korábban kötött lakástakarék miatt a kiutalási időszak még a régi rendszer szerint 3 hónap lesz. Ez alatt az idő alatt a lakástakaréknak be kell mutatni többek között az adásvételi szerződést is, mert ez alapján tud majd fizetni a lakástakarékpénztár.

A szabályok szerint ezt követően felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 4 hónap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén) 18 hónap áll rendelkezésre, hogy az igazolást bemutassuk.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarul a példában említett új építésű lakásnál a kiutaláshoz képest 1,5 év áll rendelkezésre, hogy a tulajdoni lapot vagy a földhivatali határozatot bemutassuk a lakástakaréknak, amiből kiderül, hogy a lakástakarékot felhasználó személy tulajdonos lett. Azt nem feledhetjük el, hogy a felépült ingatlannak először jogerős használatbavételi engedélyt kell kapnia, amit követ az albetétesítés. Utóbbi földhivatali eljárás során a társasházi lakások külön albetétszámot kapnak.

De az albetétesítés megkezdése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tulajdonjog bejegyzése azonnal megtörténik. Ha teljesítettük az adásvételi szerződésben szereplő feltételeket, és az albetétesítés is lezajlott, akkor a tulajdonjogunkat is bejegyezhetik.

Érdemes mindezek alapján jól meggondolni, hogy az új építésű lakásnál pontosan miként papírozzuk le az adásvételt, mert van elég idő a lakástakarék folyósítása után az igazolás bemutatására, azonban a most tapasztalható csúszások miatt ez a 1,5 éves határidő is gyorsan letelhet.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.