Betöltés

Lakástakarékból új építésűt – Mindenképpen tudnod kell erről!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-17

„Van lakástakarékom és fel szeretném használni a megtakarítást, de a hitel nem érdekel. A szerződő én vagyok, a gyermekem a kedvezményezett. Egy éppen épülő ingatlanban vennénk tulajdoni hányadot. A kérdésem, hogy felhasználhatom-e én az összeget, mint a kedvezményezett közeli hozzátartozója? Ha igen, akkor mivel kell igazolnom a felhasználást és mennyi időn belül?” A fentebb feltett kérdésekre az egyik szakértőnk adja meg a válaszokat.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Az alapeset az, hogy a szerződéses összeget (befizetés, betéti kamat, állami támogatás, hitel) a kedvezményezett használhatja fel. De persze lehetőség van arra, hogy a kedvezményezett (gyermek) közeli hozzátartozója (apa) felhasználja az összeget. Két esetet viszont meg kell különböztetnünk.

Az egyik esetnél a lejáratkor a gyermek kiskorú. Ekkor az apa (szerződő), mint közeli hozzátartozó fog arról nyilatkozni, hogy a gyermek helyett felhasználja a lakástakarékban összegyűjtött megtakarítást.

A másik eset az, hogy a lejáratkor gyermek nagykorú. Ekkor a gyermek belátásán és szándékain múlik, hogy mit tesz az összeggel. Azt is megteheti, hogy lemond a felhasználás jogáról és azt átadja közeli hozzátartozójának, jelen esetben az apjának, hogy az a saját ingatlanjára fordítsa a megtakarítást.

Mindent egybevéve kellően rugalmas a szabályozás ahhoz, hogy a közeli hozzátartozók között szabadon felhasználható legyen a lakástakarékban gyűjtött megtakarítás. De a kérdések megválaszolásának csak egyik részével végeztünk, hiszen a felhasználás igazolására természetesen szükség van.

A lakástakarék felhasználási lehetőségei kellően szélesek, de a jogalkotók természetesen gondoltak arra, hogy mi van, ha például az adásvételi szerződéshez képest sok időbe telik a tulajdonjog igazolása. Az új építésű lakásoknál pont ez a helyzet, különösen a jelenlegi környezetben, amikor a tervezettekhez képest akár 1 éves csúszása lehet az átadásnak.

Az biztos, hogy a korábban kötött lakástakarék miatt a kiutalási időszak még a régi rendszer szerint 3 hónap lesz. Ez alatt az idő alatt a lakástakaréknak be kell mutatni többek között az adásvételi szerződést is, mert ez alapján tud majd fizetni a lakástakarékpénztár.

A szabályok szerint ezt követően felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 4 hónap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén) 18 hónap áll rendelkezésre, hogy az igazolást bemutassuk.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarul a példában említett új építésű lakásnál a kiutaláshoz képest 1,5 év áll rendelkezésre, hogy a tulajdoni lapot vagy a földhivatali határozatot bemutassuk a lakástakaréknak, amiből kiderül, hogy a lakástakarékot felhasználó személy tulajdonos lett. Azt nem feledhetjük el, hogy a felépült ingatlannak először jogerős használatbavételi engedélyt kell kapnia, amit követ az albetétesítés. Utóbbi földhivatali eljárás során a társasházi lakások külön albetétszámot kapnak.

De az albetétesítés megkezdése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tulajdonjog bejegyzése azonnal megtörténik. Ha teljesítettük az adásvételi szerződésben szereplő feltételeket, és az albetétesítés is lezajlott, akkor a tulajdonjogunkat is bejegyezhetik.

Érdemes mindezek alapján jól meggondolni, hogy az új építésű lakásnál pontosan miként papírozzuk le az adásvételt, mert van elég idő a lakástakarék folyósítása után az igazolás bemutatására, azonban a most tapasztalható csúszások miatt ez a 1,5 éves határidő is gyorsan letelhet.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.