Betöltés

Lakástakarékból új építésűt – Mindenképpen tudnod kell erről!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-17

„Van lakástakarékom és fel szeretném használni a megtakarítást, de a hitel nem érdekel. A szerződő én vagyok, a gyermekem a kedvezményezett. Egy éppen épülő ingatlanban vennénk tulajdoni hányadot. A kérdésem, hogy felhasználhatom-e én az összeget, mint a kedvezményezett közeli hozzátartozója? Ha igen, akkor mivel kell igazolnom a felhasználást és mennyi időn belül?” A fentebb feltett kérdésekre az egyik szakértőnk adja meg a válaszokat.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Az alapeset az, hogy a szerződéses összeget (befizetés, betéti kamat, állami támogatás, hitel) a kedvezményezett használhatja fel. De persze lehetőség van arra, hogy a kedvezményezett (gyermek) közeli hozzátartozója (apa) felhasználja az összeget. Két esetet viszont meg kell különböztetnünk.

Az egyik esetnél a lejáratkor a gyermek kiskorú. Ekkor az apa (szerződő), mint közeli hozzátartozó fog arról nyilatkozni, hogy a gyermek helyett felhasználja a lakástakarékban összegyűjtött megtakarítást.

A másik eset az, hogy a lejáratkor gyermek nagykorú. Ekkor a gyermek belátásán és szándékain múlik, hogy mit tesz az összeggel. Azt is megteheti, hogy lemond a felhasználás jogáról és azt átadja közeli hozzátartozójának, jelen esetben az apjának, hogy az a saját ingatlanjára fordítsa a megtakarítást.

Mindent egybevéve kellően rugalmas a szabályozás ahhoz, hogy a közeli hozzátartozók között szabadon felhasználható legyen a lakástakarékban gyűjtött megtakarítás. De a kérdések megválaszolásának csak egyik részével végeztünk, hiszen a felhasználás igazolására természetesen szükség van.

A lakástakarék felhasználási lehetőségei kellően szélesek, de a jogalkotók természetesen gondoltak arra, hogy mi van, ha például az adásvételi szerződéshez képest sok időbe telik a tulajdonjog igazolása. Az új építésű lakásoknál pont ez a helyzet, különösen a jelenlegi környezetben, amikor a tervezettekhez képest akár 1 éves csúszása lehet az átadásnak.

Az biztos, hogy a korábban kötött lakástakarék miatt a kiutalási időszak még a régi rendszer szerint 3 hónap lesz. Ez alatt az idő alatt a lakástakaréknak be kell mutatni többek között az adásvételi szerződést is, mert ez alapján tud majd fizetni a lakástakarékpénztár.

A szabályok szerint ezt követően felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 4 hónap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén) 18 hónap áll rendelkezésre, hogy az igazolást bemutassuk.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Magyarul a példában említett új építésű lakásnál a kiutaláshoz képest 1,5 év áll rendelkezésre, hogy a tulajdoni lapot vagy a földhivatali határozatot bemutassuk a lakástakaréknak, amiből kiderül, hogy a lakástakarékot felhasználó személy tulajdonos lett. Azt nem feledhetjük el, hogy a felépült ingatlannak először jogerős használatbavételi engedélyt kell kapnia, amit követ az albetétesítés. Utóbbi földhivatali eljárás során a társasházi lakások külön albetétszámot kapnak.

De az albetétesítés megkezdése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tulajdonjog bejegyzése azonnal megtörténik. Ha teljesítettük az adásvételi szerződésben szereplő feltételeket, és az albetétesítés is lezajlott, akkor a tulajdonjogunkat is bejegyezhetik.

Érdemes mindezek alapján jól meggondolni, hogy az új építésű lakásnál pontosan miként papírozzuk le az adásvételt, mert van elég idő a lakástakarék folyósítása után az igazolás bemutatására, azonban a most tapasztalható csúszások miatt ez a 1,5 éves határidő is gyorsan letelhet.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.