Betöltés

Ledöntünk 6 tévhitet az ország egyik legkedvezőbb hitele kapcsán

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-27

Bármennyire is sokan ismerik a diákhitelt, és akár saját bőrükön tapasztalták meg annak valódi hasznát, sok tévhit kering e hiteltermékkel kapcsolatban. Összeszedtünk 6 darabot ezek közül, melyek rendszerint előkerülnek, azonban egyszerűen megcáfolhatók.

Nagyon sokáig – akár nyugdíjas korunkig – tart a visszafizetés

Lássunk tisztán. A hitel visszafizetése attól függ, hogy mekkora mértékben adósodtunk el és azt milyen formában törlesztjük vissza. A diákhitel legfőbb előnye, hogy a diplomával olyan állásban helyezkedhetünk el, ahol a kereseti lehetőségek is sokkal jobbak. De, végső soron itt is egy hitelről van szó, amit vissza kell fizetni.

Korábban készítettünk egy számítást a 0%-os kamatú, önköltségre felvehető Diákhitel2-re, melyben egy átlagos diplomás bérpályával számoltunk, persze kihasználva a diploma adta lehetőségeket. Kiszámoltuk, hogy, ha a szerződésben foglalt szabályok szerint törlesztünk (első két évben minimálbér alapján, utána a valós kereset alapján), és a törlesztés harmadik naptári évétől a 2 évvel korábbi, 1 hónapra eső bruttó jövedelmünk 7%-át fordítjuk a havi törlesztőrészletekre, akkor az önköltséget teljes egészében finanszírozó 2,1 millió forintos hitelt (10 szemeszterrel és szemeszterenként 210 ezer Ft-os önköltséggel számolva) 10 év alatt vissza tudjuk fizetni.

A szerződésben elvárt törlesztésnél ugyanakkor bármikor, bármennyiszer lehet többet is fizetni, ami természetesen lerövidíti a törlesztés idejét is.  A Diákhitel Központ nyilatkozatai alapján például az adósok a minimum törlesztőnél többet fizetnek, és jellemzően 6-8 év alatt visszafizetik a felvett hitelt.

Persze nagyon sok függ a számításban attól, hogy milyen jövedelemmel indulunk és évente milyen bérnövekedésre van kilátás. Per pillanat nagyon kedvezőek a kilátások, és magas bérnövekedés valósulhat meg, amivel a fent említettnél jóval korábban vissza lehet fizetni a hitelt. Tehát semmiképpen sincs arról szó, hogy évtizedekig tartana a futamidő.

Amíg nincs jövedelmem, addig nem is kell visszafizetni a hitelt

A szabály úgy szól, hogy akkor kell megkezdeni a hitel visszafizetését, ha a hallgatói jogviszony megszűnik, de legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napján. A törlesztés első két évében a tárgyévet megelőző év hivatalos minimálbére alapján kell törleszteni, méghozzá annak megfelelően, hogy éppen milyen fajtájú és összegű diákhitelt vettünk fel. A tavalyi minimálbér 127,5 ezer forint volt, ha ennek a 6%-át vesszük példaként (a Diákhitel1-nél ez az arány érvényes), akkor a havi törlesztőrészlet az első évben 7650 forintról indul.

A fent bemutatott szabály alapján tehát előállhat olyan eset, amikor még nincs jövedelmed, de a törlesztést meg kell kezdeni. Azt érdemes tudni, hogy ma Magyarországon a munkanélküliség nagyon alacsony és nagy kereslet van a diplomás munkavállalókra. Jó eséllyel hamar el tudsz helyezkedni és akkor nem is fog gondot okozni a törlesztőrészlet kifizetése.

Jól csőbe lehet a hitellel húzni a tudatlan fiatalokat a Diákhitellel

Egyáltalán nincs így. Számtalanszor bizonyították már, hogy ez egy egyénileg és társadalmilag is hasznos megoldás, hiszen egy olyan tudáshoz (és életszínvonalhoz) segít hozzá a diploma megszerzésének finanszírozásán keresztül, amit diploma nélkül nem szerezhetnénk meg. Már önmagában az alapképzés is 60%-kal magasabb átlagkeresetet biztosít (+130 ezer Ft/hó), így a diákhitel befektetésnek sem utolsó.

Kellően rugalmas a szabályozás, mind a hitel felvételére, mind a visszafizetésre vonatkozóan, hogy azt megnyugtatóan lehessen kezelni. Persze, mint minden hitelnél, itt is szükség van tudatosságra és kellő körültekintésre. Ne feledjük, hogy előbb minden információt össze kell gyűjteni és utána lehet jó döntést hozni. A diploma pedig egy olyan ajtót nyithat ki előttünk, amivel sokkal jobb életkörülményeket biztosíthatunk magunknak és családunknak.

Röghöz kötjük magunkat vele, külföldre se lehet menni dolgozni

Nem szerencsés két teljesen különböző dolgot összemosni. A „röghöz kötés” arra vonatkozik, hogy amennyi időt töltöttünk az állami ösztöndíjas képzésen, az egyetem utáni 20 évben legalább ennyi időt hazai munkaviszonyban kell tölteni (ha öt évet tanultunk állami pénzből, akkor 5 évet kell a 20 éves időszak alatt itthon munkával tölteni). Ettől teljesen független a diákhitel. Sőt, a legújabb változtatásoknak köszönhetően a diákhitelt már EGT tagországban folytatott külföldi résztanulmányokra (max. 10 hónapig, havonta 140 ezer Ft) és akár idegen nyelvű képzésre is fel lehet használni. A Diákhitel igénybevétele nyomán nincs megkötve a hitelfelvevő keze, saját maga dönti el, hogy a karrierjét hol képzeli el.

Komoly negatívum, hogy nem mondják meg előre, mennyit kell havonta törleszteni és meddig tart a visszafizetés

Kérdezzük mi, hogy miként is lehetne ezt megmondani? Egy banki hitel esetében egy fix futamidő kerül bele a hitelszerződésbe, és ehhez – a hitelösszeg és kamat alapján – a bank társít egy havi törlesztőrészletet. (Természetesen a havi törlesztőrészlet változni fog, amennyiben a kamat módosul.) A diákhitelnél viszont a jövőbeli egyéni jövedelem (pénzügyi teherbíró képesség) alakulásának függvényében évente változik az elvárt havi törlesztőrészlet, és mivel ez bizonytalan, sem a törlesztőrészletet, sem a futamidőt nem lehet előre rögzíteni.

Ügyfélként rendszeresen kapunk azonban kimutatást arról, hogy mennyit kellene még kifizetni és minden releváns információ rendelkezésre áll ahhoz, hogy megbecsüljük, hány év alatt birkózunk meg a törlesztéssel. Annyi bizonyos, hogy néhány év alatt is le lehet tudni a diákhitelt, viszont ehhez a kötelező törlesztőrészleten felül történő fizetés (előtörlesztés) szükséges. Az előtörlesztésre mindenféle megkötés nélkül és díjmentesen lehetősége van minden ügyfélnek.

Az adós bármikor kezelheti úgy a diákhitel, mintha az egy banki hitel lenne, nyugodtan fizethet többet az előírt minimális törlesztőrészlet helyett. Azt nem árt megemlíteni, hogy a jövedelemarányos törlesztés épp az adósokat védi, hiszen ha úgy adódna, hogy csökken a jövedelem, akkor azzal arányosan tud módosulni a törlesztő is.

A kiszámíthatatlanság miatt érdemes például személyi kölcsönnel kiváltani a diákhitelt

Ez a lehető legrosszabb megoldás, ezért ezt kerüljük el messziről! A diákhitel kamatozása minden más hitelfajtához képest olcsóbb és a jövőben is ez lesz a helyzet. A Diákhitel1 (bármire felhasználható) kamata 2,3%, míg a Diákhitel2 (csak a képzés önköltségére fordítható) kamata 0%. Ennél jobbat sem a személyi kölcsönöknél, sem a szabad felhasználású hitelek esetében nem találunk.

Egyébként is, ha ki akarnánk váltani a hitelt, akkor a fenti alternatívák havi törlesztőrészlete nagy valószínűséggel sokkal magasabb lenne, mint a diákhitel törlesztőrészlete. Ha egyébként megtehetnénk, hogy egy esetleges személyi kölcsönhöz kapcsolódóan magas havi törlesztőrészletet fizessünk, akkor azt ne ilyen hitelre költsük el, hanem a diákhitel előtörlesztésére! Az előtörlesztés ingyenes és közvetlenül a tőketartozás összegét csökkenti, vagyis sokkal korábban tudunk megszabadulni a hiteltől.

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.