Legmenőbb állampapírok elérhető közelségben

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 06. 06.

A Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) és az újdonság Bónusz Magyar Államkötvények az állampapír piac sztárjai: mindkét ajánlat varhatóan bőséges reálkamattal jutalmazza a tulajdonosait. Eddig azonban csak egy-egy nagyvárosban volt elérhető a Magyar Államkincstár hálózatában. A hét elejétől fogva azonban már országszerte számos településen elérhetőek ezek a papírok. Hétfőtől kezdve ugyanis több nagy bank is megkapta a jogot, hogy ilyen állampapírokat áruljon. Megnéztük mennyibe kerül ez nekünk!

Az állampapírok sztárjai

Nézzük meg, miért is lettek ezek a papírok a legkeresettebbek az állampapír piacon.
A Prémium Magyar Állampapírral (PMÁK) kezdődött az állampapírok új generációja. Ezen kötvények kamatozása az inflációhoz van rögzítve, és a fölött adnak 3%pontos prémiumot. Jelenleg a 2017-ben és a 2019-ben lejáró sorozatát értékesítik aktívan, és mindkettő 4,7%-os kamatozást kínál az első kamatperiódusra.

A pénzügyi innováció következő lépése a forintos állampapír piacon a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) megjelenése volt. A termék kamatozása a rövid állampapírok (DKJ-k) kamatozásától függ. Futamidő függvényében 1,75%pont (2018-ban lejáró papír esetén), és 2,5%pont (2020-ban lejáró papír esetén) kamatbónusszal jutalmazza a hosszútávon befektetőket a papír.

Nem tudod melyik állampapír az, amelyik számodra a legjobb? Add meg adataidat, és segítünk a választásban!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Látható, hogy mindkét típusú állampapír várhatóan infláció feletti hozamot kínál. Eddig viszont csak a Magyar Államkincstár hálózatában lehetett megvásárolni. Hétfőtől azonban több nagy bank is forgalmazni kezdte ezeket a sztárpapírokat.

A Kincstárnál természetesen továbbra is megvásárolható marad az említett állampapírok. Ráadásul a Kincstárban ingyenesen lehet számlát nyitni és vezetni, valamint az állampapír vétel is ingyenes. Mit kínálnak ehhez képest a bankok?

A bankok ajánlata 

A hónap elejétől az állampapírok sztárjai elérhetőek a Kincstár mellett 6 nagybankban is.
A Prémium és a Bónusz Magyar Állampapírok megvásárlása mindenhol ingyenes. Viszont az értékpapír számlavezetésért (amin az állampapírokat tarthatjuk) már fizetnünk kell. A díj általában havonta, vagy negyedévente terhelt fix díjból és/vagy egy állományi díjból tevődik össze. Ez utóbbit az állampapírok esetén a névérték után kell megfizetni a minimum és a maximum díj figyelembe vételével. Számlanyitási díjjal egyedül a Takarékbanknál találkozhatunk. Mindenhol a legolcsóbb megoldást vettük figyelembe (például, ha szükséges elektronikusan igényeljük a számlakivonatot).

pemakbemakbank_1_20140606.jpgMivel a Prémium és a Bónusz Állampapírok hosszú futamidővel rendelkeznek, így kíváncsiak voltunk, mennyibe kerül az adóoptimalizáló TBSZ számla fenntartása. (Mint ismeretes TBSZ számlánál 3 év után 10% árfolyamnyereség, kamatadóval kell számolni, míg 5 év után adómentes a megtakarítás.) Azt látjuk, hogy általában hasonló áron lehet adómegtakarítást kínáló számlát nyitni, mint normál lakossági értékpapír számlát.

pemakbemakbank_2_20140606.jpg
Miért vásároljunk a bankoknál?

Miért fizetnénk olyan szolgáltatásért, ami máshol ingyenes? Ennek több oka is lehet:

Az elérhetőség. Sok település van hazánkban, amihez a legközelebbi nagyváros is több órás autóútra fekszik. Az emberek többsége nem szívesen utazik egy-egy ügyintézésért ennyit. Inkább bemennek a saját, vagy szomszédos településen található bankfiókba. Így a már lejárt papír újrakötésénél vagy a kamatok kivételénél sem kell sokat utazniuk a személyes ügyintézés híveinek.

 • Utalás/készpénzfelvétel költségét megtakarítjuk, ha bankon belül helyezzük el a pénzt. Ez bankonként, és számlacsomagonként eltérő összeg lehet, de nem ritkán jelentős összegre rúghat. Sok esetben bőven kompenzálja a számlavezetési díjat. (Állampapírt vásárolhatunk kártyás tranzakció fejében is díjmentesen a Kincstárnál, de a kiutalás költségét ez esetben sem takaríthatjuk meg.)
 • Egy helyen tarthatjuk a portfóliónkat. Sokan rendkívül diverzifikált portfólióval rendelkeznek, sokszor a szolgáltatók között szétporlasztva a vagyonukat. Ez egy bizonyos vagyon felett racionális magatartás, azonban pár millió forintos megtakarítás esetén csak az életünket bonyolítja. Az elaprózott portfólióelemeket nyilvántartani sem kis feladat, nemhogy menedzselni azt. Amennyiben ezt egy helyen tudjuk megtenni, időt és pénzt takaríthatunk meg.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.