loading

Lemarad a vállalkozói ingyenhitelről? Van más lehetőség is!

A kormány bejelentése óta óriási az érdeklődés a cégek újraindítását segítő, maximum 10 millió forint összegű ingyenhitel, hivatalos nevén kamatmentes újraindítási gyorskölcsön iránt. A március 8-tól igényelhető konstrukció azonban a vállalkozások egy része számára lesz csak elérhető. Ráadásul a kisbetűs feltételek között is vannak olyanok, amelyeknek nem biztos, hogy minden vállalkozás meg tud, vagy meg akar felelni. A Bankmonitor.hu szakértői most ezekre szeretnének rávilágítani, egyben jelezve: van más megoldás azok számára, akik az ingyenhitelből kimaradnak.

Az újfajta hiteltermék feltételei első látásra valóban nagyon kedvezőek: a Magyar Fejlesztési Bank értékesítési pontjain igényelhető újraindítási gyorskölcsönt sem kamat, sem másfajta kezelési költség és díj nem terheli, a legfeljebb 10 éves futamidő első három évében pedig visszafizetést sem kell teljesíteniük az adósoknak. A törlesztést legkésőbb a negyedik év elejétől kell elkezdeni és havi egyenlő részletekben teljesíteni a futamidő végéig. A kölcsön fedezeteként a tulajdonosok készfizető kezességét kérik, de ehelyett felajánlhatnak tárgyi biztosítékot is.

A kedvező feltételek miatt jó esély van arra, hogy a 100 milliárdos kerettel meghirdetett hitelkonstrukció sikeres lesz, és a rendelkezésre álló forrás már a 2021. november 30-i igénylési határidő előtt kimerül. Sok vállalkozásnak valószínűleg tényleg ez a kölcsön hozza meg az új élet lehetőségét. Azonban nemcsak a keretösszeg limitált, hanem számos más korlát is áll a hitelfelvevők előtt, amelyek miatt a nagyon sok vállalkozás nem fog tudni élni ezzel a lehetőséggel – nekik fogunk cikkünk második részében másfajta lehetőségeket kínálni.

Ki kaphat és ki nem?

A gyorskölcsönt eleve csak azok a vállalkozások vehetik fel, amelyek főtevékenysége a konstrukció leírásában megjelölt 25 féle tevékenységi kör valamelyikébe tartozik. Az említett 25 féle tevékenységi körben főleg a turizmussal, vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos TEÁOR-számok szerepelnek, de a különböző sport- és rekreációs tevékenységeket végző, valamint a szórakoztatóiparban tevékenykedő vállalkozók is megkapják a lehetőséget. Van arról szó, hogy az ingyenhitel konstrukcióját a későbbiekben kiterjesztenék más, a járvány által sújtott ágazatokra is, de ez még a jövő zenéje.

A megfelelő TEÁOR-számnak ráadásul nemcsak most kell teljesülni, hanem igazolhatóan már 2019. január 1-jén is ezekben az ágazatokban kellett, hogy működjön a pályázó cég. Ráadásul nyereséges is kellett, hogy legyen a Covid előtti időszakban. Látható tehát, hogy kizárólag a 2019. január 1. előtt alapított vállalkozások jöhetnek szóba!

Mire lesz ez elég?

A tízmillió forintos kölcsönösszeg is jól hangzik, de jó tudni, hogy az újraindítási gyorskölcsön legfeljebb a kölcsönfelvevő 2019-es teljes, azaz 12 hónapos éves árbevételének mértékével egyezhet meg. Vagyis az a vállalkozás, amely 2019-ben 6 millió forint árbevételt ért el, az ebben a konstrukcióban is legfeljebb 6 millió forint hitelhez juthat. Kérdés, hogy mire megy ezzel, hiszen azóta akár többszörösére is bővülhetett a forgalma.

A gyorskölcsön pozitív hatása leginkább az alacsony összege miatt kérdéses: hiszen az életképes cégek sokszor ennél lényegesen nagyobb hitellel tudnak tényleg szárnyakat kapni – magasabb összeget (államilag támogatott, alacsony kamattal) viszont csak a Széchenyi Kártya-konstrukciókban, vagy az NHP Hajrá! programban, esetleg az Eximbank kárenyhítő hitelprogramjának keretében lehet megpályázni.

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Megéri a sok adminisztráció?

A harmadik fontos dolog, ami valószínűleg megszűri majd az érdeklődést a gyorskölcsön iránt, a felhasználás korlátozása és az azzal való elszámolás adminisztrációs terhei. A gyorskölcsönt ugyanis nem költhetjük akármire, viszont nagyon részletesen el kell számolnunk azzal, hogy mire fordítottuk minden egyes forintját. A konstrukció leírásából egyértelműen kiderül, hogy például semmiféle adókötelezettséget nem lehet ebből az összegből teljesíteni, ráadásul külön kell vezetni a könyvekben a kölcsön terhére megvalósított beszerzéseket, amelyekre nézve eléggé részletes és számos korlátozást tartalmazó feltételrendszert ír elő a tervezet. A már említett programokban ugyanakkor találhatóak olyan hitelfajták is, amelyek teljesen szabadon felhasználhatóak.

A szigorú szabályok ellenére persze biztos, hogy bőven lesznek jelentkezők és nyertesek az ingyenhitel-pályázaton. Mint ahogyan van megoldás azok számára is, akik ezért vagy azért kiszorulnak a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön felvételéből. Hogy melyek ezek a lehetőségek – a Széchenyi Kártya Programban, az NHP Hajrá! konstrukciókban, vagy éppen az Eximbanknál – , azt egy vállalati hiteltanácsadó tudja a legpontosabban felmérni. 

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
nhp-keret
NHP Hajrá!: zárás előtt, rohamra fel!

Az elmúlt napok egyik legnagyobb meglepetését a vállalati finanszírozás területén a Magyar Nemzeti Bank okozta, amely a várakozásokkal ellentétben mégsem növelte tovább a NHP Hajrá! konstrukciójában felvehető hitelek keretösszegét (továbbá...