Már a PSZÁF is vizsgálja a jövő évtől esedékes bankszámla-változásokat

Már a PSZÁF is vizsgálja a jövő évtől esedékes bankszámla-változásokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-22 Frissítve: 2021-10-11
 

A jövő évtől bevezetendő tranzakciós adó miatt jövőre nagymértékben változnak a bakszámlák tarifái és nem az ügyfelek számára kedvező irányba. A minden pénzügyi tranzakciót terhelő 0,2-03%-os díj nagyban megdrágítja jövőre az összes banki tranzakciót.

A bankok egy komoly része az új adót részben, vagy egészben áthárította az ügyfelekre, erről itt is írtunk.

Ennek okán mind a hitelintézetek, mind az ügyfelek megkeresték a bankok felügyeleti szervét, a PSZÁF-ot, hogy foglaljon állást, jogszerű-e a bankok tarifaemelése.

A PSZÁF kiadott közleménye szerint a hitelintézeti törvény nem zárja ki az egyoldalú, az ügyfél számára hátrányos módosításokat, de korlátozza azoknak a lehetőségét. Ide tartozik, hogy nem vezethet be a bank új típusú költségeket, de például az eddig ingyen adott, vagy akciósan ingyen adott szolgáltatásokért kérhet térítést a bank.

A százalékosan felszámított költségeket sem variálhatja meg úgy a bank, hogy az új számítási mód egyértelműen az ügyfél hátrányára történjen. Ez egy nehezen értelmezhető része a PSZÁF álláspontjának, hiszen ha valaki eddig nem kért százalékos díjat az utalásért, ezután kérhet, de ha kért, akkor nem emelheti úgy meg, hogy az ügyfélnek rosszabb legyen.

A közlemény szerint a PSZÁF mint fogyasztási felügyelet is, arra fog vigyázni, hogy a bankok ne használhassák ki a tranzakciós adót arra, hogy az adóteher mértéke felett növeljék az ügyfelek terheit, azaz nagyobb haszonra tegyenek szert a tranzakciós adó miatti emelés indokaként.

Azonban a legtöbb bank az új szabályok bevezetésekor, 2009-ben már felkészült a tarifaváltoztatás szabadságát leszabályozó új rendeletre és bevezették a „sok kiscsillagos” hirdetményeket, ahol nagyon sok ingyenesen, vagy olcsón adott szolgáltatáshoz oda írták megjegyzésben, hogy például az ingyenes készpénz-felvételt, vagy a félárú havi számlavezetési díjat csak átmeneti ideig, akciós jelleggel biztosítja a bank, még ha ez az átmeneti idő 3 éve is tart. Ezért ha a bank árat akar emelni, egyszerűen közli, hogy holnaptól vége a 3 éves akciós időszaknak.

Ezért úgy véljük, a PSZÁF törekvései nem fognak sokat számítani a jövő évi számlaköltségekkel kapcsolatban, sokkal inkább a piaci verseny lesz az, ami megakadályozza a bankokat a számladíjak emelésében.

Hirdetés
Hirdetés