loading

Márciustól hétvégén is levonhatják a hiteltörlesztődet!

Az azonnali átutalási rendszer márciusi indulásával egy netbankon vagy mobilalkalmazáson megadott forintátutalás 5 másodpercen belül teljesülni fog, a pénz pedig akár hétvégén, ünnepnapon is jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján. Azaz fogsz tudni utalni munkaidőn kívül is. De mi a helyzet akkor, ha hiteled törlesztési napja hétvégére esik? Megkérdeztük a bankokat, változtatnak-e a hitelezési gyakorlatukon?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A márciusban induló új átutalási rendszerben az elektronikus csatornán – mobilalkalmazás, netbank – minden belföldi, forintátutalási megbízás 10 millió forintos összeghatárig 5 másodpercen belül jóváírásra kerül a címzett bankszámláján. Akár éjszaka, vagy hétvégén adod meg a megbízást, a pénz megérkezik a kedvezményezettnek. A gyors és lehetőleg olcsó átutalásokkal a piaci szereplők szeretnék visszaszorítani a magas készpénzhasználatot. Az új rendszer érintheti a lakáshiteleket is, hiszen ismerünk olyan bankot, amelyik hétvégén is beterheli a törlesztőrészleteket. Mit jelenthet számodra a törlesztőrészletek levonásának változása?

Milyen hatása lehet az azonnali átutalásnak a hitelekre?

Ha csak későn, munkaidő után jut eszedbe, hogy hiteled törlesztőrészlete aznap volt esedékes, akkor eddig csak másnap tudtad teljesíteni azt, hiszen bankfiókok már zárva, a netbankos, telefonbankos átutalások pedig csak másnap teljesültek. Az új rendszerben viszont egy késő este megadott megbízás is jóváírásra kerülhet szinte azonnal. A kérdés legfeljebb az, hogy a bank letudja-e könyvelni a törlesztőrészletet éjszaka?

Eddig, ha hétvégére esett a törlesztési napod, akkor a bank általában az azt követő első munkanapon vonta le a pénzt a számládról, hiszen nem tudtad volna aznap befizetni az összeget. Márciustól azonban a pénzintézetek akár hétvégén is beterhelhetik a törlesztőrészleted, hiszen utalhatsz is a banknak pénzt. Ez azoknak jelentene legfeljebb problémát, akik eddig személyesen a bankfiókban adtak meg átutalási megbízást, vagy a pénztárban fizettek be a számlájukra, ők ugyanis ezt hétvégén továbbra sem tehetik meg.

Milyen gyakorlatot követnek a bankok a jövőben?

Az UniCredit Bank üzletszabályzatának változása alapján – január 24-től -, ha egy hitel törlesztési napja hétvégére esik, akkor az adós számlájáról hétvégén levonják az összeget. Az UniCredit hasonló helyzetben eddig már az esedékesség napját megelőző utolsó munkanapon levonta a törlesztőrészletet, vagyis az új gyakorlat kedvező az adósok számára.

A K&H Banktól kérdésünkre megtudtuk, hogy az ő gyakorlatuk nem változik. Amennyiben egy hitel esedékessége hétvégére esik, akkor azt továbbra is a rákövetkező első munkanapon fogják levonni. Ugyanakkor az éjszaka, hétvégén beérkező törlesztőrészleteket visszamenőleg, korábbi értéknappal könyvelik le, így késedelmi kamat beterhelésére nem kerülhet sor.

Az OTP Bank arról tájékoztatott bennünket, hogy ha hétvégére esne egy hitel törlesztési napja, akkor az eddigi szabályoknak megfelelően általában az azt követő első munkanapon vonják le az összeget. Ha munkaidő után érkezik be a havi törlesztő, akkor azt aznapi tételként fogja a bank elszámolni, vagyis emiatt nem kell késedelmi kamatot fizetni.

Az MKB Bank megerősítette, hogy az azonnali fizetési rendszer bevezetésétől kezdve az MNB elvárásainak megfelelően az esedékesség napján beérkező tételeket figyelembe veszik a törlesztés elszámolásánál.

Az ERSTE Bank sem fogja megváltoztatni eddigi gyakorlatát. Ha egy hitel törlesztési napja éppen ünnepnapra, hétvégére esne, akkor az azt követő első munkanapon fogják levonni a kötelezettséget.

A beérkezett válaszok alapján – a kép nem teljes körű – az azonnali átutalással még jobban is járhatunk, ugyanis a legtöbb bank a munkaidő után beérkező jóváírásokat is visszamenőlegesen aznapra fogja a törlesztésre elszámolni.

Mi a helyzet, ha utalni szeretnél, de pénzed lekötött betétben van?

Vizsgálatunk során azt tapasztaltuk, hogy a hitelek mellett a betétekre is hatással lehet az azonnali átutalás bevezetése. Előfordulhat, hogy egy hétvégén megadott átutalási megbízásod azért nem teljesül, mert a pénzed lekötött betétben van, amit kizárólag munkanapon tudsz feltörni.

A K&H Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank gyakorlata szerint – az üzletszabályzatok és a megkeresésünkre kapott válaszuk alapján – egy hétvégén feltört betét összege is lehet egy azonnali átutalás fedezete. Ezek szerint elutalhatod hétvégén feltört betéted összegét azonnal.

Cikkünket a bankoktól beérkezett válaszok alapján folyamatosan frissítjük.

Kapcsolódó tartalmak