Megjelentek az 5%-os áfa-visszaigénylés részletszabályai – építkezésnél a 27%-os áfa is visszaigényelhető!!!

Megjelentek az 5%-os áfa-visszaigénylés részletszabályai – építkezésnél a 27%-os áfa is visszaigényelhető!!!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-29
 

A mai napon megjelent az új lakások vásárlásához kapcsolódó áfa visszatérítés részletszabályai. Az új lakást építők is igénybe tudják venni bizonyos esetben az adókedvezményt. A rendelet emellett több további könnyítést is tartalmaz a lakástámogatásokkal kapcsolatban.

Megjelent az újépítésű lakást vásárlók által már annyira várt adó-visszatérítés részleteit tartalmazó kormányrendelet. Az érintettek köre még bővebb lehet, mint eredetileg gondoltuk.

Az Otthonteremtési támogatás egyik eleme az új lakások áfa-visszaigénylése. Vagyis az 5%os adót a vásárlást, építkezést követően visszaigényelhetik a vevők, amennyiben csok támogatást is kértek lakáscéljuk megvalósításához.

Bárki ellenőrizheti a Bankmonitor Kalkulátorával, hogy jogosult lehet-e az áfa-visszaigénylésre:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

A lakást építők is élhetnek ezzel a kedvezménnyel 

Az új adó-visszatérítésre azok lehetnek jogosultak, akik újépítésű lakást vásárolnak, vagy építtetnek. Az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyzetmétert.

Elvárás, hogy a számla adótartalma 5 százalék legyen. Továbbá csak 2021. január 1-én, vagy azt követően kiállított számla fogadható el. (Már akkor is 5% lehet egy lakásvásárlás áfa tartalma, ha a számát idén állították ki, de a pénzügyi teljesítés csak 2021-ben történne meg. Ebben az esetben azonban az adót nem lehetne visszaigényelni.)

Építkezésnél is igénybe lehet venni az új adó-visszatérítési lehetőséget. A munkálatokra ugyanis 5% áfa-t szükséges megfizetni, amennyiben generálkivitelezőt bíz meg a család háza felépítésére. Ezt az 5%-os adót vissza lehet igényelni – ha csok támogatást is igényelne az építtető – attól függetlenül, hogy hol építkezne a család.

Az új támogatást 2022. december végéig lehet igényelni a családoknak. A visszaigényelhető adó nagyságának az új konstrukció esetében nincs felső korlátja. Egy 50 millió forint értékű új lakás vásárlása, vagy építése – generálkivitelező megbízása mellett – esetén 2,38 millió forint adó visszaigénylésére lehet jogosult a vevő, ha csok támogatást is kért lakáscélja megvalósításához.

A 27%-os áfa-t is visszaigényelhetik azok, akik építkeznek

A 27%-os áfa-t tartalmazó számlák alapján is kérhetnek adó-visszatérítést a házat építtetők. (Eddig ezt csak preferált kistelepülések esetén lehetett igényelni.) Jelen esetben nem elvárás, hogy az építkezéshez csok támogatást is igényeljenek, ugyanakkor az ingatlan alapterületére vonatkozó feltétel itt is él: lakás esetén legfeljebb 150, míg ház esetén maximum 300 négyzetméter alapterületű lehet az ingatlan.

A 2018. január 1-én, vagy azt követően kiállított számlák alapján igényelhető vissza az adó, a kérelmet 2022. december 31-ig lehet benyújtani. A visszaigényelhető adó összege legfeljebb 5 millió forint lehet, melyet előzetesen kapna meg a család, az összeget az építkezésre lehet fordítani.

Ezzel egy 50 millió forint értékű ház építésénél 5 millió forint adót lehet visszaigényelni. (Az áfa nagysága nagyobb ebben az esetben, de ennél nagyobb összeg visszaigénylésére nem lenne jogosult a család.

A két építéshez kapcsolódó adó-visszaigénylés nem összekombinálható: 5%-os és 27%-os számla nem nyújtható be egyszerre.

Módosul több lakástámogatás feltétele is

Csok támogatással kapcsolatos változások

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő lakáscélú támogatás.

  1. A nyugdíjasok is jogosultak lehetnek csok támogatást igényelni, amennyiben a nyugdíj mellett dolgoznak, vállalkozásuk van. Vagyis bizonyos feltételek teljesítése esetén már nyugdíjasok is jogosultak lehetnek a csok támogatásra.
  2. A támogatással vásárolt, épített lakásban utólag – akár a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül is – tulajdont szerezhet az igénylő gyermeke.

Jelzáloghitel tartozáselengedéssel kapcsolatos változások

A családok meglévő lakáscélú jelzáloghitelük tartozását csökkenti az állam, amennyiben a hitel futamideje alatt gyermeke születne: a második baba érkezésekor 1 millió forintot, míg a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot enged el az állam.

  1. Akkor is jogosult lehet a tartozáselengedésre a család, amennyiben az ingatlan jelenlegi megnevezése még nem lakás, lakóház, tanya, vagy birtokközpont, de az adott telken lakóházat építenek és az ehhez kapcsolódó jelzálogjog terheli az ingatlant.
  2. Új  lakás vásárlására felvett hitel is csökkenthető a gyermekek után járó tartozáselengedéssel abban az esetben is, ha jelenleg az építkezés zajlik, emiatt a tulajdoni lapra még nem vezették fel a lakóingatlant, illetve nem jegyezték be a vevő tulajdonjogát sem.
  3. Ha több lakáshitele is van a családnak és a támogatás összege meghaladja hitelekből külön-külön fennálló tartozás összegét – a két hitel együttes összege azonban meghaladja az elérhető támogatás összegét -, akkor a család kihasználhatja a teljes támogatást: mindkét hitelének fennálló tartozása csökkenne. (A csökkentés sorrendjét a család határozhatja meg.)

Az első két pont esetében az állam ellenőrizni fogja 1 éven belül, hogy a lakóingatlan elkészült-e és a támogatást igénylő tulajdonjoga bejegyzésre került-e. Amennyiben ez nem történt meg a támogatást ptk szerinti büntetőkamattal növelten  vissza kell fizetni.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés