Betöltés

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

szerző: Singer Zoltán
2018-09-14

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted össze a szükséges önerőt. Ennek segítségével könnyebben boldogulhatsz, ha célirányosan szeretnél pénzt félretenni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A kiskorú gyermekek szülei és a pályakezdők helyzetén keresztül szeretnénk bemutatni, hogyan érdemes lakáscélra pénzt félretenned. Létezik több megoldás a megtakarítás elhelyezésére, és nem árt tudnod, hogy együttesen ezek közül többet is érdemes felhasználnod a célod elérésére. Kalkulálj azzal, hogy a leendő lakásvásárlásnál legalább 20 százalékos önerő szükségeltetik ahhoz, hogy lakáshitelt vehessél fel!

A gyermekek lakáscéljának megvalósítása

Szülőként érdemes készülnünk a gyermekeink önálló életkezdésére. Ennek része lehet a leendő lakásukhoz valamekkora tőke előteremtése. Képzeld el azt a helyzetet, hogy a gyermeked felnőtté válásához még 10 év van hátra! Gondolj bele, mibe tennéd a pénzedet, hogy a lakáshoz jutásukat segítsd!

Ez bizony nem is olyan könnyű kérdés. A hátralévő időtáv miatt van elég idő a pénz előteremtésére. Igen ám, de minél magasabb éves hozamot kellene elérned ahhoz, hogy 10 év múlva több pénz álljon a rendelkezésükre. Ehhez a megfelelő helyre kell elhelyezni a pénzedet.

Tipikusan ilyenek:

 • Lakás-takarékpénztár
 • Babakötvény

10 éves lakástakarék

A lakástakarék egyértelműen a lakáscélú megtakarítás eszköze. Segítségével 4-10 év alatt előteremthetjük a lakásvásárláshoz szükséges önerő egy részét, de több szerződéssel akár egészét is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a példában hátralévő 10 éves időtáv mellett melyik lakástakarék milyen feltételeket biztosít a leendő lakásvásárlók számára.

Arra jutottunk, hogy bármelyik lakástakarék 10 éves konstrukciójával körülbelül 3 136 000 forint gyűlik össze, a különbségek a hitelfeltételekben mutatkoznak meg. A részletekért nézd meg a Bankmonitor lakástakarék kalkulátorát!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

 

Az egyik lakástakaréknál a Bankmonitor nyitási akció miatt Erzsébet-utalvány formájában még mi fizetünk azért, hogy lakástakarék számlát nyiss! 10 éves futamidő esetén ez a 20 000 forintos számlanyitási díjjal összevetve 40 000 forint Erzsébet-utalványt jelent.

Az egyik lakástakaréknál nagyon kedvező teljes hiteldíj mutatóval (THM) találkozhatunk. Már 3,76%-os THM-mel juthatsz hitelhez, ami 10 év múlva felvehető hitelként elég korrekt lehetőség. Ráadásul 113 hónapos hitel futamidő mellett 47 430 forint havi törlesztőrészlet jön ki.

Babakötvény

A Babakötvény biztonságos, jó hozamú megtakarítási forma. Futamideje a kibocsátástól számított 19 év, azaz gyermekünk életkezdésére találták ki. az állam minden gyermek számlájára, annak megnyitásakor egyszeri alkalommal 42 500 forintot fizet be.

A befizetéseidet pedig további 10 százalékos állami támogatással egészíti ki, melynek maximuma évi 6 000 forint, ami értelemszerűen legalább 60 000 forint éves befizetés mellé jár. Még magas kamatot is kapsz a bent lévő pénzre, mely erre az évre 5,4%-ot jelent. Ezt az előző éves fogyasztói árindexből (2,4%) és a 3%-os kamatprémiumból tevődik össze. Nézd meg a Bankmonitor Babakötvény kalkulátorát!

Babakötvény

step-1
Biztonságos megtakarítás gyermeked számára!
 • 10%-os állami támogatás a befizetések után
 • Ingyenes számlavezetés
 • Egyszeri, 42 500 Ft-os életkezdési támogatás
 • 100%-osan államilag garantált megtakarítás

Adataid megadását követően a Bankmonitor szakértője felhív.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Azt feltételezve, hogy a gyermeked születésétől kezdve nem vetted igénybe a Babakötvény adta lehetőségeket (az egyszeri 42 500 forint állami támogatás + évi 60 000 forint befizetése + évi 6 000 forint állami támogatás + kamatok), évi átlagos 3 százalékos infláció és 3 százalék kamatprémium mellett mostantól számítva a 10. év végére 965 461 forint megtakarítás jön össze.

Tedd ezt, és a gyermekednek lesz önereje a lakáshitelhez!

Tehát havi 25 ezer forintos megtakarításból a gyerekednek lakáscélra 4,1 millió forintot tudsz összegyűjteni 10 év alatt, ha az alábbi táblázat szerint takarítasz meg!

A pályakezdő fiatalok megoldása

Pályakezdő fiatalként nagyon fontos a havi megtakarítás szerepe. A leendő lakásodhoz az önerő előteremtése kiemelkedően fontos cél lehet az életedben. Tegyük fel, hogy fel szeretnél készülni egy 5 év múlva történő lakásvásárlásra! Gondolj bele, mibe tennéd a pénzedet, hogy a lakáshoz jutást megkönnyítsd!

Nem sok időd van hátra a pénz előteremtésére. Minél magasabb éves hozamot kellene elérned ahhoz, hogy több pénz álljon rendelkezésedre 5 év múlva. Ehhez a megfelelő eszközökbe kell elhelyezned a pénzedet.

Tipikusan ilyenek:

 • Lakás-takarékpénztár
 • Lakossági állampapírok

5 éves Lakástakarék

5 éves lakástakarékkal akár 8 százalék feletti betéti hozamot (EBKM) is elérhetsz! Meg kell határoznod a fontossági sorrendet! Abban az esetben, ha az önerő előteremtése jelenti a nagyobb nehézséget, akkor a nagyobb megtakarítási összeg számodra a fontos, miközben ha ez nem jelent nehézséget, és már a hitelfelvétel a szempontod, akkor a hitel THM-je számít jobban a választáskor. Most az önerő előteremtésére alapozva, a megtakarítási összeg és az EBKM lesz a döntő szempont.

Azt feltételezzük, hogy 2 darab 5 éves lakástakarékot tudsz kötni. Vagy azért, mert a párod is köt, vagy azért, mert egy közeli hozzátartozó nevére kötsz egy másikat. Együtt a két lakástakarékba összesen havi 40 000 forint megtakarítási összeg érkezik, ezzel pedig több mint 3,1 millió forint megtakarításod lesz. Nézd meg a Bankmonitor lakástakarék kalkulátorát, hogy megtudd, melyik lakástakarékot érdemes megnyitnod!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

 

Megtakarítás állampapírban

Havi 40 000 forintot megtakarítva, abból inflációkövető állampapírokat vásárolva, a várt 3 százalékos inflációval és a jelenlegi 1,4 százalékos kamatprémiummal számolva, 5 év után majdnem 2,7 millió forint megtakarításod gyűlhet össze. Azt fontos megjegyeznünk, hogy a havi 40 000 forint megtakarításodból összegyűlt 2,7 milliós rész után kamatadó-fizetési kötelezettséged keletkezne, ha 5 év elteltével az összeget a lakáshiteled önerejére fordítanád. (Legjobb esetben minden évben nyitnál TBSZ számlát, mellyel adót tudnál megtakarítani, de az első évben nyitott számla kivételével, a többi kezdetétől nem telne el 5 év sem, ezért kamatadót kellene fizetned, ha kivennéd a pénzedet.) Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorát, hogy megtudd, melyik állampapír kamatozik a legjobban!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Tedd ezt, és pályakezdő fiatalként lesz önerőd a lakáshitelhez!

Tehát havi 80 ezer forintos megtakarításból a pályakezdő fiatalok lakáscélra 5,8 millió forintot tudnak összegyűjteni 5 év alatt, ha az alábbi táblázat szerint takarítanak meg! Azonban ennél kisebb összeget tudnak elkölteni az előző bekezdésben leírtak miatt.

Reméljük, sikerült számpéldákkal segítenünk, hogy az élethelyzetedben össze tudd gyűjteni a szükséges önerőt a lakásvásárláshoz. Ha szeretnéd rendbe tenni a pénzügyeidet, nézd meg a kalkulátorainkat!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.