Betöltés

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

szerző: Singer Zoltán
2018-09-14

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted össze a szükséges önerőt. Ennek segítségével könnyebben boldogulhatsz, ha célirányosan szeretnél pénzt félretenni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A kiskorú gyermekek szülei és a pályakezdők helyzetén keresztül szeretnénk bemutatni, hogyan érdemes lakáscélra pénzt félretenned. Létezik több megoldás a megtakarítás elhelyezésére, és nem árt tudnod, hogy együttesen ezek közül többet is érdemes felhasználnod a célod elérésére. Kalkulálj azzal, hogy a leendő lakásvásárlásnál legalább 20 százalékos önerő szükségeltetik ahhoz, hogy lakáshitelt vehessél fel!

A gyermekek lakáscéljának megvalósítása

Szülőként érdemes készülnünk a gyermekeink önálló életkezdésére. Ennek része lehet a leendő lakásukhoz valamekkora tőke előteremtése. Képzeld el azt a helyzetet, hogy a gyermeked felnőtté válásához még 10 év van hátra! Gondolj bele, mibe tennéd a pénzedet, hogy a lakáshoz jutásukat segítsd!

Ez bizony nem is olyan könnyű kérdés. A hátralévő időtáv miatt van elég idő a pénz előteremtésére. Igen ám, de minél magasabb éves hozamot kellene elérned ahhoz, hogy 10 év múlva több pénz álljon a rendelkezésükre. Ehhez a megfelelő helyre kell elhelyezni a pénzedet.

Tipikusan ilyenek:

 • Lakás-takarékpénztár
 • Babakötvény

10 éves lakástakarék

A lakástakarék egyértelműen a lakáscélú megtakarítás eszköze. Segítségével 4-10 év alatt előteremthetjük a lakásvásárláshoz szükséges önerő egy részét, de több szerződéssel akár egészét is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a példában hátralévő 10 éves időtáv mellett melyik lakástakarék milyen feltételeket biztosít a leendő lakásvásárlók számára.

Arra jutottunk, hogy bármelyik lakástakarék 10 éves konstrukciójával körülbelül 3 136 000 forint gyűlik össze, a különbségek a hitelfeltételekben mutatkoznak meg. A részletekért nézd meg a Bankmonitor lakástakarék kalkulátorát!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

 

Az egyik lakástakaréknál a Bankmonitor nyitási akció miatt Erzsébet-utalvány formájában még mi fizetünk azért, hogy lakástakarék számlát nyiss! 10 éves futamidő esetén ez a 20 000 forintos számlanyitási díjjal összevetve 40 000 forint Erzsébet-utalványt jelent.

Az egyik lakástakaréknál nagyon kedvező teljes hiteldíj mutatóval (THM) találkozhatunk. Már 3,76%-os THM-mel juthatsz hitelhez, ami 10 év múlva felvehető hitelként elég korrekt lehetőség. Ráadásul 113 hónapos hitel futamidő mellett 47 430 forint havi törlesztőrészlet jön ki.

Babakötvény

A Babakötvény biztonságos, jó hozamú megtakarítási forma. Futamideje a kibocsátástól számított 19 év, azaz gyermekünk életkezdésére találták ki. az állam minden gyermek számlájára, annak megnyitásakor egyszeri alkalommal 42 500 forintot fizet be.

A befizetéseidet pedig további 10 százalékos állami támogatással egészíti ki, melynek maximuma évi 6 000 forint, ami értelemszerűen legalább 60 000 forint éves befizetés mellé jár. Még magas kamatot is kapsz a bent lévő pénzre, mely erre az évre 5,4%-ot jelent. Ezt az előző éves fogyasztói árindexből (2,4%) és a 3%-os kamatprémiumból tevődik össze. Nézd meg a Bankmonitor Babakötvény kalkulátorát!

Babakötvény

step-1
Biztonságos megtakarítás gyermeked számára!
 • 10%-os állami támogatás a befizetések után
 • Ingyenes számlavezetés
 • Egyszeri, 42 500 Ft-os életkezdési támogatás
 • 100%-osan államilag garantált megtakarítás
Adataid megadását követően a Bankmonitor szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Azt feltételezve, hogy a gyermeked születésétől kezdve nem vetted igénybe a Babakötvény adta lehetőségeket (az egyszeri 42 500 forint állami támogatás + évi 60 000 forint befizetése + évi 6 000 forint állami támogatás + kamatok), évi átlagos 3 százalékos infláció és 3 százalék kamatprémium mellett mostantól számítva a 10. év végére 965 461 forint megtakarítás jön össze.

Tedd ezt, és a gyermekednek lesz önereje a lakáshitelhez!

Tehát havi 25 ezer forintos megtakarításból a gyerekednek lakáscélra 4,1 millió forintot tudsz összegyűjteni 10 év alatt, ha az alábbi táblázat szerint takarítasz meg!

A pályakezdő fiatalok megoldása

Pályakezdő fiatalként nagyon fontos a havi megtakarítás szerepe. A leendő lakásodhoz az önerő előteremtése kiemelkedően fontos cél lehet az életedben. Tegyük fel, hogy fel szeretnél készülni egy 5 év múlva történő lakásvásárlásra! Gondolj bele, mibe tennéd a pénzedet, hogy a lakáshoz jutást megkönnyítsd!

Nem sok időd van hátra a pénz előteremtésére. Minél magasabb éves hozamot kellene elérned ahhoz, hogy több pénz álljon rendelkezésedre 5 év múlva. Ehhez a megfelelő eszközökbe kell elhelyezned a pénzedet.

Tipikusan ilyenek:

 • Lakás-takarékpénztár
 • Lakossági állampapírok

5 éves Lakástakarék

5 éves lakástakarékkal akár 8 százalék feletti betéti hozamot (EBKM) is elérhetsz! Meg kell határoznod a fontossági sorrendet! Abban az esetben, ha az önerő előteremtése jelenti a nagyobb nehézséget, akkor a nagyobb megtakarítási összeg számodra a fontos, miközben ha ez nem jelent nehézséget, és már a hitelfelvétel a szempontod, akkor a hitel THM-je számít jobban a választáskor. Most az önerő előteremtésére alapozva, a megtakarítási összeg és az EBKM lesz a döntő szempont.

Azt feltételezzük, hogy 2 darab 5 éves lakástakarékot tudsz kötni. Vagy azért, mert a párod is köt, vagy azért, mert egy közeli hozzátartozó nevére kötsz egy másikat. Együtt a két lakástakarékba összesen havi 40 000 forint megtakarítási összeg érkezik, ezzel pedig több mint 3,1 millió forint megtakarításod lesz. Nézd meg a Bankmonitor lakástakarék kalkulátorát, hogy megtudd, melyik lakástakarékot érdemes megnyitnod!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

 

Megtakarítás állampapírban

Havi 40 000 forintot megtakarítva, abból inflációkövető állampapírokat vásárolva, a várt 3 százalékos inflációval és a jelenlegi 1,4 százalékos kamatprémiummal számolva, 5 év után majdnem 2,7 millió forint megtakarításod gyűlhet össze. Azt fontos megjegyeznünk, hogy a havi 40 000 forint megtakarításodból összegyűlt 2,7 milliós rész után kamatadó-fizetési kötelezettséged keletkezne, ha 5 év elteltével az összeget a lakáshiteled önerejére fordítanád. (Legjobb esetben minden évben nyitnál TBSZ számlát, mellyel adót tudnál megtakarítani, de az első évben nyitott számla kivételével, a többi kezdetétől nem telne el 5 év sem, ezért kamatadót kellene fizetned, ha kivennéd a pénzedet.) Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorát, hogy megtudd, melyik állampapír kamatozik a legjobban!

 

Tedd ezt, és pályakezdő fiatalként lesz önerőd a lakáshitelhez!

Tehát havi 80 ezer forintos megtakarításból a pályakezdő fiatalok lakáscélra 5,8 millió forintot tudnak összegyűjteni 5 év alatt, ha az alábbi táblázat szerint takarítanak meg! Azonban ennél kisebb összeget tudnak elkölteni az előző bekezdésben leírtak miatt.

Reméljük, sikerült számpéldákkal segítenünk, hogy az élethelyzetedben össze tudd gyűjteni a szükséges önerőt a lakásvásárláshoz. Ha szeretnéd rendbe tenni a pénzügyeidet, nézd meg a kalkulátorainkat!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.