Betöltés

„Mennyi lesz a nyugdíjam?” – Két óvintézkedés, amit érdemes megtenni

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-18

Mennyi lesz a nyugdíjam? – Emberek tömegeit érdekli a kérdés, főleg azokat, akik már közelednek a nyugdíjkorhatárhoz. Természetesen általános válasz nincs, mindenkinek csak a saját munkaviszony és fizetésadatai alapján lehet megállapítani, hogy mennyit hoz majd havonta „a postás”. Van viszont két olyan javaslatunk, ami sokat segíthet abban, hogy biztonságban legyenek az időskori pénzügyeid. Az első, hogy nyiss önkéntes nyugdíjpénztárat és tegyél félre magadnak is pénzt, hogy ne csak az állami nyugdíjtól függj. A második, hogy időről időre egyeztesd le, hogy jól szerepelnek-e az adataid az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF). Egészen egyszerű a dolog, mi már próbáltuk.

A Bankmonitor korábban is részletesen írt már arról, hogy nagyot téved, aki azt hiszi, hogy az állami nyugdíjából megél majd idős korában. Pláne igaz ez akkor, ha nem teszünk időben óvintézkedéseket azért, hogy legyen mit a tejbe aprítani 70 felett. Két ilyen óvintézkedést is bemutatunk ebben a cikkben.

1. Tegyél félre Magadnak! Az első és legfontosabb az öngondoskodás. A fent linkelt cikkben részletesen kifejtettük, hogy miért nem lesz elég az állami nyugdíjad arra, hogy eltartsd Magad. Most azt szeretnénk elmondani, hogyan tegyél félre Magadnak, ha elfogadtad már ezt a tényt.

Jelenleg három pénzügyi megoldás közül választhatsz, ha kifejezetten a nyugdíjas éveidre szeretnél félretenni. Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Ezek közül az elsőt szerintünk felejtsd el, mert túl drága. A harmadik nagyon jó megoldás, de magadnak kell kezelned a megtakarításodat, ami sok időt és szaktudást igényel.

Az önkéntes nyugdíjpénztárat tartjuk az átlagember számára a legjobb megoldásnak. A Bankmonitornál jelenleg minden harmadik kolléga rendelkezik ilyen termékkel és dolgozunk az arány további javításán.

Ha 20 évesen havi 10 ezer forintot elkezdesz félrerakni az önkéntes nyugdíjpénztáradba és fegyelmezett maradsz, akkor 22 millió forintod gyűlhet össze nyugdíjig! Ráadásul úgy, hogy csak alig több, mint 5 milliót fizettél be, tehát 15 millió forintnál is nagyobb „ajándékot” kapsz.

Az öngondoskodást sohasem túl késő, de érdemes minél előbb elkezdeni. Ha kíváncsi vagy, mennyit kell minden hónapban félretenned, hogy megfelelő nyugdíj kiegészítést érj el, használd bátran a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog a tervezésben.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

2. Ellenőrizd az adataidat az ONYF-nél! Azon túl, hogy félreteszel Magadnak a nyugdíjas éveidre, azért ne mondj le az állami kifizetésekről se, ellenőrizd akár többször is, hogy helyesen szerepelnek-e az adataid az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál.

A Bankmonitoros csapatból nemrég ketten is végeztek ilyen ellenőrzést ismerősöknek, s mind a két esetben találtak hibát a nyilvántartásban. Ha ezek a hibák észrevétlenül maradnak, az akár azt is eredményezheti, hogy az illető csak később tud nyugdíjba menni (nők esetén pl. papíron később lesz meg a 40 év szolgálati idő, mint a valóságban), vagy a nyugdíjkorhatár elérésével nyugdíjba megy ugyan, de nyugdíja alacsonyabb lesz annál, mint ami jogosan járna.

Persze közvetlenül nyugdíjba vonulás előtt is megejtheted ezt az adategyeztetést, csak nem biztos, hogy emlékezni fogsz még a 20-as éveidre. Az sem biztos, hogy be tudod szerezni a bizonyítékokat, ha valamelyik munkahelyed hiányzik a nyilvántartásból. Az adategyeztetés sok lépésből áll, de meglepően egyszerű feladat, ha jól bánsz a számítógépekkel. Ha adtál már be elektronikusan adóbevallást, akkor ismerős is lesz a folyamat, az alábbiakban röviden bemutatjuk, hogyan működik.

Az adategyeztetési eljárás csak elektronikus úton indítható, amire csak saját Ügyfélkapun keresztül van lehetőség. Ezt a kormányablakoknál valamint az okmányirodákban tudod igényelni. Amennyiben rendelkezel ügyfélkapu regisztrációval, akkor a következő lehetőségeid vannak:

 1. a www.onyf.hu honlapon a “Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpont használatával,
 2. vagy a www.magyarorszag.hu internetes oldalon Ügyfélkapun történő belépést követően az „Elektronikusan indítható ügyek” menüpontban a “Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” pont megnyitásával

el tudod kezdeni a folyamatot, részletes útmutatást találsz. A lényeg, hogy le kell töltened a NAV „ÁNYK” nevű nyomtatványkitöltő programját, illetve hozzá azt a nyomtatványt is, amivel tudod kezdeményezni az eljárást.

Ha mindkettő megvan, akkor elindítod az ÁNYK-t és az „Adatok” menüpontban az „Új nyomtatvány” almenüre kattintasz. Ekkor felugrik egy ablak, aminek a „Sablonok” szekciójában látod majd a „ONYFKIERT_KERELEM” nevű nyomtatványt, kattints arra. Ekkor megnyílik az alábbi nyomtatvány, csak ki kell töltened. Egyszerű és gyors a kitöltés.

ONYF adategyeztetési kérelem

Ha megadtál minden adatot, akkor az ÁNYK-ban a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval”menüpontban nyomd meg a „Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre” almenüpontot. Ha ezzel megvagy, akkor újra menj a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval”menüpontra és most a „Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” almenüt kattintsd.

Ezután meg kell adnod a felhasználóneved és jelszavad az ügyfélkapuhoz és már be is megy a dokumentum. Ezután azt automatikusan a lakóhelyed szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterületéhez továbbítják.

A beadástól számított 10 napon belül értesítenek az eljárás menetéről és részletes kimutatást küldenek a következő adatokról:

 • biztosításban töltött időszakok,
 • egyéb szolgálati idők (nők esetében a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához elismerhető jogosultsági idő),
 • a foglalkoztató, vagy jogutódja, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adatai,
 • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem,
 • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék, valamint
 • azok a szolgálati időnek nem minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék-, illetve nyugdíjjárulék-fizetés.

A kimutatás egészen közérthető és benne lesznek a további teendőid is. Röviden annyit kell tudnod, hogy 60 napod van átnézni, hogy minden munkaviszonyod pontosan szerepel-e. Ha nem értesz egyet valamivel, akkor ezt jelezned kell az Elfogadó/Észrevételező nyilatkozat beküldésével és csatolnod kell bizonyítékokat, amik alátámasztják az állításaidat. Ezt már intézheted személyesen, vagy postán is.

Bármit csatolhatsz, ami alátámasztja az állításaidat. Nem tudjuk, hogy igaz-e, de olyat is hallottunk már, hogy valaki semmilyen írásbeli bizonyítékkal nem rendelkezett egy munkaviszonyról, de 3 tanú felsorakoztatásával igazolta, hogy márpedig egy nevezett időpontban egy nevezett cégnél dolgozott.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.