Betöltés
loading

Mennyire veszélyes vírushordozó a készpénz?

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy a készpénzhasználat vajon mennyire veszélyes a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A WHO (vagyis az Egészségügyi Világszervezet) és több európai jegybank szerint a készpénz nem veszélyesebb a koronavírus fertőzés szempontjából, mint bármelyik más tárgy, amit emberek érintenek, fogdosnak. Ez persze aligha megnyugtató, hiszen a koronavírus akár két hétig is képes életben maradni bizonyos felületeken, egy-egy bankjegy vagy pénzérme pedig napjában több kézen is átmehet, amíg hozzánk eljut. Ezért nagyon fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása: a gyakori kézmosás, vagy akár a kesztyű használata készpénzes vásárlásnál.

Az MNB is felismerte ezt, ezért több óvintézkedést is tett az ügy érdekében: 

1. A készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihentetik.

2. A jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.

Persze te magad is tehetsz a biztonságod érdekében, például azzal, ha igyekszel kihasználni az elérhető elektronikus bankolási lehetőségeket: a netbankot, a telebankot, vagy akár a Magyar Posta iCsekk alkalmazását, amivel a csekkeket lehet mobiltelefonról befizetni. De a személyes kontaktus számát csökkentheti az online Babaváró hitel igénylés és az online személyi kölcsön igénylés is!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi megtakarítása van egy átlagos magyar családnak?

A koronavírus hatására szerte a világban erősen megugrott a háztartások megtakarítási rátája: az Amerikai Egyesült Államokban például soha nem látott rekordot ért el, de Európa-szerte is hasonló jelenség volt megfigyelhető....

Miért okoz gazdasági káoszt a koronavírus?

Új Péter, a 444 és a hazai internet ikonikus alakja készített interjút Sándorfi Balázzsal a vírus okozta gazdasági válságról. Az átlagosnál hosszabb és mélyenszántóbb értekezés az alábbi témákról: Miért okoz gazdasági...

Megjelentek a részletszabályok a fizetési moratóriumról

2020.03.24-én este kormányrendelet jelent meg a hitel moratórium részletszabályairól. Nagyon sok kérdésre válasz született, mely megerősíti Nagy Márton, a jegybank alelnökének mai nyilatkozatában elhangzott kijelentéseket. Vegyük sorra a rendelet megállapításait....

Blogajánló