Mennyit adózok, ha felveszem a pénzem a nyugdíjpénztárból?

 • 2017.09.04.
 • szerző: bankmonitor.hu

„Az önkéntes nyugdíjpénztáramon lévő teljes összeget ki szeretném venni 10 év után. A hozam tudtommal adómentes, a tőke rész után összesen mennyi adót kell fizetnem? Illetve ez az adó azonnal levonásra kerül, vagy a következő évi bevallásnál kell befizetni az összeget?” Ezt a kérdést kaptuk, amire most szakértőnk meg is adja a választ.

A kérdés teljesen jogos, és meg tudjuk erősíteni azt a részét, miszerint a hozam adómentesen felvehető a 10 éves időszak után. Annyiban egyszerűbb itt a helyzet, hogy csak azt vizsgálják, hogy mikor nyitotta meg az érdeklődő a számláját. Ha megvan a 10 év ettől számítva, akkor adó- és járulékmentes lesz a hozam felvétele. Egyébként a nyitástól számított 10 évig mindenképpen várnunk kell, a pénzünkhöz nem tudunk addig hozzányúlni.

Ne feledjük viszont, hogy a tagsági viszony fenntartásához három évente csak egyszer vehetjük ki a hozamot a pénztárból. Bár a kérdés feltevéséből adódóan az ügyfelet ez nem érintené, mert vélhetően a kivétellel együtt meg is szüntetné a számláját, de nem árt azért ezt annak tudnia, aki csak átmenetileg akar pénzt kivenni a nyugdíj-kiegészítésre félretett megtakarításából.

A tőke (a befizetés mellett az adó-visszatérítés is itt van) esetében már trükkösebb a kérdés, és itt a válasz ennek megfelelően bonyolultabb is. Rögtön tisztázni kell ugyanis azt, hogy mikorra tehető a befizetés jóváírása az önkéntes nyugdíjpénztári számlán. Márpedig ez az egy tényező mindent megváltoztat. A személyi jövedelemadóról szóló törvény ugyanis megkülönbözteti a 2007. december 31-e előtt és után jóváírt befizetéseket.

Óriási eltérés van a két időszakban abból a szempontból, hogy miként kell az adóalapot (egyéb jövedelemként adózik a kifizetés) megállapítani. Attól függően, hogy a számlanyitástól vagy befizetéstől kezdve mennyi év telt el, úgy változik az adóalap.

 • A 2007. december 31-e előtt jóváírt befizetéseknél egyszerűbb a helyzet, mert ekkor csak a számlanyitás időpontjához képest nézik az eltelt időt.
 • A 2007. december 31-e után jóváírt befizetéseknél viszont nem a számlanyitás, hanem a befizetés időpontja számít. Minden egyes befizetést külön-külön megvizsgálnak és számítják ki az eltelt éveket.

Az közös, hogy a vizsgált időszak hosszától függően csökken az adóalap arányos beszámítása. A 11. évig még a tőke 100%-a adózik, viszont minden egyes eltelt évvel 10%-kal csökken a beszámítás, és a 21. évben már adómentes lesz a tőke kifizetése.

A kérdés időzítése alapján azt mondhatjuk, hogy most telhet le a 10 év a számlanyitáshoz képest. Érzékeltetésképpen nézzünk egy olyan példát, amikor 2007. júniusában nyitottuk meg a számlát, és a nyitáshoz képest 2017. júniusában le is telt a 10 év.

A számlanyitáshoz képest a 10 év megvan, vagyis felvehető a tőke is, viszont ebben az esetben mind a 2007. júniusa – 2007. decembere és 2008. januárja – 2017. júniusa közötti befizetésekből és állami adó-visszatérítésből származó tőke teljes egészében (100%-osan) az adóalapba kerül.

Csak megjegyzésként, teljesen más lenne a helyzet, ha a számlanyitásra már 2002. júniusában sor került volna. Ekkor legalább a 2002-2007 közöttire tehető tőke nem 100%-ban, hanem csak 50%-kal járult volna hozzá az adóalaphoz (16. évben vagyunk már benne eszerint). Persze a 2007 utáni tőkének továbbra is a 100%-a kerülne az adóalapba, de bizonyíthatóan kevesebb adót kellene fizetni.

De vissza is az eredeti példához. Az szja törvény szerint bekerül a tőke teljes egésze az adóalapba, aminek a 82%-át kell figyelembe venni, és arra megfizetni a 15%-os szja-t és a 22%-os ehót. A valós adómérték 30,34% (=(15% + 22%)*82%). Az szja-t a pénztár levonja, viszont az ehót már nem, azt a pénztár által adott igazolás alapján fizeti meg az ügyfél.

Ha nyugdíj-kiegészítésben gondolkozunk, akkor hosszú távon a 20%-os adó-visszatérítés miatt az önkéntes nyugdíjpénztár óriási segítséget jelent. Nézze meg a kalkulátorunkkal, hogy mit várhat a nyugdíjban az előtakarékosságtól!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.