Betöltés

Mennyit adózok, ha felveszem a pénzem a nyugdíjpénztárból?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-04

„Az önkéntes nyugdíjpénztáramon lévő teljes összeget ki szeretném venni 10 év után. A hozam tudtommal adómentes, a tőke rész után összesen mennyi adót kell fizetnem? Illetve ez az adó azonnal levonásra kerül, vagy a következő évi bevallásnál kell befizetni az összeget?” Ezt a kérdést kaptuk, amire most szakértőnk meg is adja a választ.

A kérdés teljesen jogos, és meg tudjuk erősíteni azt a részét, miszerint a hozam adómentesen felvehető a 10 éves időszak után. Annyiban egyszerűbb itt a helyzet, hogy csak azt vizsgálják, hogy mikor nyitotta meg az érdeklődő a számláját. Ha megvan a 10 év ettől számítva, akkor adó- és járulékmentes lesz a hozam felvétele. Egyébként a nyitástól számított 10 évig mindenképpen várnunk kell, a pénzünkhöz nem tudunk addig hozzányúlni.

Ne feledjük viszont, hogy a tagsági viszony fenntartásához három évente csak egyszer vehetjük ki a hozamot a pénztárból. Bár a kérdés feltevéséből adódóan az ügyfelet ez nem érintené, mert vélhetően a kivétellel együtt meg is szüntetné a számláját, de nem árt azért ezt annak tudnia, aki csak átmenetileg akar pénzt kivenni a nyugdíj-kiegészítésre félretett megtakarításából.

A tőke (a befizetés mellett az adó-visszatérítés is itt van) esetében már trükkösebb a kérdés, és itt a válasz ennek megfelelően bonyolultabb is. Rögtön tisztázni kell ugyanis azt, hogy mikorra tehető a befizetés jóváírása az önkéntes nyugdíjpénztári számlán. Márpedig ez az egy tényező mindent megváltoztat. A személyi jövedelemadóról szóló törvény ugyanis megkülönbözteti a 2007. december 31-e előtt és után jóváírt befizetéseket.

Óriási eltérés van a két időszakban abból a szempontból, hogy miként kell az adóalapot (egyéb jövedelemként adózik a kifizetés) megállapítani. Attól függően, hogy a számlanyitástól vagy befizetéstől kezdve mennyi év telt el, úgy változik az adóalap.

 • A 2007. december 31-e előtt jóváírt befizetéseknél egyszerűbb a helyzet, mert ekkor csak a számlanyitás időpontjához képest nézik az eltelt időt.
 • A 2007. december 31-e után jóváírt befizetéseknél viszont nem a számlanyitás, hanem a befizetés időpontja számít. Minden egyes befizetést külön-külön megvizsgálnak és számítják ki az eltelt éveket.

Az közös, hogy a vizsgált időszak hosszától függően csökken az adóalap arányos beszámítása. A 11. évig még a tőke 100%-a adózik, viszont minden egyes eltelt évvel 10%-kal csökken a beszámítás, és a 21. évben már adómentes lesz a tőke kifizetése.

A kérdés időzítése alapján azt mondhatjuk, hogy most telhet le a 10 év a számlanyitáshoz képest. Érzékeltetésképpen nézzünk egy olyan példát, amikor 2007. júniusában nyitottuk meg a számlát, és a nyitáshoz képest 2017. júniusában le is telt a 10 év.

A számlanyitáshoz képest a 10 év megvan, vagyis felvehető a tőke is, viszont ebben az esetben mind a 2007. júniusa – 2007. decembere és 2008. januárja – 2017. júniusa közötti befizetésekből és állami adó-visszatérítésből származó tőke teljes egészében (100%-osan) az adóalapba kerül.

Csak megjegyzésként, teljesen más lenne a helyzet, ha a számlanyitásra már 2002. júniusában sor került volna. Ekkor legalább a 2002-2007 közöttire tehető tőke nem 100%-ban, hanem csak 50%-kal járult volna hozzá az adóalaphoz (16. évben vagyunk már benne eszerint). Persze a 2007 utáni tőkének továbbra is a 100%-a kerülne az adóalapba, de bizonyíthatóan kevesebb adót kellene fizetni.

De vissza is az eredeti példához. Az szja törvény szerint bekerül a tőke teljes egésze az adóalapba, aminek a 82%-át kell figyelembe venni, és arra megfizetni a 15%-os szja-t és a 22%-os ehót. A valós adómérték 30,34% (=(15% + 22%)*82%). Az szja-t a pénztár levonja, viszont az ehót már nem, azt a pénztár által adott igazolás alapján fizeti meg az ügyfél.

Ha nyugdíj-kiegészítésben gondolkozunk, akkor hosszú távon a 20%-os adó-visszatérítés miatt az önkéntes nyugdíjpénztár óriási segítséget jelent. Nézze meg a kalkulátorunkkal, hogy mit várhat a nyugdíjban az előtakarékosságtól!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Párizs

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.