Menyiért kap céged hosszú távú hitelt?

Menyiért kap céged hosszú távú hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-14
 

Dinamikusan fejlődik a vállalkozásod, vagy éppen csak a szárnyait bontogatja? Bővítenél, korszerűsítenél, de a saját erőn kívül további forrásokra lenne szükséged? Hosszú távú finanszírozásra megoldást jelenthetnek a bankok kínálatában elérhető beruházási hitelek. Villám körkép a legfontosabb díjtételekről és kamatokról.

A beruházási döntések egy vállalkozás életében a legfontosabb kérdések, hiszen végül is ezek határozzák meg, hogy működése során mivel foglalkozik az adott vállalkozás. Ha egy vállalkozásnak a növekedéshez, tevékenysége bővítéséhez nem áll rendelkezésre elegendő forrása, akkor kézenfekvő megoldást jelenthet valamelyik bankhoz fordulnia kölcsönért.

Legyen szó

  • hosszabb távú készletfinanszírozásról,
  • eszközök, gépek, berendezések vásárlásáról, korszerűsítéséről,
  • telephely létesítéséről vagy a meglévő fejlesztéséről, bővítéséről, stb.

a bankok által kínált beruházási hitelek között biztos, hogy találunk a céljainknak megfelelőt.

A beruházási hitel előnye, hogy

  • számos fejlesztési célra igénybe vehető,
  • előrehozhatóak és megvalósíthatóak a fejlesztési elképzelések,
  • az adott beruházással, fejlesztéssel a vállalkozás versenyképessége növelhető,
  • a futamidő, az esetleges türelmi idő, a törlesztőrészeletek nagysága és gyakorisága a beruházás megtérülésének figyelembevételével kerül megállapításra,
  • kiszámítható, a törlesztőrészletek előre tervezhetőek,
  • a hitelkamatok és jutalékok költségként elszámolhatóak.

A konstrukció előnyei mellett
természetesen költségekkel is számolnunk kell. A lehetséges díjak köre rendkívül széles lehet. Kezdve a hitelbírálati, szerződéskötési díjtól a rendelkezésre tartási jutalékon keresztül a hitelbiztosítéki érték felülvizsgálati díjig (értékbecslési díj, ha ingatlan vagy egyéb tárgyi fedezet bevonása szükséges).
Az egyszeri díjakon túl persze a legfontosabb
a hitel után fizetett kamat, valamint kezelési költség, ezért jelenleg mi is ezekre koncentrálunk.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a beruházási hitelekkel kapcsolatban felmerülő legfontosabb rendszeres költségeket. Fontos leszögeznünk, hogy a táblázat egy gyors összehasonlításra tökéletesen alkalmas, de közel sem teljes körű.

beruhahitel20140514.jpg

Az összeállítás során a szigorú értelemben vett standard banki termékekre koncentráltunk. (Természetesen a bankkal kötött egyedi megállapodás keretében a táblázatban szereplő feltételektől eltérő kondíciókkal is hitelhez juthatunk). Amennyiben nem találtunk az adott bank kínálatában dedikált beruházási hitelt, ott a bank szabad felhasználású hitelterméke került figyelembevételre. Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott finanszírozási formák érhetőek el, a konstrukciók eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem áll módunkban bemutatni.

Beruházási hitel általában
minden olyan vállalkozás számára elérhető, amely jó pénzügyi helyzetben van. A finanszírozás mértéke természetesen számos tényezőtől függ. Leggyakrabban mégis a vállalkozás banki adósminősítése, árbevétele, hitelmúltja és eladósodottsága a meghatározó.

Néhány alapfeltételnek persze eleget kell tenni:

  • általában legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
  • a vállalkozás gazdálkodása nem lehet veszteséges,
  • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
  • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Természetesen a fentieken túl szélesebb feltételekkel is találkozhatunk egy-egy termék esetében.

Mindezek fényében talán senkit sem szükséges győzködni, hogy ma hitelt felvenni a legracionálisabban a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretei között lehet. A 2,5%-os maximált fix kamat miatt ez nem kétséges.

Nézd meg, hogy vállalkozásod eleget tesz-e a feltételeknek!

Széchenyi hitel
Bankmonitor




Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés