Betöltés

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-13

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később megvásárolható többi állampapír. Rávilágítunk arra, hogy milyen változások történhetnek, melyek alapvetően befolyásolhatják azt, hogy mibe tegyük a pénzünket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A hozamkörnyezet folyton változik: a korábbi években egyre csökkentek, míg mostanában elkezdtek emelkedni a kamatok. Például az Államadósság Kezelő Központ nemrég 0,5 százalékponttal emelte az újonnan kibocsátott fix kamatozású lakossági állampapírok kamatait. (Jelenleg a legfeljebb 2 éves futamidejű lakossági állampapírok a fix kamatozásúak.) Megnéztük, hogy ez milyen gondolkodásbeli változásokat kényszerít ki a befektetőkből, de előbb nézzük meg a jelenleg elérhető fix kamatokat!

Mint láthatjuk, legfeljebb évi 3% kamat érhető el a mostani kínálat fix kamatozásaival. Ha nem vennénk figyelembe az infláció mértékét, ez még jónak is tűnhetne. Ha jobban belegondolunk, akkor az infláció mértéke a legújabb adatok szerint elérheti az éves 3,4%-os értéket is, de várhatóan mindenképp 3% körül fog alakulni. Ezzel könnyen belátható, hogy a már megemelt kamatokkal együtt pénzünk legfeljebb reálértékét kaphatjuk vissza, de a vásárlóérték nem lesz magasabb.

Most vizsgáljuk meg ezekkel szemben a hosszabb futamidejű állampapírok előnyeit és hátrányait! Először is, a Prémium Magyar Állampapír késve követi le az infláció alakulását, de legalább megteszi. Az idei év magasabb inflációja miatt jövőre kaphatunk érte nagyobb kamatot. Futamideje 3 vagy 5 év, de az infláción felül adott kamatprémiuma (1,1% és 1,4%) a mindenkori minimumán áll, emiatt az újabban kibocsátott sorozatoknál jó esetben a jövőben ennél nagyobb mértékű lehet. A papír a tavalyi infláció miatt, idén így is jónak mondható, 3,5% és 3,8%-os kamatot biztosít.

Megállapítható, hogy az esetleges nagyobb kamatprémiummal kibocsátott újabb sorozatok jobb kamatozást biztosítanának a jelenleg elérhetőnél (ahogy ezt láthatjuk a korábbi sorozatok jelenlegi kamatain (például 2020/I, 6,4%) is). Annyi valószínűsíthető, hogy a Prémium Magyar Állampapír jobb választás, mint a rövidebb futamidejű állampapírok, ezért érdemes a hosszabb lejáratok felé elmozdulnunk.

A másik alternatíva a Bónusz Magyar Állampapír, mely a bónusz sorozatok közül most biztosítja az eddigi legmagasabb kamatprémiumot. 4, 6 és 10 éves futamidők esetén a báziskamaton felül megkapható kamatprémium 2,25%, 2,75% és 3%. Ezért bónusz magyar állampapírt legalább a jelenlegi kamatprémiumok mellett érheti meg megvenni, ha ezen az Államadósság Kezelő Központ még emelne, akkor vonzó alternatíva válhatna belőle. A kamatbázist adó 12 havi diszkontkincstárjegy hozam is lassan elkezdhet emelkedni, ezért a kamatozás magasabb lesz a jelenlegi 2,27%, 2,77% és 3,02% értékeknél. Nyilván nem a 4, hanem a 6 és a 10 éves papíron érdemes gondolkoznunk, mivel a kamatozása ezeknek lehet hosszabb távon kifizetődő. Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapírnál mire számíthatunk:

Lássuk be, hogy az ÁKK célja a lakosság hosszabb futamidejű papírok felé terelése, amivel az államadósság szerkezete az egészségesebb, hosszabb lejáratok felé lenne tolható. Ennek ellentmondóan, meglepő módon a rövid futamidejű állampapírok kamatain emeltek (ebben közrejátszhatott a várható infláció is), miközben a hosszabb futamidejű, változó kamatozású papírok kamatprémiumain nem változtattak.

Igaz, utóbbiak kamatbázisának növekedésével, a kamatprémiummal növelt kamatuk is automatikusan emelkedni fog. De azon sem lepődnénk meg, ha az ÁKK a következő sorozatot már nem 1,1%-os és 1,4%-os kamatprémiummal helyezné forgalomba. Mindazonáltal erre nem igazán lesz szüksége, hiszen az inflációs ráta alakulása mellett várhatóan a kamatprémium emelése nélkül sem lenne gondja az értékesítéssel.

2 Hozzászólás

 1. Péter Gyuláné

  Azt szeretném megtudni, hogy a Kamatozó Kincstárjegyet kivezették a piacról?

  1. valaszolo

   Egyéves Magyar Állampapír lett belőle.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.