Betöltés

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-13

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később megvásárolható többi állampapír. Rávilágítunk arra, hogy milyen változások történhetnek, melyek alapvetően befolyásolhatják azt, hogy mibe tegyük a pénzünket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A hozamkörnyezet folyton változik: a korábbi években egyre csökkentek, míg mostanában elkezdtek emelkedni a kamatok. Például az Államadósság Kezelő Központ nemrég 0,5 százalékponttal emelte az újonnan kibocsátott fix kamatozású lakossági állampapírok kamatait. (Jelenleg a legfeljebb 2 éves futamidejű lakossági állampapírok a fix kamatozásúak.) Megnéztük, hogy ez milyen gondolkodásbeli változásokat kényszerít ki a befektetőkből, de előbb nézzük meg a jelenleg elérhető fix kamatokat!

Mint láthatjuk, legfeljebb évi 3% kamat érhető el a mostani kínálat fix kamatozásaival. Ha nem vennénk figyelembe az infláció mértékét, ez még jónak is tűnhetne. Ha jobban belegondolunk, akkor az infláció mértéke a legújabb adatok szerint elérheti az éves 3,4%-os értéket is, de várhatóan mindenképp 3% körül fog alakulni. Ezzel könnyen belátható, hogy a már megemelt kamatokkal együtt pénzünk legfeljebb reálértékét kaphatjuk vissza, de a vásárlóérték nem lesz magasabb.

Most vizsgáljuk meg ezekkel szemben a hosszabb futamidejű állampapírok előnyeit és hátrányait! Először is, a Prémium Magyar Állampapír késve követi le az infláció alakulását, de legalább megteszi. Az idei év magasabb inflációja miatt jövőre kaphatunk érte nagyobb kamatot. Futamideje 3 vagy 5 év, de az infláción felül adott kamatprémiuma (1,1% és 1,4%) a mindenkori minimumán áll, emiatt az újabban kibocsátott sorozatoknál jó esetben a jövőben ennél nagyobb mértékű lehet. A papír a tavalyi infláció miatt, idén így is jónak mondható, 3,5% és 3,8%-os kamatot biztosít.

Megállapítható, hogy az esetleges nagyobb kamatprémiummal kibocsátott újabb sorozatok jobb kamatozást biztosítanának a jelenleg elérhetőnél (ahogy ezt láthatjuk a korábbi sorozatok jelenlegi kamatain (például 2020/I, 6,4%) is). Annyi valószínűsíthető, hogy a Prémium Magyar Állampapír jobb választás, mint a rövidebb futamidejű állampapírok, ezért érdemes a hosszabb lejáratok felé elmozdulnunk.

A másik alternatíva a Bónusz Magyar Állampapír, mely a bónusz sorozatok közül most biztosítja az eddigi legmagasabb kamatprémiumot. 4, 6 és 10 éves futamidők esetén a báziskamaton felül megkapható kamatprémium 2,25%, 2,75% és 3%. Ezért bónusz magyar állampapírt legalább a jelenlegi kamatprémiumok mellett érheti meg megvenni, ha ezen az Államadósság Kezelő Központ még emelne, akkor vonzó alternatíva válhatna belőle. A kamatbázist adó 12 havi diszkontkincstárjegy hozam is lassan elkezdhet emelkedni, ezért a kamatozás magasabb lesz a jelenlegi 2,27%, 2,77% és 3,02% értékeknél. Nyilván nem a 4, hanem a 6 és a 10 éves papíron érdemes gondolkoznunk, mivel a kamatozása ezeknek lehet hosszabb távon kifizetődő. Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapírnál mire számíthatunk:

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lássuk be, hogy az ÁKK célja a lakosság hosszabb futamidejű papírok felé terelése, amivel az államadósság szerkezete az egészségesebb, hosszabb lejáratok felé lenne tolható. Ennek ellentmondóan, meglepő módon a rövid futamidejű állampapírok kamatain emeltek (ebben közrejátszhatott a várható infláció is), miközben a hosszabb futamidejű, változó kamatozású papírok kamatprémiumain nem változtattak.

Igaz, utóbbiak kamatbázisának növekedésével, a kamatprémiummal növelt kamatuk is automatikusan emelkedni fog. De azon sem lepődnénk meg, ha az ÁKK a következő sorozatot már nem 1,1%-os és 1,4%-os kamatprémiummal helyezné forgalomba. Mindazonáltal erre nem igazán lesz szüksége, hiszen az inflációs ráta alakulása mellett várhatóan a kamatprémium emelése nélkül sem lenne gondja az értékesítéssel.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Péter Gyuláné

  Azt szeretném megtudni, hogy a Kamatozó Kincstárjegyet kivezették a piacról?

  1. valaszolo

   Egyéves Magyar Állampapír lett belőle.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.