Miből élnek a bankok?

Miből élnek a bankok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-09-13
 

Egy biztos, nem az akciós bankbetétekből, hiszen ezek akár 9% feletti kamatot is ajánlhatnak! Ellenben ott vannak a standard bankbetétek, amik kamata akár 2% alatt is lehet – ezek viszont bőven megérik a pénzüket a bank számára. Persze nyilván senki se kötne le ilyet, ezért kötődnek le ezek automatikusan…

A bankok a legtöbb profitot az olyan bankbetéteken tudják megszerezni, amik kamata a lehető legalacsonyabb. Ahol a kamat alacsony és mégis lekötött betétről van szó, az szinte minden alkalommal, a nem akciós, standard betét. Amikor lejár egy akciós betét, akkor a felszabadult pénz automatikusan ebben a betétben kötődik le újra, ha a betétes máshogy nem rendelkezik.


A nem akciós, standard betétek kamata szélsőséges esetben 2% alatt is lehet, míg a legmagasabb kamat 9% felett van. Átlagosan 4%pont különbség van az akciós és a standard betétek közt, a legmagasabb különbséget a Raiffeisen Banknál találjuk – itt 5,4%ponttal kap kevesebbet, aki óvatlanul nem akciós lekötésben hagyja pénzét.


kamattabla_standard_vs_akcios



A különbség már százalékpontban sem tűnik aprópénznek, de pénzösszegben még inkább látszik, hogy mit veszítünk, ha nem figyelünk oda a betét lejárati időpontjára és újra lekötésére. A Raiffeisen bank esetében az egymillió forintos lekötésen egy év alatt 54 000 forintot bukhatunk el. Ez már semmiképp sem elhanyagolható…


A tanulság: használjuk az akciós ajánlatokat, de figyeljünk oda a lejárati időpontra és kössük le pénzünket újra egy akciós vagy akár egy bármilyen, magasabb kamatot ajánló lekötésbe.


standard_betetek

Hirdetés
Hirdetés