Betöltés

Mikor ingyenes a végtörlesztés?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-31

Egy lakáshitel futamideje 10-20, de akár 30 év is lehet. Ennyi idő alatt sok minden történhet. De nem csak a rosszra kell gondolni, és a törlesztőrészlet emelkedésétől tartani. Pénz is állhat a házhoz, aminek következtében a futamidő lejárta előtt megszabadulhatunk a tartozástól, vagy legalább egy részétől. De az is lehet, hogy alkalmanként csökkentenénk kisebb-nagyobb összeggel a hitelünket, így jó, ha tudjuk, van olyan bank, ahol ezt többször is díjmentesen megtehetjük.

Sokan felhördülnek, amikor azzal a céllal érkeznek a bankfiókba, hogy idő előtt visszafizessék a hitelüket, és szembesülnek az ominózus díjjal, amit ezért felszámítanak. De ha jobban belegondolunk, a bank is profitorientált vállalat. Ha hamarabb kifizetjük a hitelt, kamatokat már nem számíthat fel a futamidő hátralévő részére, így ezzel kompenzálja a kieső bevételt.

Azonban a pénzintézetek kezét is köti törvényi szabályozás, amely az idő előtti visszafizetés esetében felszámítható díjat illeti. Jelzáloghitelek esetén (ezalatt értendő az ingatlanra bejegyzett szabadfelhasználású vagy hitelkiváltásra nyújtott kölcsön is) a fizetendő díj maximum a visszafizetett összeg 2,5%-a lehet. Azonban ha az elő-, vagy végtörlesztés a kamatperiódus fordulónapjára esik, maximum 2% a korlát. Ha a hitel lakáscélú, és nem másik hitelből történik a törlesztés, a fenti díj maximum 1,5% lehet, míg ha a kamatperiódus váltás napján történik, akkor csak 1%.

De nézzük, átlagosan mennyibe kerül a végtörlesztés egy 5 millió forintos fennálló tartozással bíró, piaci lakáshitel esetén:

végtörlesztés átlagos költsége

Ahogy látható, az sem mindegy, hogy önerőből vagy hitelkiváltásból történik a törlesztés. A különbség azonban elenyésző ahhoz képest, amennyit nyerhetünk egy kedvezőbb konstrukcióval.

Így ne habozz tovább a jobb hitel felkutatásával! Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem csak a lakáshitel visszafizetése lehet ingyenes

A törvény megfogalmaz olyan eseteket is, amikor a bank nem számíthat fel díjat a jelzáloghitel ilyen okból történő megszűnése miatt, mégpedig az alábbiakat:

 • a hitel visszafizetése a biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történik (pl.: a hitelhez kötött életbiztosításból származó, adós halála miatti kifizetés, vagy a fedezetül szolgáló ingatlanra kötött lakásbiztosításból származó kifizetés)
 • a teljes fennálló tartozás nem haladja meg az 1 millió forintot, és a megelőző 12 hónap alatt nem történt előtörlesztés (függetlenül attól, hogy lakáscélú-e a hitel vagy sem)
 • lakáscélú jelzáloghitel esetén, amennyiben a szerződéskötéstől számított 24 hónapot követően első ízben, nem másik kölcsönből történik elő-, vagy végtörlesztés, és nem haladja meg a felvett kölcsönösszeg felét.

A részbeni vagy teljes visszafizetésért a fenti díjon felül más költség nem számítható fel. Azonban egyéb ügyintézéssel is jár a tranzakció, amelyek szintén díjkötelesek. Ilyen például, ha hitelkiváltásból történik a végtörlesztés, és az új hitelt nyújtó bankhoz előzetesen igazolást kell vinnünk a fennálló tartozásról. Ennek költsége bankonként eltérő, pár ezer forintos összeg. Továbbá a megszűnt hitelt töröltetnünk kell az ingatlan tulajdoni lapjáról, amely jelenleg 6 600 Ft.

A szerződésmódosítástól nem kell tartanunk. Ha nem is teljes egészében fizetjük ki a hitelt, csak egy nagyobb összeggel csökkentjük a fennálló tartozásunkat, az nem jár a szerződés módosításával, így sem banki, sem közjegyzői díj nem merül fel. Ez esetben a futamidő változatlan marad és a törlesztőrészletünk csökken. Ha viszont kifejezetten kérjük, hogy a havi fizetnivaló maradjon változatlan, és inkább a futamidőt kurtítanánk, az már a szerződés módosításával jár, amihez még jellemzően több tízezer forintos költség párosul.

Egyesek több ingyenes előtörlesztést is biztosítanak

MagNet Bank Lakácskulcs II. hitele, valamint az otthonteremtő, és szabadfelhasználású konstrukciói esetén is jócskán megfejelte a törvény biztosította ingyenességet. Abszolút díjmentes az elő-, és végtörlesztés feltétel nélkül.

Sberbank piaci kamatozású kölcsönei kapcsán is biztosít a törvényin felül díjmentes előtörlesztési lehetőséget, mégpedig, ha az a futamidő 13. évét követően történik. A 10. évet követően, de a 13. évet megelőzően is csak 1%-ot számolnak fel, míg 10. éven belül ugyancsak 1%-ot a saját erőből történő, és 2%-ot más hitelből történő visszafizetéskor.

K&H által nyújtott lakáshitelek esetében is többször élhetünk a lehetőséggel ingyenesen. Évente maximum két alkalommal történhet ingyenes előtörlesztés, amennyiben annak összege alkalmanként nem haladja meg az előtörlesztést megelőző naptári hónap törlesztőrészletének összegét, vagy egy alkalommal az előbbi összeg kétszereséig.

Az OTP lakáshitelek kapcsán sem minden esetben terhelnek a kapcsolódó díjak. Ezek csak a 3 havi törlesztőrészletnél nagyobb összeg elő-, illetve végtörlesztése esetén kerülnek felszámításra.

Nem utolsó sorban, vegyük azt is figyelembe, hogy a hitelfelvételkor milyen kezdeti költségeket engedett el a bank. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy amennyiben ilyen konstrukcióknál a futamidő első néhány évében szeretnénk előtörleszteni, az akcióban elengedett díjakat vissza kell fizetnünk.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

14 Hozzászólás

 1. Csikós Gabriella

  Üdvözlöm
  Kérdezni szeretnék,de nem látom a kérdezz tőlünk felületet

  a kérdésem lenne,hogy az AXA banktól vettem fel jelzálog hitelt, egyösszegben szeretném most visszfizetni. a futamidőből még a fele visszavan.
  hogyan kérhetek a banktól kedvezményt,hogy kicsit kevesebbet kelljen visszafizetnem?
  milyen indokot mondhatok,amit elfogadnak és a kérésemet pozitívan bírálják el?
  mindig pontosan, szerződés szerint törlesztettem, soha nem volt elmaradásom

  Tisztelettel: Csikós Gabriella

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gabriella! Azt, hogy az adott bank ad-e bármilyen kedvezményt a végtörlesztés alkalmával, csak rajta múlik. Tapasztalatunk szerint ilyen engedményt nem szoktak adni. Egy próbát azonban megér. Konkrét indokot, amiért csökkenthetik az összeget nem tudunk mondani.

 2. László

  A bank által felmondott autóhitelemen 300 ezer forint tőke van , szeretném végtörleszteni, de a bank a szerződésmódosítási díjat kéri. Kérheti-e a felmondott szerződés esetén a szerződésmódosítási díjat.

 3. Tamás

  Üdvözlöm!A segítségét kérném.Szüleim idősotthonba mennének,viszont a beugró összeget csak a ház eladásából tudnák finanszírozni.Előre kell fizetni és több hónap a várakozási idő.Ezért gondoltam,hogy hitelt vennénk fel,és a ház eladása után végtörlesztenénk.Ön szerint érdemes és lehetséges 1éven belül visszafizetni egészben?3millió lenne az összeg.Sokat kérnek az egyösszegű visszafizetésért?Tisztelettel:Tamás

 4. TF

  Üdvözletem!
  A banknak mennyi ideje van törvényesen egy ingatlan eladásakor az eladó felé – annak kérésére – kiszámolni, nyilatkozni, hogy azon mekkora a teher, amelynek megfizetésével törli maga részéről az ingatlanra való jelzálog jogát, tehát tehermentessé válhat részéről az eladni kívánt ingatlan?
  Köszönettel előre is válaszát!

 5. Zoltán

  Kedves Bankmonitor,

  10 évre szeretnék felvenni 10 millió forintot, 5 évig fix kamattal (visszafizetendő összeg nagyjából: 12.000.000 huf). Az egyik bank úgy hirdeti a lehetőséget, hogy 5. év után ingyenes az elő és a végtörlesztés. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, hogy ha pénz áll a házhoz, akkor 5. év után akár be is fejezhetném a hitelem, mert ki tudom fizetni a fennmaradó összegeket?

  Köszönettel és tisztelettel előre is válaszát!
  Zoltán

 6. NAGY KÁROLY

  Kedves Bankmonitor,van a Cofidisnél egy egy milliós személyi kölcsönöm,szeretném vissza fizetni,hogy lehet ezt meg oldani,előre is kösz a választ Károly

 7. csilla

  Tisztel Bankmonitor
  Azt szeretnem kerdezni ,hogy a 20 evre felvett jelzaloghitelt ha vissza akarom fizetni lejarat elott kb 10 evvel hamarabb a mar befizetett osszeg mit fedez, nem hivatalos informaciok alapjan eddig a kamatot torlesztettem es most a toketartozast kellene visszafizetni ami nem sokat csokkent az elmult 10 ev alatt 4.2 milliot vettem fel es most 3.5 milliot kellene visszafizetni ,nem ertem ha a kamat 20 evre volt kiszamolva de ha nem hasznaltam az idot csak a felet miert kell a 20 evi kamatot kifizetni es meg plusz dijat is felszamolnak.koszonom valaszukat,bocsanat nincs ekezet a laptopon.

 8. Mária

  Az FHB bnktol 2 000 000ft-ot vettem fel 2006ban.jelzálog hitelt.Jelenleg a tartozásom 683 000Ft.Milyen feltételekkel végtörleszthetek,lehetséges e az ingyenes végtörlesztés számomra??Köszönettel:Maria

 9. Szokolyi Róbert

  AXA BANK-tol 2011 -ben 15 évre felvett szabadfelhasználásu,forint alapu(hálistennek!!!) 2.1 millios hitelem immár 1 millio Ft alá esett le a törlesztök befizetése által…A kamatkövetö BUBOR-alapu hitel annyira sikeres volt,hogy “bele is rokkant az AXA”..)))).és átpasszolt az OTP-nek,tehát neki tartozom…Most végtörlesztenék..és kicsit ködös információt adtak az OTP-nél-szerintem “megvezetnek”…

  Elötörlesztésnél 30%-ot maximum,ha elötörlesztek..és ezt 3%-ért tehetem meg,végtörlesztésnél 4%-ért törleszthetek.”—ennyi.Én megemlitettem,hogy “mi van,ha fordulonapon törlesztek??”..Erre azt válaszolták,hogy “az nem számit ,h mikor,az mindig 4%”

  Önök irásaiban 2%-okat olvasok,illetve létezik a fordulónapos kedvezményes végtörlesztés”Tévedek?? Üdv: Róbert

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Róbert,
   A jelenlegi szabályozás alapján a jelzáloghitel maximális elő-, végtörlesztési díja 2%, azonban az Ön szerződése 2011-ben köttetett. Ebből adódik, hogy arra más díj vonatkozik. Ettől függetlenül javasoljuk, hogy az Ön szerződésére érvényes díjat tartalmazó hirdetményt írásban is kérje ki.

 10. Margó

  Az OTP Bank nál van szabad felhasználású jelzálog hitelem 2018. májusában vettem fel de eladom a lakást és szeretnék végtörleszteni 1.8 millió forint 9 évre mennyit kell vissza fizetnem erre szeretnék választ kapni
  Elöre is köszönöm a segitséget
  űdvözlettel Margó

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Margó! Ezt minden további nélkül megteheti, az OTP végtörlesztési díjat fog felszámítani.

 11. Margó

  OTP NÉL SZABAD FELHASZNÁLÁSU JELZÁLOG HITELEM VAN EZ ÉV 2018, MÁJUSÁBAN VETTEM FEL
  1.8 MILLIÓ FT ELADOM ALAKÁST ÉS SZERETNÉK VÉGTÖRLESZTENI ELÖRE IS KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGET
  ŰDV.mARGÓ

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.