Minden, amit tudni lehet a 2019 július 1-től elérhető Babaváró támogatás feltételeiről!

Minden, amit tudni lehet a 2019 július 1-től elérhető Babaváró támogatás feltételeiről!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-28 Frissítve: 2019-06-20
 

Július 1-től igényelhető a Babaváró támogatás, melyről egyre több információ derül ki. Most összefoglaljuk, jelenlegi ismereteink alapján mit lehet tudni erről a rendkívül előnyös konstrukcióról.

Mi az a Babaváró hitel?

A Babaváró támogatás egy szabad célú ingatlan fedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni, azaz 3,5 évig lehet igénybe venni a támogatást. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró támogatás kamatozása, kamattámogatása

Az induló kamat az 5 éves névleges futamidejű állampapír aukciós átlaghozamának 130%-a, 2 %ponttal növelve. (Ha most májusban igényelhető lenne ez a hitel, akkor az induló kamata jelenleg 4,76% lenne.) Nagy előnye ennek a Babaváró hitelnek, hogy a futamidő első 5 évében a kamatot az állam fizeti meg helyettünk, ha pedig ezen időszakban lesz egy gyermekünk, akkor a teljes futamidő alatt végig kamatmentes lesz a konstrukció.

Vagyis, ebben az esetben kamatmentesen juthatunk hozzá az akár 10 millió forintos „ingyen” hitelhez. 

Ha nem születik gyermekünk az első 5 évben, akkor viszont egy összegben kell megfizetnünk az addig igénybe vett, nagyjából 2,1-2,2 millió Ft összegű állami támogatást, mégpedig legfeljebb 120 napon belül.  Továbbá a futamidő hátralévő részére a kamatmentesség is megszűnne, a kamat pedig az 5 éves névleges futamidejű állampapír aukciós átlaghozamának 130%-a lenne, 5 %ponttal növelve. (Ez jelenleg 7,76%-os kamatot jelentene.)

Babaváró gyermekvállalási támogatás

Amennyiben a futamidő alatt megszületik a második gyermekünk, akkor az aktuális fennálló tőketartozás 30%-át elengedik, ha pedig a harmadik babánk is világra jön (vagy magzatként eléri a 12 hetes kort), akkor a teljes tartozás elengedésre kerül. A gyermekvállalási támogatásnál nem számít, hogy a futamidő alatt mikor érkeznek meg a babák, nem kell 5 éven belül megszületniük ahhoz, hogy az elengedésre jogosultak legyünk!

Látható, hogy nagyon nem mindegy, hogy mikor és hány gyermekünk születik a futamidő alatt. Számolgattunk kicsit: ha három gyermek születik, akkor a teljes visszafizetendő összeg akár 1,1 millió Ft is lehet, ha viszont nem születik babánk akkor meghaladhatja a 18 millió Ft-ot.

Ki minősül gyermeknek a Bababáró támogatásnál?

  • A kölcsönszerződés megkötését követően született gyermek.
  • A várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat.
  • Július 1-jét követően született és a szerződéskötést követően örökbefogadott gyermek.

Az igénylés személyi feltételei

  • Házaspárok igényelhetik a támogatást, melynél a pár hölgy tagja nem lehet fiatalabb 18 és nem lehet idősebb 40 évesnél.
  • A pár mindkét tagjának rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel.
  • Legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Elfogadható lehet, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltottál, és a két munkahely között eltöltött időszak kevesebb volt, mint 30 nap.
  • Nem lehet egyik félnek sem NAV köztartozása.
  • Ha van már korábban gyermek, akkor legalább a házaspár egyik tagjának az első házasságában szükséges élnie.
  • Egyikük sem szerepelhet a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) rossz adósként.
  • Mindketten büntetlen előéletűnek kell lennie.
  • Vállalják, hogy örökbefogadott, született gyermeküket nagykorúságáig, de legfeljebb a hitel futamidejéig saját háztartásukban nevelik.

A Bankmonitor Babaváró támogatás kalkulátorával néhány adat megadását követően megtudhatjátok, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre.

Mikor szűnik meg a Babaváró kamattámogatása, mikor kell azt visszafizetni?

Ahogy korábban is írtuk, ha nem születik gyermekünk vagy nem fogadunk örökbe babát a hitel futamidejének első 5 évében, akkor a támogatást egy összegben vissza kell fizetni, és onnantól kezdve a hitel kamatossá alakul.

Amennyiben nem rendelkezünk magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyar cím megszűnésének napjától nem leszünk jogosultak a kamattámogatásra, ha addig nem született gyermek, akkor a kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Ha a gyermek már nem él háztartásunkban – házastársak egyik tagjának háztartásában sem-, akkor a kamattámogatás megszűnik, és normál kamatokkal kell tovább fizetnünk a hitelt.

Hogyan lehet előtörleszteni a Babaváró hitelt?

Ha az első baba érkezése előtt a hitelösszegnek több mint 50%-át előtörlesztjük, akkor az arra járó támogatást egy összegben rendeznünk kellene. Amennyiben ez követően babánk születik a futamidő első 5 évében, akkor a visszafizetett támogatást az állam újra rendelkezésünkre bocsátja.

Amennyiben az előtörlesztést már az első gyermek születését követően tennénk meg, akkor nem kell a kamattámogatást visszafizetnünk. Azonban ha második, harmadik gyermeket is szeretnénk a futamidő alatt, akkor a korai előtörlesztés nem éri meg. Ugyanis az aktuálisan fennálló tartozás egy részét vagy egészét elengedik a gyermekek születésekor, azaz egy saját pénzből történő előtörlesztéssel rosszul járunk.

Ha az első 5 évben nem születne gyermekünk, akkor megérheti az előtörlesztenünk, kivéve ha legalább két babánk érkezne a hitel futamidejének további részében, ugyanis a gyermekvállalási támogatás miatti tőke elengedés ellensúlyozhatja a kamatfizetési kötelezettséget.

A Babaváró hitel maximális havi törlesztője

Induláskor a babaváró hitel után nem szükséges kamatot fizetnünk, azonban tőketörlesztést és az állami kezességvállalás díját rendeznünk kellene. A díj mértéke havonta az évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5 százalékának az 1/12-ed része. Összességében induláskor a havi fizetési kötelezettségünk nagysága – mely a tőkerészből és kezességvállalási díjból tevődik össze – nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. (Ha 10 millió forintot igénylünk 20 éves futamidőre, akkor a havi fizetési kötelezettség 45 834 Ft lenne.)

Az első és második gyermek megszületésekor kérhetjük havi törlesztési kötelezettségünk 3 éves szüneteltetését. Ebben a 3 éves időszakban semmit sem kell fizetnünk. Sőt az első gyermekhez kapcsolódó szüneteltetés esetében a kölcsön futamidejét is meghosszabbítják 3 évvel. Így a szüneteltetést követő és azt megelőző törlesztőrészletünk változatlan nagyságú lesz. Ez miért lehet jó számunkra? A gyermek születésekor jövedelmünk lecsökken, havi kiadásaink pedig megemelkednek. Ezt a terhet próbálják tompítani azzal, hogy a babaváró támogatás után nem kell fizetnünk semmit a 3 éves szüneteltetés alatt. Ez nem automatikusan történik, ha nem adunk be szüneteltetési kérelmet a bankunkhoz, akkor havi törlesztésünk változatlan marad.

Hol igényelhető a Babaváró támogatás?

A babaváró támogatásra kérelmet csak hitelintézetnél lehet benyújtani. A bankoknak 10 napjuk van elbírálni a hiánytalanul átvett kérelmeket. Mivel hitelről van szó a pénzintézetek jogosultak saját hitelminősítési rendszerük alapján is megvizsgálni az igényléseket. Aki nem felel meg belső szabályzataikban foglaltaknak, az nem kapja meg a hitelt akkor sem, ha a jogszabályi feltételeket teljesíti.

Mivel hitelként indul a támogatás, ezért a fizetési kötelezettség maximális nagyságának is bele kell férni mind a banki mind a jogszabályi korlátokba. Azaz meg kell felelni a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályoknak is. Arról sajnos még nincsenek információink, hogy erre a kölcsönre melyik JTM szabály lesz irányadó. Forint személyi kölcsön esetében július 1-jét követő igénylésnél 500 ezer forint vagy a feletti igazolt jövedelem esetében a jövedelemnek maximum 60%-a, míg az alatti nettó jövedelem esetében 50%-a lehet a hiteleink törlesztőrészletének összege. Jelzáloghiteleknél azonban még a kamatperiódus is befolyásolja a maximális fizetési kötelezettségünk.

Mire fordítható a babaváró hitel?

A babaváró támogatás szabad felhasználású hitel, azaz nincsen megszabva az, hogy a kapott pénzt mire használjuk fel. Mivel ingatlanfedezet nem szükséges a konstrukcióhoz, ezért jó megoldás lehet lakásvásárlás esetén akár az önerő kiegészítésére is. Ha a futamidő első 5 évében legalább egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség véglegesítésre kerül. Így aztán tökéletes lehet már meglévő drága hiteleink kiváltására is. Ezzel csökkenthetjük havi kötelezettségeink összegét, és akár javíthatjuk hitelfelvételi képességünket is.

Van azonban néhány bizonytalan pont még mindig a támogatás kapcsán. Nem tudjuk pontosan a jövedelmünk hány százaléka lehet a konstrukció törlesztőrészlete, arról sincs információnk egyáltalán melyik fizetési kötelezettséggel fognak számolni a bankok. Azt sem egyértelmű még, hogy az állami kezességvállalás hogyan fog kinézni, milyen esetekre terjed ki, és hiteligénylőnek hogyan kell majd az állam felé a későbbiekben elszámolnia.

Bankonként eltérhet a Babaváró hitel

Látható, hogy a jogszabályban rögzített feltételek mellett az egyes pénzintézetek is elég nagy mozgásteret kaptak. Ez érthető is, hiszen a bank szempontjából a babaváró hitel mégis egy kölcsönnek minősül. Ezáltal a egyes hitelintézetek ajánlatai között jelentős eltérések is lehetnek.

Továbbra is nyomon követjük a támogatással kapcsolatos valamennyi szabályt és hírt, amelyekről a lehető legrövidebb időn belül beszámolunk. Ezen kívül szakértő kollégáink is készen állnak arra, hogy segítséget nyújtsanak számodra, hogy július 1-jét követően mit és hogyan csinálj annak érdekében, hogy a támogatást megkaphasd.

Cikkünket 2019.06.14-én frissítettük.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés