Mindenki Ilonát akarja! (Az állampapírpiacok igazi sztárját)

Mindenki Ilonát akarja! (Az állampapírpiacok igazi sztárját)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-24
 

Olyan sokan szeretnénk magukénak tudni a legjobb állampapírt, hogy ettől a héttől már többet is el lehet érni belőle. Ez nem más, mint az infláció felett 4%-ot fizető Prémium Magyar Állampapír 2020/I (innen a név Ilona). Korábban 50 milliárd forintösszegre tervezett állampapírból már 100 milliárd is gazdára találhat. De mi az az egész? És miért jobb a 4%, mint a 4,7%?

A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) néhány éves innovációja főként a lakosság számára. A jelenleg kapható sorozatok az elmúlt egy év átlagos inflációjához képest adnak 3%, illetve az I sorozat esetén 4% felárat. 2014-ben az éves átlagos infláció negatív volt, de ennek ellenére ilyen esetben kifizeti a PMÁK a 3 illetve 4%-ot. Jelenleg így a PMÁK 2020/I 4%-ot fizet. És miért jobb a 4%-os Ilona, mint a 4,7% -os Jenő (2018/J)?

A megoldás a részletekben rejlik!

Mivel 2018/J szintén az elmúlt egy naptári év átlagos inflációját veszi alapul, és arra fizet 3%pont felárat (amennyiben negatív az infláció akkor minimum 3%-os kamatot), így nem nehéz felismerni, hogy az Ilona 4%pontos felára nagyobb, mint a Jenő 3%pontja. Akkor miért magasabb mégis a Jenő kamata? Megoldás a kamat-megállapítás idejében keresendő: míg az Ilona kamatozása áprilisban módosul a múlt évi inflációval, addig a Jenőé csak júliusban. Azaz azt jelenti, hogy 2018/J kamatozása a nyár folyamán 4,7%-ról 3%-ra zuhan, és így is marad 2016 júliusáig.

Már az sem elég, amit Ilona tud nyújtani? Válassz egy kockázati szintet, és megtudhatod, milyen reális hozamokkal számolhatsz!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés