Betöltés
loading

Mit tegyünk, ha fizetési kérelmet küld nekünk valaki? És mennyibe kerül ez nekünk?

Már több banknál is elérhető az úgynevezett fizetési kérelem szolgáltatás, ami a nevéhez hűen egy kérés, hogy az adott személynek vagy vállalkozásnak utaljunk el egy meghatározott összeget. Ez a kérés a netbankon vagy a mobilbankon keresztül érkezik, ahol ha jóváhagyjuk a dolgot, pár másodpercen belül a másik fél számláján lehet az összeg. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudnod erről az új lehetőségről, és mire érdemes nagyon odafigyelned!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Fizetési kérelmet bárki – cég vagy akár magánszemély – küldhet nekünk, az egyetlen feltétel az, hogy szerződjön le erről előtte a bankkal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jóváhagyás előtt ellenőrizzük a kérelmet, vagyis azt, hogy kinek és milyen összeget fogunk elutalni. Persze ez természetes minden pénzügyi tranzakció esetében, de itt a könnyű használhatóság és a gyorsaság miatt érdemes erre külön is felhívni a figyelmet.

Egyszerűbb a helyzet persze akkor, ha jól ismerjük a másik felet – például egy közműcégről van szó -, de kapkodni semmiképpen nem kell, ugyanis a jóváhagyásra akár 60 napunk is lehet. (Ez a fizetési kérelem maximális érvényességi ideje, de a kérelmet küldő ennél rövidebb időt is beállíthat.) Minden esetre nem kell azonnal dönteni, ha pedig nem akarunk fizetni, egy gombnyomással el is utasíthatjuk a kérelmet.

Előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem szeretne ilyen kérelmeket kapni, ebben az esetben lehetősége van letiltani ezeket a bankjánál.

A fizetési kérelemmel történő utalás költsége néhány bankszámla esetében

Technikailag a dolog úgy néz ki, hogy a  jóváhagyott fizetési kérelemből automatikusan átutalási megbízás jön létre, ami a jóváhagyásunk után teljesül. Éppen ezért az utalásnak költsége lehet, ami a számlánkhoz kapcsolódó aktuális netbanki vagy mobilbanki belföldi utalás díja. Ez számlánként nagyon eltérő, hiszen egyes számláknál, mint például a CIB ECO bankszámla – feltéve, hogy azt a Bankmonitoron keresztül igényelték – az utalásokért az első két évben nem kell fizetni, míg másoknál az elutalt összeg 0,2-0,3%-a a költség, ami sokszor egy fix minimális díjtételre rakódik rá. A költséget az is meghatározza, hogy az utalás saját bankon belül történik, vagy más pénzintézetnél vezetett számlára megy, ez utóbbi általában drágább szokott lenni.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 leggyakoribb ellenérv a bankszámlával szemben

Tele vagyunk negatív élményekkel a bankszámlákkal kapcsolatban. Van, aki a havi díjat drágállja, más az utalási költségeket sokallja, de olyan történetet is hallani, amikor az elutalt pénz csak késve ért...

Blogajánló
  • alapblog Szerencsejáték őrület

    Sokat foglalkozunk azzal, hogy mekkora részt játszott az opciós piac az augusztusi technológiai emelkedésben, pedig talán nem kéne, hiszen a szeptember azzal indult, hogy ez az... The post Szerencsejáték őrület appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Ez a működő költségvetés titka!

    Ahogy a címből is látszik, sajnos nem minden költségkövetés működik. A mai, első részben felvázolom a működő költségvetés alapelveit. Sajnos a személyes pénzügyek kezelése sokkal jobban hasonlít egy maratonhoz, mint egy sprinthez. Idő kell ahhoz, hogy kialakuljon, és még több idő kell ahhoz, hogy nyerj vele. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj Tovább olvasom "Ez a működő költségvetés titka!" → The post Ez a működő költségvetés titka! appeared first on KonyhaKontrolling.