loading

Mit tegyünk, ha fizetési kérelmet küld nekünk valaki? És mennyibe kerül ez nekünk?

Már több banknál is elérhető az úgynevezett fizetési kérelem szolgáltatás, ami a nevéhez hűen egy kérés, hogy az adott személynek vagy vállalkozásnak utaljunk el egy meghatározott összeget. Ez a kérés a netbankon vagy a mobilbankon keresztül érkezik, ahol ha jóváhagyjuk a dolgot, pár másodpercen belül a másik fél számláján lehet az összeg. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudnod erről az új lehetőségről, és mire érdemes nagyon odafigyelned!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Fizetési kérelmet bárki – cég vagy akár magánszemély – küldhet nekünk, az egyetlen feltétel az, hogy szerződjön le erről előtte a bankkal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jóváhagyás előtt ellenőrizzük a kérelmet, vagyis azt, hogy kinek és milyen összeget fogunk elutalni. Persze ez természetes minden pénzügyi tranzakció esetében, de itt a könnyű használhatóság és a gyorsaság miatt érdemes erre külön is felhívni a figyelmet.

Egyszerűbb a helyzet persze akkor, ha jól ismerjük a másik felet – például egy közműcégről van szó -, de kapkodni semmiképpen nem kell, ugyanis a jóváhagyásra akár 60 napunk is lehet. (Ez a fizetési kérelem maximális érvényességi ideje, de a kérelmet küldő ennél rövidebb időt is beállíthat.) Minden esetre nem kell azonnal dönteni, ha pedig nem akarunk fizetni, egy gombnyomással el is utasíthatjuk a kérelmet.

Előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem szeretne ilyen kérelmeket kapni, ebben az esetben lehetősége van letiltani ezeket a bankjánál.

A fizetési kérelemmel történő utalás költsége néhány bankszámla esetében

Technikailag a dolog úgy néz ki, hogy a  jóváhagyott fizetési kérelemből automatikusan átutalási megbízás jön létre, ami a jóváhagyásunk után teljesül. Éppen ezért az utalásnak költsége lehet, ami a számlánkhoz kapcsolódó aktuális netbanki vagy mobilbanki belföldi utalás díja. Ez számlánként nagyon eltérő, hiszen egyes számláknál, mint például a CIB ECO bankszámla – feltéve, hogy azt a Bankmonitoron keresztül igényelték – az utalásokért az első két évben nem kell fizetni, míg másoknál az elutalt összeg 0,2-0,3%-a a költség, ami sokszor egy fix minimális díjtételre rakódik rá. A költséget az is meghatározza, hogy az utalás saját bankon belül történik, vagy más pénzintézetnél vezetett számlára megy, ez utóbbi általában drágább szokott lenni.

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

    A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

    Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....