Mitől ennyire népszerűek a fogyasztóbarát lakáshitelek?

Mitől ennyire népszerűek a fogyasztóbarát lakáshitelek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-08
 

3 év alatt a folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) összege elérte az ezer milliárd forintot. Havonta 40-50 milliárd új hitel kerül kihelyezésre, ez az új folyósítású lakáshitel állománynak mintegy 60-70%-a. De mitől ennyire népszerű a fogyasztóbarát konstrukció? Ennek jártunk most utána.

Több mint ezer milliárd forint fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak a bankok 3 év alatt az MNB írása alapján, ezzel a hitelszerződések száma meghaladta a 79 ezer darabot. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukciót az MNB indította el 2017-ben. Csak azok a bankok kínálhatnak ilyen terméket, amely megfelel a jegybank által meghirdetett pályázati feltételeknek. Utánajártunk miért lehet olyan népszerű a konstrukció.

Hirdetés

Hirdetés

Olcsóbb a fogyasztóbarát lakáshitel? 

Az MNB közleménye szerint a fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos THM értéke 0,6 százalékponttal kedvezőbb, mint a többi lakáshitelé. Ez az érték igen jelentős, ennyiért már érdemes MFL kölcsönt választani.

Az aláírt szerződések esetén jelentős a különbség, de vajon a legkedvezőbb ajánlatoknál is ekkora az eltérés? A válaszért megnéztük a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, hogy a legolcsóbb használt lakásvásárlási célú hitelajánlatoknál is ennyire szembeszökő-e az eltérés.

Megnéztük, hogy milyen törlesztőrészlet, THM mellett igényelhetnének különböző jövedelemmel rendelkező családok egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt. A konstrukciót a családok a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódussal igényelték meg.

Valóban olcsóbb a fogyasztóbarát lakáshitel egy sima piaci kamatozású versenytársánál. A legkedvezőbb 3 ajánlat átlagos THM értékei között azonban nincs 0,6, csupán 0,05-0,12 százalékpont különbség. 

Ráadásul a legkedvezőbb MFL kölcsönök THM értéke is jóval kedvezőbb, mint az MNB közleménye alapján a 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos THM értéke, ami 3,95%. Ez is igen alacsony érték, ugyanakkor 0,1 százalékponttal kedvezőbb hiteldíj mutató mellett is elérhető kölcsön már relatív alacsony – 200 ezer forintos – havi jövedelem mellett is.

Vagyis még mindig jelentős megtakarítás érhető el, ha valaki megkeresi a Bankmonitor kalkulátorával a saját adottságainak leginkább megfelelő ajánlatot. Viszont a fogyasztóbarát hitelt választók még mindig tudatosabban döntenek, mint a sima piaci lakáshitel konstrukciót választók.

A fogyasztóbarát lakáshitel induló költségei és egyéb díjai

Ez alapján azonban még akár teljesen racionális, jó döntés lehet egy sima piaci lakáshitelt igényelni. Van azonban sok más szempont is amelyet a döntés során figyelembe kell venni. Egyik ilyen lehet a hitel induló költsége – melyet jórészt a THM értéke is tartalmaz -, illetve egyéb díjak, költségek.

Ha nincs nagyobb összeg a kölcsön igénylésekor a zsebünkben – melyet a lakáscélra nem költenénk el -, akkor kiemelten fontos lehet a kiválasztott konstrukció induló költsége is. A fogyasztóbarát- és sima lakáshitel ajánlatok között e tekintetben minimális az eltérés. Nagyságrendileg 110-150 ezer forintot kell kifizetnünk mindkét konstrukció legolcsóbb ajánlatainak igénylésekor.

Ugyanakkor van egy fontos költségelem, amelyben jelentős az eltérés. A fogyasztóbarát lakáshitelek maximális előtörlesztési díja az előtörlesztett összeg 1 százaléka. Ráadásul díjmentesen is megtehetjük mindezt, ha ltp megtakarításból fizetnénk ki idő előtt kölcsönünk.

Mindennek egy sima lakáshitel esetében 1,5-2%-os díja van. 10 millió forint előtörlesztése esetén akár 100-150 ezer forintot spórolhatunk csak azért, mert fogyasztóbarát konstrukciót választottunk.

Az MFL hitel egy biztonságosabb konstrukció? 

Fogyasztóbarát lakáshitelt jelenleg legalább 5 éves kamatperiódussal lehet igényelni. Ez azt jelenti, hogy a konstrukció kamata minimum 5 évig változatlan, azt a bank egyoldalúan nem módosíthatja. Vagyis igényelhető a konstrukció 5, 10, 15 éves kamatperiódussal és futamidő végéig fix kamatozással is. Ez alapján a valóban biztonságosnak, alacsony kamatkockázatúnak tekinthető egy MFL hitel. Ilyen biztonságos konstrukciókat azonban a sima piaci lakáshiteleknél is találhatunk.

Ugyanakkor a fogyasztóbarát lakáshitel más szempontból is igen biztonságosnak tekinthető. A hitel befogadásakor a bank kötelező ajánlatot ad az igénylőnek. A pénzintézetnek a kötelező ajánlatban foglalt feltételeknek megfelelően – kamat, díjak és nevesített elvárások – szerződést kell kötnie az igénylővel a kérelem jóváhagyását követően. Vagyis a kamatot már befogadáskor ismerjük, az nem változhat meg szerződéskötésig.

Az ajánlat 90 napig érvényes, addig tartja a bank a feltételeket. Az ajánlatban foglaltaktól a bank eltérhet abban az esetben, ha:

  • a kamat alapjául szolgáló referencia mutató a befogadáskori értékéhez képest több mint 0,75 százalékponttal megváltozott
  • a szerződéskötésre előírt feltételeket az igénylő nem teljesítette
  • olyan új információ jut a bank birtokába, amely alapján a szerződéskötést a bank belső szabályai tiltják
  • jogszabályi feltételek alapján nem köthető szerződés

Maximalizált bírálati idő 

Egy lakáshitel igénylési folyamata 4-6 hét, a jelenlegi helyzetben azonban a két hónapot is meghaladhatja amíg pénzhez jut az adós. Ugyanakkor a fogyasztóbarát lakáshitel maximális bírálati ideje 15 munkanap lehet piaci kamatozású kölcsön esetén.

Fontos, hogy nem a befogadástól kell számítani a határidőt, hanem az értékbecslés elkészültétől. Általában az igénylés benyújtását követően méri fel a bank a fedezet értékét (értékbecslés keretében), ettől az időponttól indul a 15 munkanapos határidő. Még innen számolva is a 3 hetes bírálati idő kedvezőbbnek tűnik, mint egy sima lakáshitel átlagos átfutási ideje.

A folyósítási feltételek ellenőrzésére maximum 2 munkanapja van a banknak. A szükséges dokumentumok hiánytalan benyújtása esetén a pénzintézetnek 2 munkanapon belül folyósítania kell az összeget.

Transzparens, átlátható ügyintézés

Az első érdeklődés, tárgyalás során a banknak egy dokumentum listát kell az igénylőnek átadnia, amely tartalmazza az összes az igényléshez, szerződéskötéshez, folyósításhoz szükséges iratot, igazolást. Így már igényléskor pontosan tudható mit vár el a pénzintézet, az igénylési folyamat során. Ismert milyen okiratot, igazolást kell benyújtani és ezzel kapcsolatban milyen elvárásai lennének a pénzintézetnek.

Ettől a listától a bank csak abban az esetben térhet el, ha utólagosan derül ki valamilyen lényeges információ, amely befolyásolhatja a döntést. Például, ha utólag tudja meg a bank, hogy készpénzben kapja az adós jövedelmét, akkor jogában áll utólagosan plusz igazolásokat bekérni.

Bankmonitor tipp: A fogyasztóbarát lakáshitel valóban jó választás lehet. A kondíciók – kamat, díjak – igen kedvezőek, ráadásul a bírálati idő is maximalizálva van. Így könnyebben lehet ütemezni például az adásvételi szerződésbe foglalt határidőket. Emellett már igényléskor megismerhető, hogy milyen igazolásokra, dokumentumokra lenne szükség a folyamat során. Ugyanakkor mindenképpen érdemes a sima lakáshiteleket is megnézni, azzal is összehasonlítani az MFL ajánlatokat. 

Utólag elérhetők ezek az előnyök?

A 2017 előtt igényelt lakáshiteleknek nem kellett megfelelni ezeknek a feltételeknek, hiszen még nem is létezett az MFL konstrukció. Azonban a korábbi lakáshitelek adósai is részesülhetnek ezekből a kedvezményekből. Egy hitelkiváltással a meglévő drága kölcsön újra cserélhető, ezzel csökkenthető a törlesztőrészlet, vagy épp kivédhető a kamatemelkedés kockázata. Emellett a fogyasztóbarát lakáshitel egyéb előnyeiből is részesülhet az igénylő, amennyiben ilyen konstrukciót választ hitelkiváltásra.

Ha meglévő hiteled le szeretnéd cserélni használd a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorát, amely megmutatja számodra a legjobb ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés