Most akkor elveszik a munkát a robotok vagy sem?

Most akkor elveszik a munkát a robotok vagy sem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-15 Frissítve: 2021-07-01
 

A robotok egyes monoton feladatokat már most is kiválóan elvégeznek, ezért bizonyos munkahelyek valóban veszélybe kerültek. De egy nemzetközi szakértő szerint a robotizáció térnyerése lassabb lehet a vártnál, ezen felül mi is tehetünk ellene, ha folyamatosan képezzük magunkat, így meg tudunk felelni az új világ kihívásainkat. Az Alapblog egyik bejegyzésében éppen ezt a témát feszegeti.

Az utóbbi évekre egyre nyilvánvalóbbá vált az egyes társadalmi csoportok közötti eltérés, míg van egy viszonylag széles réteg, amely alacsonyan fizetett munkakörben dolgozik, addig van egy nagyon alacsony számú réteg, amelyek elképesztően magas fizetést kapnak. Ha ez nem lenne elegendő, akkor itt van a robotizáció is, ami könnyedén ki tudja már most is váltani az olyan fizikai munkát, mint amilyet például egy autógyárban sokan végeznek.

A robotizációs egyik nemzetközi szaktekintélye szerint az egyetlen megoldás, ha valóban megfogadjuk a tanácsot és komolyan vesszük az életünk végéig tartó tanulást. Ezzel tudunk ugyanis alkalmazkodni a gyorsan változó környezethez. A szakértő szerint egyelőre nem kell tartani attól, hogy a robotok teljesen kiváltsák az embereket, mert az emberi ész kreativitását nyilvánvalóan még nem tudják helyettesíteni. A részletekért érdemes elolvasni az „Ember és gép: ki kit győz le?” című írást.

Hirdetés
Hirdetés