Betöltés

Most érdemes Apple részvényt venni?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-02

Nagyon elgyengülni látszik a világ egyik legnagyobb és legismertebb cége, az iPhone okostelefonokról ismert Apple. A Bankmonitor úgy látja, hogy ez a gyengeség nagyon jó alkalmat teremthet a beszállásra egy hosszútávon gondolkodó befektetőnek. Lehet, hogy itt az idő Apple részvényt vásárolni. Ha van véleményed a kérdésről, mindenképp írd meg nekünk a cikk alatt kommentben!

A Bankmonitor szerénytelenség nélkül állítja magáról, hogy otthon van a befektetések világában. Ezzel együtt nem szokásunk egyedi részvényekkel foglalkozni, inkább abban hiszünk, hogy a megtakarítók legnagyobb tömegének a befektetési alapok jelentik a jó választást hosszú távra.

Azért időről időre teszünk kivételt, amikor olyan nagy esemény van a piacon, amiről határozott véleményünk van. Ilyen volt például a Norbi Update részvények kibocsátása, amitől óva intettünk mindenkit.

A 990 forinton eladott részvényekből most éppen kiszállni sem lehet, mert az MNB betiltotta a kereskedést velük, de amikor utoljára volt üzlet, akkor 252 forintot értek a papírok. 75%-os bukó. Jobb befektetést is el tudunk képzelni.

Esemény van

Most azért ragadtunk újra tollat részvénypiaci témában, mert megint olyan esemény történt, amiről határozott véleményünk van.

Mielőtt belevágunk, azért egy dolgot tisztázzunk: az, hogy a Norbi Update kapcsán úgy tűnik, hogy igazunk volt, nem jelenti azt, hogy ezúttal is igazunk lesz.

A részvénypiacon az árfolyamokat olyan tényezők is mozgatják, amiket senki nem képes előre látni (pl természeti katasztrófák, stb), ezért bárki bármit mond, a valóság az, hogy senki nem tudja megmondani 100% pontossággal, hogy mi lesz jó befektetés és mi nem.

Na de mi az esemény?

Az történt, hogy a világ legnagyobb vállalata, az Apple közzétette a negyedévente szokásos jelentését arról, hogy mekkora bevételt és profitot sikerült elérnie. Ez a jelentés elég gyatra lett, kiderült, hogy a cég bevétele az előző év azonos időszakához képest – 13 év után először – csökkent. A társaság sláger termékének, a Magyarországon is sokak által kedvelt iPhone-nak az eladásai szintén csökkentek.

A befektetők nagyon megriadtak ettől, az Apple részvényeinek árfolyama mintegy 10%-ot zuhant a jelentés óta, jelen sorok írásakor 93 dollárnál van. Mi azt gondoljuk, hogy itt érdemes bevásárolni belőle.

Neked túl kockázatos az egyedi részvény? Akkor válassz a befektetési alapok küzül!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért lehet jó befektetés?

Hogy miért lehet jó befektetés az Apple, arra számos érvünk van, ezek közül a legfontosabbakat írtuk össze alább.

 1. Pánik van: a világsajtó egybehangzóan a cég halálhírét kelti, még a magyar lapok is pánikkeltő hangvételben számoltak be a valóban gyenge jelentésről. Az Index vezető anyagban hozta a hírt, pedig nagyon ritkán írnak részvénypiaci témákról. Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere és a Föld egyik legsikeresebb befektetője azt mondja: „Akkor legyél kapzsi, amikor mindenki retteg, és akkor rettegj, amikor mindenki kapzsi!” Ez annyit jelent, hogy egy részvényt nem akkor kell megvenni, amikor mindenki arra licitál és kapkodnak érte, hanem akkor, amikor menekülnek belőle az emberek és ezért olcsón lehet hozzájutni. Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple körül most éppen az a rettegés alakult ki, amire érdemes rámozdulni.
 1. Nem tűnik megalapozottnak a pánik: amikor ezeket a cikkeket olvassuk, nekünk úgy tűnik, mintha sok újságíró egy teljesen más meccset nézne. A világ legnagyobb cégét temetik azért, mert egyszer csökkent a bevétele. Mit hittek, hogy állandóan növekedni fog? Ráadásul ez hosszú idő után az első olyan jelentés, ami igazán rosszul sikerült. Lehet, hogy ez egy hosszú lejtmenet első lépése, de nem kéne ezzel a megállapítással kicsit várni? Nem korai a károgás?
 1. Olcsó a részvény: ha megnézzük az Apple részvényét, akkor láthatjuk, hogy nagyon olcsó. A cégnek annyi készpénze van a számláin, hogy az részvényenként 27 dollárt tesz ki. Ez azt jelenti, hogy ha 93 dollárért részvényt veszünk, akkor valójában magának a cégnek a működéséért csak 66 dollárt fizetünk (93 mínusz 27). Mindeközben a cég éves profitja egy részvényre vetítve pesszimistább becslések szerint is 8 dollár körül alakul. Ez azt jelenti, hogy egy dollárnyi profitért most kb 8 dollárt kell fizetnünk (66 osztva 8-cal). Ez a részvénypiacon egy ilyen cég esetében igen olcsónak számít.

 

 1. Két kézzel adják a pénzt a részvényeseknek: arról már kevesebben beszélnek, hogy az Apple 10%-os osztalékemelést jelentett be, plusz 35 milliárd dollárral (!) megtoldotta a saját részvény vásárlási programját. A cég így osztalék és saját részvény visszavásárlások formájában a következő két évben kb. 90 milliárd dollárt ad vissza a részvényeseknek. Az Apple teljes piaci értékére vetítve ez majdnem 18%-os hozam két év alatt!

A fentiek tükrében szerintünk az Apple jelenlegi gyengesége jó alkalom a beszállásra annak, aki tud hosszú távon gondolkodni. Simán eshet még sokkal lejjebb az árfolyam a következő napokban, de azt gondoljuk, hogy 5-10 éves időtávon most nagyon jó alkalmunk van befektetni.

Hogy igazunk lesz-e, sajnos csak hosszú évek múltán fog majd kiderülni.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.07.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,42% 6,75% 4,59% 7,93% 1
  OTP Supra Alap 4,42% 7,67% 4,38% 15,71% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap -1,45% 4,27% 4,73% 7,76% 3
  OTP Fundman Alap -0,74% 7,68% n.a. 3,78% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -1,83% 2,57% 3,48% 5,11% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -11,11% 18,02% 8,18% 6,56% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,74% 0,30% 3,35% 4,18% 7
  OTP Trend Alap 18,61% 7,11% 14,91% 13,88% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mit várhatunk az Európai Parlamenti választások után?

2018. 08. 04.

Az Európai Unióban jövőre két nagy esemény várható: az Európai Központi Bank 2019 elején megszünteti a 2015-ben elkezdett kötvényvásárlási programját, majd az 5 évente esedékes Európai Parlamenti választások következnek. Az...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Újra csúcsra juthatnak Amerikában

2018. 07. 23.

A nyári uborkaszezonban az amerikai részvények főként emelkednek, az utóbbi napok tétova mozgása ellenére a januári történelmi csúcsoktól az S&P 500 indexnél mindössze 2,5%-os távolságra vagyunk. A legtöbben arra kérdésre...

A technológiai óriások gazdaggá tesznek!

2018. 07. 21.

Az amerikai részvények tündöklésének lehettünk szemtanúi az elmúlt években, melyek közül a FANG részvények különösen kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. FANG részvényeknek nevezzük a négy nagy amerikai technológiai vállalat, a Facebook,...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.