Most még megnézheted! Átrendeződés jön a vállalati bankoknál

Most még megnézheted! Átrendeződés jön a vállalati bankoknál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-19
 

Magyarországon az összes vállalati bankszámla közel 80%-a a tíz legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező pénzintézetnél koncentrálódik, míg a fennmaradó 20%-on körülbelül kétszáz pénzintézet osztozik. A napokban megjelent lista élén az OTP Bank található közel 120 ezer vállalati bankszámlával, ám a jelenleg dobogós K&H és CIB Bank a piac várható átrendeződése miatt rövidesen veszíthet előkelő pozíciójából.

Milyen piaci átrendeződésekre lehet számítani?

A listán jelenleg ötödik és hetedik helyen álló Budapest Bank és MKB valószínű összeolvadásával az állami kézbe került pénzintézet a második helyre léphet előre, több mint 113 ezer vállalati bankszámlával. Egy másik fontos tényező lehet a brókerbotrányok hatása. A magyar vállalkozások ennek következtében körültekintőbben választhatnak bankszámlát és a megbízhatóbb pénzintézetekhez csoportosíthatják át a befektetéseiket.

Csökken a cégek száma, néhányan így is növekedést tudtak felmutatni

A lista élén álló OTP Bank 16,52%-os piaci részesedéssel rendelkezik, piacvezető szerepét ugyan gyengítheti a két állami kézbe került bank fúziója, ám az ügyfélszerzésben továbbra is jeleskednek. A piacvezetőnél az elmúlt egy évben 6,16%-os ügyfélszám emelkedést mértek, miközben a piacot a cégek számának folyamatos csökkenése jellemzi.

A top 10-ben a Raiffeisen Bank tudott még érdemi növekedést felmutatni a vállalati számlák tekintetében. Ez azért is fontos a pénzintézet számára, mert a lakossági területen – több versenytárssal egyetemben – előkészített leépítésekkel szemben a stabilabb bázist jelentő vállalati ügyfélkör tekintetében nőhet a piaci részesedésük. A K&H Bank alig 1%-os növekedést produkált az elmúlt egy évben, míg a többi nagybanknál stagnált vagy csökkent a vállalati számlák állománya.

Kialakult a kockázatossági sorrend is

A felmérést készítő Bisnode csoport az piaci részesedések alakulása mellett a pénzintézetek és az ott számlát vezető cégek kockázatosságát is vizsgálta. A minősítés azt jelzi előre, hogy a bank egy adott ügyfele az elkövetkező 12 hónap során milyen valószínűséggel válik fizetésképtelenné, kerül csőd- vagy felszámolási eljárás alá. A vállalati hitelezés ismételt előtérbe kerülésével egyre fontosabb az alacsonyabb kockázatú, ezért jobb feltételekkel hitelezhető állományok beazonosítása.

A tíz legnagyobb pénzintézethez tartozó ügyfélkör kockázatosságának vizsgálata megállapította, hogy a K&H ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, míg a MagNet Banké a legnagyobbnak. Amennyiben a tíz legtöbb vállalati bankszámlát kezelő pénzintézetnél számlát vezető cégek kockázatosságát vizsgáljuk, akkor a Citibank ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, a sort a Sberbank zárja.

Vizsgáld meg Te is, hogy melyik bankszámla lenne a legjobb a cégednek!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés