Betöltés

Most megtudhatod, mennyit hozott a konyhára a befektetésed!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-05

A 2016-os év finisébe érkeztünk el, az év végi teendők között kerülhet sor nálunk is arra, hogy megnézzük, mennyit is fialtak a befektetéseink. Egyelőre még csak a december eleji információknak vagyunk a birtokában, de vélhetően egetverő dolog nem érkezik az utolsó három hétben. Ismét győzött a papírforma, de azért volt példa meglepetésre is, így érdemes átböngészni a gyűjtésünket.

Szándékosan azokra a befektetésekre fókuszálunk, melyek sokaknál megtalálhatók, ilyen szempontból az alacsony kockázatú befektetések lesznek a listán nagyobb számban. De azért kitekintünk a hazai részvényekre is, mert sokakat érdekelhet, mégis mit lehetett elérni.

Egyre nehezebb dolgunk van a bankbetéttel

Szándékosan nem a mai betéti kamatokkal kell számolnunk, hanem visszanézni az egy évvel ezelőtti helyzethez, hogy megkapjuk az elérhető hozamot. A jegybank és a saját adatbázisunk szerint is még 1% körüli lekötött betéti kamatot elérhettünk el.

Még így is szerencsének mondhattuk magunkat, mert ma már ennek a felével számolhatunk. Egyrészt nagyon alacsonyan van az alapkamat, másrészt a bankoknak sem kell törniük magukat, hogy megemeljék a betéti kamatokat.

Mindent egybevéve nem sok jóra számíthatunk a jövőben, semmi sem indokolja azt, hogy erről a szintről a magasabb kamatok irányába elmozduljunk. Persze még egy-két jó betéti ajánlatot el tudunk csípni, de ez egyre kevésbé éri el az ingerküszöbünket.

Az állampapírok kiemelkednek a mezőnyből

A hagyományos és mindenki számára elérhető egy éves diszkont kincstárjegyek (DKJ) tavaly év végén még 1 százalékos kamattal megvásárolhatók voltak, míg ez mára a betétekhez hasonlóan a felére esett vissza.

A jegybank intézkedései a DKJ-n elérhető hozamokat korlátozzák, így nem is lehet meglepő, hogy az emberek a betétből a lakossági állampapírokba mentek át nagy számban. Tavaly az egyéves kamatozó kincstárjegy még 2,75%-os hozam mellett volt elvihető, mondani sem kell, hogy óriási népszerűsége volt a terméknek.

Mára 2,25%-ra jött le a kamatozása az egyéves papírnak, de mivel hasonló biztonság mellett nem kaphatunk más terméket a piacon, így a sikere töretlen. Ráadásul, ha jövőre valóban meglódul az infláció, akkor van remény arra is, hogy még magasabb hozam mellett vihessük el ezeket a kötvényeket.

Sőt, aki mer több évre is elköteleződni egy állampapír mellett, az már most is fentebb tornászhatja az összeget. A Bónusz Magyar Államkötvény 2026-ban lejáró papírja 3,36%-ot fizet, bár ezen a téren pariban van vele a hagyományos államkötvény is, ami 3,5% körül hoz.

befektetes161202

A befektetési alapokkal megcsinálhattuk a szerencsénket

Az utóbbi évek divatos termékei közé tartoztak a befektetési alapok is, ezért a mi gyűjtésünkből sem hiányozhattak. Egészen biztosan sokunk találkozott már velük valamilyen formában, a nagy előnyük, hogy nemcsak egy adott befektetést érhetünk el általuk, hanem több tucatot és mi választhatjuk ki a saját igényeinknek megfelelő alapot.

A leggyengébben a pénzpiaci alapok szerepeltek az utóbbi egy évben, az átlagos hozamuk 0,3% körül volt, vagyis jóval a bankbetétek kamata alatt. Sőt találtunk olyan alapot is, ami veszteségbe futott bele, vélhetően a felszámított költségek miatt.

Első ránézésre meglepő, de a vegyes alapok még a kötvényalapokat sem tudták utolérni, pedig arra számítana az ember, hogy ha már kis arányban részvényt is vesz egy alap, akkor azzal a kötvényeket le tudja győzni. Ez az év viszont nem volt túl kegyes a nagyobb kockázatot bevállaló befektetőkhöz, és a hagyományos kötvényalapok sem tudtak igazán nagyot durrantani.

Az átlagos hozamok tekintetében az abszolút hozamú alapok vitték a prímet, bár itt sem volt mindegy, hogy hol parkoltattuk a pénzünket. A 4%-os átlagos hozam mellett óriási volt az eltérés mind a két irányba, találtunk 12%-ot bukó, de 35 százalék felett nyerő alapot is.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A hazai részvények szépen hoztak

A tavalyihoz hasonlóan most is kifizetődött azoknak, akik a magyar részvénypiacon is ott voltak befektetőként, mert éves alapon közel 26%-ot ment a hazai tőzsde. Másként fogalmazva, ha legalább a megtakarításunk kisebb részét hazai részvényekben tartottuk, akkor szépen javította az összesített teljesítményünket.

Arra nem árt azért figyelni, hogy a táblázatban mutatott érték csak a BUX index alakulását mutatja, mi ezt megközelíteni befektetési alapokkal tudtuk, amelyek azért felszámolnak 1-2%-os költséget az alapkezelés után. Ráadásul becsapós is lehet a kiugró teljesítmény, mert a korábbi években voltak egészen rosszul elsült évek is, vagyis az egy éves hozamra ilyen téren egyáltalán nem szabad alapozni.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.