Most vegyünk állampapírt, amikor csökkent a kamata?

Most vegyünk állampapírt, amikor csökkent a kamata?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-03 Frissítve: 2021-06-18
 

A hét elejétől ismét kevesebb kamatot fizetnek a Kincstárjegyek: a Féléves Kincstárjegy 2.75%-ot kínál, míg az egy éves Kamatozó Kincstárjegy kamata 3 %-ra csökkent. Május elején még a fél éves papír esetében 3,25%-ot, míg az egy éves lejárat esetén 3,5%-ot kaphattunk. Megéri-e még rövidtávon állampapírban tartani a pénzünket? Természetesen utánajártunk!

Az alapkamat csökkenése úgy tűnik megállíthatatlan. Ha a külső körülmények, és a hazai gazdaság állapota engedik, akár még tovább is csökkenhet. Természetesen ez nem hagyta érintetlenül
az állampapírok kamatát sem. Újabb 0,25% ponttal csökkentek hétfőtől a rövid állampapírok kamatai.

Ám, ha összevetjük ezt az alapkamatunkkal, láthatjuk, hogy még ezek a szintek is meghaladják az alapkamat mértékét:
kamattabla20140603.jpg

Mit tehetünk a további kamatcsökkenés ellen?

Mivel mind a
Féléves Kincstárjegy, mind a
Kamatozó Kincstárjegy fix kamatozású, így amikor megvásároljuk az adott papírt, fixáljuk a hozamát. Azaz, ha most vásárolunk ilyen papírt, hiába csökken a Kincstárjegyek kamata a jövő héten, nekünk az ezen a héten fixált kamat jár a futamidő végéig! Tehát, amennyiben úgy gondoljuk, hogy nem kizárt az alapkamat csökkenése, érdemes még most rövid állampapírt vásárolnunk.

Ha hosszabb időre nincs szükségünk a pénzünkre

Jelenleg a hosszabb állampapírok
(Bónusz, vagy Prémium Magyar Államkötvény) hozamai versenyképesek a pénzpiacon. Kockázatmentesen elérhetünk velük
akár 5,64%-ot is! Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy rövid lekötés helyett egy több éves állampapírban
(Bónusz Magyar Államkötvény 2020/O) gondolkodunk. Azonban ezen papírok kamatozása referenciához kötött és évente változik. Bónusz esetében a rövid állampapírok (DKJ-k) hozamaihoz képest kapunk kamatprémiumot, míg a Prémium esetében az inflációhoz van kötve a kamatozás.

Mivel az állampapírok után nem keletkezik EHO fizetési kötelezettség, így az alternatív befektetésekhez képest 6%-kal kevesebbet vonnak le a hozamunkból. Tehát a rövid állampapírok hozamcsökkenése ellenére, még mindig vonzó alternatívája a kockázatmentes befektetéseknek.

Hirdetés
Hirdetés