Ne hagyd, hogy a válás pénzügyileg is felőröljön

 • 2017.01.16.
 • szerző: bankmonitor.hu

Egy válás mind érzelmileg, mind pénzügyileg felkavaró lehet, de ha mégis bekövetkezne, nem árt felkészülnünk, hogyan tudjuk a lehető legjobban átvészelni az esetet. Érdemes előre tervezni, ha válás van a láthatáron és annak a pénzügyi vonzatát alaposan áttekinteni. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amiket válás során mindenképpen szem előtt kell tartanunk.

A válás minden házasságban reális fenyegetést jelent, elég csak a KSH adataira egy pillantást vetni, melyek azt mutatják, hogy nagyjából minden harmadik házasság válással végződik hazánkban. Ráadásul a házasságok zöme nagyon sokszor anyagi okok miatt siklik ki, így gyakori válási ok lehet a vagyonmegosztás kérdésköre. Arról ne is beszéljük, hogy mennyire megviseli a feleket pénzügyileg is az esemény, hiszen a házasság alatt megszerzett vagyon felosztása hosszas bírósági procedúrával járhat.

A válásra készülők számára éppen ezért nagyon fontos, hogy valahogy felkészüljenek és próbálják megtervezni a pénzügyeiket arra az időre, amikor az útjaik már különválnak. Cikkünk ezzel kapcsolatban tartalmaz néhány jó tanácsot és elkerülendő példát is.

9+1 dolog, amire érdemes figyelnünk

1) Készüljünk fel és legyen tervünk. Az alapos felkészülés nagyon fontos mielőtt válásra kerülne sor, hiszen igen sok múlhat a megfelelő tervezésen. Ilyenkor érdemes egy szakértővel felvennünk a kapcsolatot, például egy pénzügyi tanácsadóval, vagy egy válásra szakosodott ügyvéddel, hiszen nagyon sokat segíthetnek abban, hogy a házasság megfelelő egyezséggel végződjön mind a két fél számára (például ne maradjon a nyakunkon a jelzáloghitel).

2) Gyűjtsük össze a fontos dokumentumokat. Ha zökkenőmentesen szeretnénk lebonyolítani a válást, mindenképpen gyűjtsük össze a legfontosabb dokumentumokat, melyek a házasságunk alatt keletkeztek. Itt lehet gondolni a közös pénzügyekkel kapcsolatba hozható adóbevallásokra, a hitelszerződésekre, a különféle bankszámla- és értékpapírszámla szerződésekre, az öröklésről szóló okiratokra és így tovább. Ezekről érdemes másolatot is készíteni, hiszen nagyban segíthetik a folyamat gyors lezárását.

3) Figyeljünk a hitelre is. A közös hitel sok válást keserített már meg, így nagyon fontos, hogy az ügyet mindenképp tisztázzák egymás közt a felek. Ha például lakáshitelünk van, egyáltalán nem mindegy, hogy ki marad továbbra is a lakásban és ki viseli a hitel terheit. Nem szabad elfeledni, hogy a válás ellenére, ha adóstársként (vagy készfizető kezesként) a hitelben maradunk, nekünk még ugyanúgy teljesíteni kell a törlesztést, ha volt párunk nem fizetne. Tehát ha volt párunké lesz a lakás, akkor valahogy oldjuk meg – a bankkal is egyeztetve – hogy miként kerülhetünk ki a hitelből.

Kalkulátorunkkal másodpercek alatt megnézheti, hogy milyen feltételekkel juthat hozzá lakáshitelhez!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4) Vegyük számba, mivel is rendelkezünk. Mérjük fel az összes ingóságot a ház körül, ami szóba jöhet a váláskor, legyen szó például egy értékes ékszerről, műtárgyról, festményről, vagy bármilyen egyéb tárgyról. Ezekről is érdemes megállapodnia a váló feleknek, hiszen sokszor ezek is felesleg vitára adnak okot és így az egyezségünket is hátráltatják.

5) Szerezzük meg, ami jár. Alapszabály, hogy a házasság alatt megszerzett vagyonra a felek fele-fele arányban tarthatnak igényt a váláskor, amennyiben házassági szerződés nem volt. Ha egy soha nem szeretett tárgy (például festmény) kerülne a tulajdonunkba, még annak is hasznát vehetjük, hiszen akár tovább is értékesíthetjük azt. Kényesebb téma lehet, ha például valamilyen képesítés megszerzésében anyagilag segítettünk volt párunknak, de a megegyezés attól is függ, hogy mennyire mérgesedett el a helyzet a két fél között.

6) Kísérjük figyelemmel a válás költségeit. A válás bizony nagyon költséges is lehet, hiszen a tanácsadónkat, ügyvédünket ki kell fizetni, akik igen busás órabérben dolgozhatnak. Ezért tartsuk szem előtt az elérhető előnyöket és ehhez mérten igazítsuk, mennyit szánunk ügyvédre. Persze az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt sikerül megegyeznünk a válásról, hosszan elhúzódó válóper esetén jóval többe kerülhet a procedúra, mint egy gyors megegyezésnél.

7) Ne ragaszkodjunk feltétlenül az ingatlanhoz. A közös lakáshoz érzelmileg nagyon ragaszkodhatunk, de ne felejtsük el annak a pénzügyi vonzatait sem. Lehet, hogy megállapodni sem bírunk a lakás fölött, de a lakás fenntartásával tetemes költségek vonatkoznak ránk, ha egyedül élünk tovább. Elképzelhető, hogy egyedüli megoldásként azt találjuk, hogy a közös lakást értékesítjük, majd az esetleges hitel visszafizetése után megmaradó összeget két részre osztjuk.

8) Ne feledkezzünk el a közös megtakarításról. Könnyen megeshet, hogy akár egy lakástakaréknál, vagy életbiztosításnál kedvezményezett a volt párunk. Ilyen esetben fontos átnézni minden egyes szerződést, legyen szó értékpapír- vagy betétszámláról, hiszen nem feltétlenül szeretnék, hogy továbbra is rendelkezzen a pénz fölött az exünk.

9) Végül, de nem utolsó sorban azt se felejtsük el, hogy a válás után a gyermek(ek)ről gondoskodnia kell a szülőnek, vagyis a gyermektartás is jelentősen megterhelheti a havi fizetésünket a válás után. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ennek összege gyermekenként a jövedelem 15-25%-a szokott lenni, összességében viszont elérheti az 50%-ot.

+1) Nem ördögtől való a házassági szerződés. A házasságkötéskor teljesen természetesen, hogy nem szívesen gondolunk arra, mi lesz válás idején. De sok bosszúságtól megóvhatnánk magunkat, ha házassági szerződést kötünk. Érdemes ez ügyben az ügyvédünktől tanácsot kérni még időben, mert a tapasztalat az, hogy bármi is legyen, váláskor már mindenki a saját érdekeit nézi.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.