Betöltés

Ne hallgass a szüleidre, ha befektetésről van szó!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-09

Tanulságos példát találtunk a tengerentúlról, olyat, amit mindenkinek érdemes megnéznie, mielőtt hosszú távú befektetésre adja a fejét. A történet lényege, hogy egy fiatal lány az apja tanácsát követve olyan befektetésbe szállt be, amiről rövid idő után kiderült, hogy nem megfelelő számára. Bemutatjuk azt is, hogy miként lehet egy ilyen hibát kikerülni.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A fiatal lány a karrierje elejétől szeretett volna már a nyugdíjra készülni, ezért nyitott is egy a magyar nyugdíj-előtakarékossági számlához hasonló számlát Amerikában. Az első nagy sokk az volt, hogy neki kellett volna eldöntenie, hogy a félretett pénzt pontosan milyen befektetésbe helyezze. Rendkívül sok befektetés választható, tapasztalat híján a szüleihez fordult tanácsért.

Az apja persze azonnal a segítségére sietett és azt a befektetési alapot ajánlotta a lányának, ami neki bejött, de miért is ne jött volna be, ha az első befektetését az alapban 1984-ben indította. Igen ám, de azóta a világ nagyot változott és egy fiatalabb befektető számára túlságosan is sok kötvényt tartott a befektetési alap.

Egy pénzügyi tanácsadó, aki a cikket készítő Nerdwalletnek nyilatkozott, azt mondta, hogy a kötvénytúlsúlyos alapokat főként olyan ügyfeleknek szokta ajánlani, akik a nyugdíj előtt vannak, vagy akár már nyugdíjba vonultak. Semmiképpen sem egy olyan lánynak, aki a 20-as éveinek az elején jár.

A következőkben bemutatunk néhányat azok közül a hibák közül, amit a család elkövetett, és végül a lány nem a saját igényeinek megfelelő befektetést találta meg. Jó, ha okulunk ezekből, nehogy mi is hasonlóan járjunk.

1) Nem láttak a teljes képet

Mindenkinek, aki befektetésre adja a fejét, meg kell értenie, hogy mik a céljai, a prioritásai és mekkora kockázatot tud ezek érdekében bevállalni. Éppen ezért nem jó, ha a szülőktől kérünk tanácsot, mert teljesen más igényei vannak egy nyugdíjhoz közel állónak vagy éppen egy karriert kezdőnek.

A lényeg, hogy ismerjük a pénzügyi lehetőségeinket és a befektetési céljainkat, és ehhez keressük meg a legjobban passzoló megoldást. Vannak erre szakosodott tanácsadók, de nagyon sok információ érhető el a világhálón, vagy akár a feltörekvőben lévő robot tanácsadóknál is.

2) Teljesen megváltozott, ahogy a pénzügyeinket intézzük

A fiatalabb korosztály például nem tud meglenni az okostelefonja nélkül és különböző applikációkon keresztül intézi a pénzügyeit, miközben a szüleik ezt soha nem gondolták volna. Az idősebbek által ismert csekk-könyvet a fiatalabbak már meg sem ismernék, de a telefonjukról azonnal tudnak fizetést kezdeményezni és megnézhetik éppen hogy is áll a bankszámlájuk.

A befektetési világ is átalakulóban van, a robotizáció nem csak a feldolgozóipart érte el, hanem a pénzügyi területet is. Ma már nagyon olcsón lehet valós pénzügyi tanácshoz jutni és nagyon sok olyan befektetés érhető el, melyek alacsony költséggel megvásárolhatók (tőzsdén kereskedett alapok, ETF-ek) és nagy rugalmasságot adnak a tulajdonos kezébe (pl. dinamikus vegyes alapok).

3) Az életstílus és a munka világa is átalakult

A pénzügyi tervezés jelentősége ugyanaz maradt az utóbbi évtizedekben, azonban az életstílus és a karrierút alapjaiban változott meg. Több tanácsadó is arról számolt be, hogy sok olyan fiatallal találkoznak, akiknek nagyon ingadozó a jövedelmük, amiért több likvid befektetésre van szükségük.

Ezen felül a fiatalok rövidebb időközönként váltanak munkahelyet. Egy 2016-os LinkedIn által készített elemzés szerint a diploma után az első öt évben megduplázódott a munkahelyváltások száma 20 év leforgása alatt. Az 1996-1990 között végzettek az első öt évben 1,6 vállalatnál fordultak meg, míg a 2006-2010 között diplomázottaknál már ez a szám 2,85-re kúszott fel.

Az életstílus megváltozására utal az is, hogy sokkal kisebb a jelentősége annak, hogy az ember hol végzi a munkáját. A fiatalok könnyebben váltanak munkahelyet, de az sem akadály, ha ehhez esetleg költözniük kell.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

5,6%-ot nyertél, ha az állampapírnak szavaztál bizalmat

2018. 06. 29.

Nagyon örülhetnek a lakossági állampapírok tulajdonosai, mivel az év eleje óta tartó kötvénypiaci vérengzést teljes egészében megúszták. Számításaink szerint, míg egy prémium állampapírral 1,6%-os hozam jött össze időarányosan, addig egy...

pénz

20% feletti hozam ilyen környezetben?

2018. 06. 27.

Gyenge forint, alacsony, de emelkedő félben lévő kamatok, egyes részvénypiacokon visszaesés. Ilyen körülmények között is találhatunk bőven kétszámjegyű hozamokat nyújtó befektetési alapokat. A legjobban teljesítők 20% feletti hozammal kényeztették tulajdonosaikat....

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.