Betöltés

Ne maradj le az ingyen pénzesőről – 1,5 milliót is kaphatsz a lakástakarékkal

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-26

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár 3-5 darab lakástakarék szerződést is tudnék kötni a családomra. Elsősorban a magas hozam érdekel, ezért 4 éves szerződések között keresek. Meg tudnák mondani, hogy a futamidő végén mekkora összegre számíthatok?” Egy érdeklődő a fenti kérdéssel fordult hozzánk, amire egy szakértőnk meg is adja a választ.

Jelenleg valóban a legmagasabb hozamot a legrövidebb megtakarítási idejű lakástakarékok tudják biztosítani. A betéti hozam a 4 éves időszak alatt a lakástakarék kalkulátorunk szerint 10,28% és 11,28% között mozog, ami egészen kivételes érték. Igaz, hogy lakáscélra lehet felhasználni az összegyűjtött pénzt, de kockázatmentesen most ennek a töredékét sem tudnánk megkeresni.

Lépjünk is tovább, mert a kérdező afelől érdeklődött, hogy mekkora összeget költhet majd el a lakáscéljára. Azt elfogadottnak tekintjük, hogy csak közeli hozzátartozói lesznek a kedvezményezettek, így az állami támogatást is többszörözni tudja. Alapesetben egy szerződéshez maximum éves szinten 72 ezer forintot kaphat az ügyfél, de több szerződéssel ezt a triplájára vagy az ötszörösére növelheti.

Nézzük azt az esetet, amikor 3 LTP szerződést köt, 4 évre és szerződésenként havi 20 ezer forintot fizet be (ezzel érheti el az állami támogatás maximumát). Mindez azt jelenti, hogy 4 év múlva 3,6-3,9 millió forintja lesz, ami a 2,8-2,9 milliós befizetésből, a 0,8-0,9 milliós állami támogatásból és a 0-0,1 milliós kamatból áll össze. Ehhez vehet még fel 3,8-5,8 millió forint lakáshitelt.

Szeretnél első kézből értesülni a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról? Csatlakozz te is a több, mint 140 000 feliratkozott olvasónkhoz!

Logikusan, minél több szerződést köt, annál több lesz a felhasználható összeg is. De azért nem árt arra figyelni, hogy a vállalást, vagyis a befizetést teljesítse. Márpedig 3 szerződésnél az állami támogatás maximumát havi 60 ezer forint befizetése mellett éri el. Értelemszerűen 5 szerződésnél ez az összeg már havi 100 ezer forintra nő. Nem lehetetlen vállalkozás, ezért nem is firtatjuk a kérdező mögöttes pénzügyi helyzetét. Már csak azért sem, mert a pénzügyi terhek is megoszthatók családon belül.

Gondolhatjuk, hogy 5 szerződésnél már jóval nagyobb összegből gazdálkodhat az érdeklődő. A megtakarítási rész 4 év után 6-6,6 millió forint lehet. Ebből 4,6-4,9 millió forint a befizetés, 1,4-1,5 millió forint az állami támogatás, míg a maradék 0-0,2 millió forint a kamat. Ha ez nem lenne elegendő, akkor lehetőség nyílik lakáshitelt is felvenni, ami 6,3 és 9,5 millió forint közötti összeggel növeli meg a keretet. Öt szerződésnél a 4 év alatt a teljes szerződéses összeg elérheti a 16 millió forintot is.

Mint láthattuk, nem szükséges 8-10 éves lakástakarékot kötni, ha nagyobb összeget gyűjtenénk össze lakáscélra. Megtehetjük azt is, hogy lehetőségeinkhez mérten több lakástakarék szerződést kötünk, mert akkor gyorsabban összegyűlhet a kívánt összeg. Ez önmagában nem feltétlenül lesz elegendő, hogy álmaink lakását megvásároljuk, viszont önerőként kiválóan használható. A példa szerint az akár 1,5 millió forintos állami támogatásnak hála, pedig sokkal olcsóbban vásárolhatunk.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.