Ne maradj le az ingyen pénzesőről – 1,5 milliót is kaphatsz a lakástakarékkal

2017. 09. 26. szerző: bankmonitor.hu

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár 3-5 darab lakástakarék szerződést is tudnék kötni a családomra. Elsősorban a magas hozam érdekel, ezért 4 éves szerződések között keresek. Meg tudnák mondani, hogy a futamidő végén mekkora összegre számíthatok?” Egy érdeklődő a fenti kérdéssel fordult hozzánk, amire egy szakértőnk meg is adja a választ.

Jelenleg valóban a legmagasabb hozamot a legrövidebb megtakarítási idejű lakástakarékok tudják biztosítani. A betéti hozam a 4 éves időszak alatt a lakástakarék kalkulátorunk szerint 10,28% és 11,28% között mozog, ami egészen kivételes érték. Igaz, hogy lakáscélra lehet felhasználni az összegyűjtött pénzt, de kockázatmentesen most ennek a töredékét sem tudnánk megkeresni.

Lépjünk is tovább, mert a kérdező afelől érdeklődött, hogy mekkora összeget költhet majd el a lakáscéljára. Azt elfogadottnak tekintjük, hogy csak közeli hozzátartozói lesznek a kedvezményezettek, így az állami támogatást is többszörözni tudja. Alapesetben egy szerződéshez maximum éves szinten 72 ezer forintot kaphat az ügyfél, de több szerződéssel ezt a triplájára vagy az ötszörösére növelheti.

Nézzük azt az esetet, amikor 3 LTP szerződést köt, 4 évre és szerződésenként havi 20 ezer forintot fizet be (ezzel érheti el az állami támogatás maximumát). Mindez azt jelenti, hogy 4 év múlva 3,6-3,9 millió forintja lesz, ami a 2,8-2,9 milliós befizetésből, a 0,8-0,9 milliós állami támogatásból és a 0-0,1 milliós kamatból áll össze. Ehhez vehet még fel 3,8-5,8 millió forint lakáshitelt.

Szeretnél első kézből értesülni a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról? Csatlakozz te is a több, mint 140 000 feliratkozott olvasónkhoz!

Logikusan, minél több szerződést köt, annál több lesz a felhasználható összeg is. De azért nem árt arra figyelni, hogy a vállalást, vagyis a befizetést teljesítse. Márpedig 3 szerződésnél az állami támogatás maximumát havi 60 ezer forint befizetése mellett éri el. Értelemszerűen 5 szerződésnél ez az összeg már havi 100 ezer forintra nő. Nem lehetetlen vállalkozás, ezért nem is firtatjuk a kérdező mögöttes pénzügyi helyzetét. Már csak azért sem, mert a pénzügyi terhek is megoszthatók családon belül.

Gondolhatjuk, hogy 5 szerződésnél már jóval nagyobb összegből gazdálkodhat az érdeklődő. A megtakarítási rész 4 év után 6-6,6 millió forint lehet. Ebből 4,6-4,9 millió forint a befizetés, 1,4-1,5 millió forint az állami támogatás, míg a maradék 0-0,2 millió forint a kamat. Ha ez nem lenne elegendő, akkor lehetőség nyílik lakáshitelt is felvenni, ami 6,3 és 9,5 millió forint közötti összeggel növeli meg a keretet. Öt szerződésnél a 4 év alatt a teljes szerződéses összeg elérheti a 16 millió forintot is.

Mint láthattuk, nem szükséges 8-10 éves lakástakarékot kötni, ha nagyobb összeget gyűjtenénk össze lakáscélra. Megtehetjük azt is, hogy lehetőségeinkhez mérten több lakástakarék szerződést kötünk, mert akkor gyorsabban összegyűlhet a kívánt összeg. Ez önmagában nem feltétlenül lesz elegendő, hogy álmaink lakását megvásároljuk, viszont önerőként kiválóan használható. A példa szerint az akár 1,5 millió forintos állami támogatásnak hála, pedig sokkal olcsóbban vásárolhatunk.

 

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.