Ne törődj bele, ha bankod visszautasítja céged hitelkérelmét

 • 2017.02.08.
 • szerző: bankmonitor.hu

Bemutatunk három konkrét esetet, melyben a bankok elutasították a vállalkozás hitelkérelmét, de ezt követően mégis – viszonylag egyszerűen – elérhetővé vált a tulajdonosnak a hitel. A megoldás kulcsa: nem mindegy hogyan kezeljük a bankokat…

 1. „ A legfrissebb beszámoló alapján tudjuk a hitelt elbírálni”

2017 januárjában az ügyfél hitelének elbírálásához benyújtotta a 2015 év végi beszámolóját, illetve a 2016 év végi főkönyvi kivonatát. A referens arra való hivatkozással, hogy a társaság eredménye negatív, elutasította a hiteligényt.

Értetlenül álltunk az indokkal szemben: hiszen a 2016 év végi főkönyvi számokból egyértelmű volt, hogy a 2015-ös átmeneti veszteséget követően a társaság 2016 év végén ismét nyereséget termelt.

A félreértés abból adódott, hogy 2016 év végére vonatkozóan az ügyfél „csak” a főkönyvi kivonatot adta oda a banknak – amiből egyébként könnyen kiolvasható volt a pozitív év végi eredmény -, a kapcsolódó beszámolót (mérleg, eredménykimutatást) nem.

A referensnek csak annyit kellett volna kérnie az ügyféltől, hogy készíttesse le könyvelőjével az előzetes 2016 év évig beszámolót is, ami alapján a minősítést már a ténylegesen legfrissebb számokat tudja végig futtatni a rendszeren. Honnan tudnánk mi ügyfelek, hogy a standard minősítő gépezet csak beszámoló alapján működik, a főkönyvet figyelembe sem veszi? Az ügyfél ezek után benyújtotta a 2016-os előzetes beszámolóját és a hitelt gond nélkül meg is kapta.

2. „A céghez kapcsolódó társaságánál folyamatban lévő végrehajtás van?!”

Az elfelejtett vállalkozás esete: fő tevékenységünk mellett van egy cégünk, amit egyébként korábban a feleségünk kisebb vállalkozásának tartottunk fenn, de a vállalkozás már rég nem működik, mi pedig szépen megfeledkeztünk róla… Így a fizetendő adóról is, nem foglalkoztunk vele. „Nem nagy összeg, bármikor kifizetem, ha kell”. A NAV viszont még ha az összeg minimális is, rátette az inkasszót a cégre.

A bank számára az ügyfélminősítés során a kapcsolt vállalkozások vizsgálata közben ez szemet szúr. Esetünkben az történt, hogy anélkül, hogy a rákérdezett volna a hitelreferens a problémára, inkább elutasította a hitelkérelmet. Miután megtudtuk az elutasítás okát, a NAV tartozást azonnal rendezte az ügyfél, amivel minden akadály elhárult a hitel jóváhagyása elöl.

3. Az időarányos árbevétel szint – kiugró tételek

A bankok vizsgálatának tárgya a hitelminősítés alkalmával, hogy az időarányos – tehát pontosan egy évvel korábbi (12 hónap) -, árbevételhez képest, az aktuális időarányos árbevételünk hogyan alakul. Tehát mondjuk 2015 szeptemberi árbevétel nagysághoz képest a 2016 szeptemberi árbevételünk hogyan alakul.

Egyik ügyfelünk esetében az aktuális évet megelőző év hónapjában egy kiugró árbevétel tétel következtében úgy tűnt, hogy az idei év időarányos árbevétele jelentősen elmarad az előző évitől. (Erről az információról egyébként arra próbálnak a bankok következtetni, hogy az ügyfél év végére tudja-e majd az előző évi bevételi szintet produkálni.)

Amikor a hitel elutasításának oka kiderült, ügyfelünk a fentiekkel a bank számára megnyugtató módon tudta megindokolni az eltérés okát. A gyakorlati megoldást az jelentette, hogy a hiteligényléssel vártunk egy hónapot, addigra az egyensúly visszaállt a két időközi árbevételben, s a vállalkozás gond nélkül megkapta a kívánt hitelét.

A fentiekkel nem azt szeretnénk állítani, hogy minden hitelügyintéző érdektelen és minden elutasítás okára létezik megoldás. Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy legyünk tudatosak, értsük meg hiteligényünk elutasításának okát, hiszen nálunk (cégtulajdonosoknál/cégvezetőknél) jobban senki sem ismerheti az esetleges megoldást.

Mindemellett fontos kiemelni, hogy a banki hitelezés nem egységes. Ugyanazon cég, ugyanazon hitelkérelmét jóváhagyhatja ’A’ bank, annak ellenére, hogy ’B’ bank elutasította. A megoldás nem mindig ott található, ahol először keressük…

A tudatosság itt kezdődik: Amennyiben te is hitelfelvétel előtt állsz, a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítségével orientációt kaphatsz arról, hogy vállalkozásod mekkora összegű hitelfelvételre alkalmas.

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Ingatlanvállalkozó lettem

  Három éve kezdődött minden. Már nagyon untam, hogy a bankárom mindenáron arra akart rávenni, hogy tartsak sok részvényt meg vállalati kötvényt a portfóliómban. Persze ma...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.